Новини
Укргазвидобування спільно з експертами шукає оптимальні рішення для видобування українського газу в умовах війни

угв 3

Укргазвидобування 27 липня вперше за час повномасштабної війни провело засідання Експертної Ради. Досвідчені науковці і практики розглянули заходи для мінімізації втрат видобутку газу внаслідок воєнних дій, а також необхідні зміни у стратегічних пріоритетах з метою розвитку діяльності компанії.

Повномасштабна війна обернулася для Укргазвидобування не лише втратою видобутку із значної кількості діючих свердловин внаслідок руйнувань, окупації або бойових дій. Компанія також втратила багато обладнання, техніки і сотні кваліфікованих фахівців, які були вимушені змінити свою звичну роботу на захист країни із зброєю в руках.

Більше того, агресія відобразилася на постачанні обладнання, матеріалів, послуг. Іноземні контрагенти, а часто й українські, виявилися не готові працювати в нових умовах. Одні – через фізичну небезпеку. Інші – через проблеми з логістикою. Для третіх продовження роботи стало економічно невигідним.

Укргазвидобуванню доводиться шукати альтернативні рішення, які не лише дають можливість продовжувати видобувати вуглеводні в таких умовах, а робити це з мінімальними втратами. Для всебічного аналізу ідей компанія залучила членів Експертної Ради – 11 авторитетних науковців і практиків нафтогазової галузі.

угв2

«У першому півріччі Укргазвидобуванню вдалося видобути український газ в обсязі, близькому до минулорічних показників. Але втримувати такий результат стає все важче, тож ми прагнемо використовувати кожну можливість та ідею для зменшення негативних наслідків», – зазначив Олександр Романюк, т.в.о. Генерального директора Укргазвидобування.

Швидке і ефективне перезавантаження ланцюгів постачання, як відзначалося на зустрічі, часто впирається у систему публічних закупівель товарів і послуг, яка робить їх тривалими і не завжди оптимальними з точки зору якості. Навіть під час війни Укргазвидобування продовжує втрачати сотні мільйонів кубометрів газу з цієї причини.
Для виконання поставлених до кінця 2022 року завдань потрібні негайні регуляторні зміни, які зроблять закупівлі швидкими і простими. Безумовно, із збереженням сучасних механізмів прозорості і контролю. Про це зазначив Ілля Рибчич, багаторічний екс-керівник Укргазвидобування, член Експертної Ради.

«Для Укргазвидобування критично важливо мати чітку структуру управління зі зрозумілим розподілом відповідальності для швидкого прийняття рішень. Настільки ж важливим питанням є можливість оперативного постачання обладнання і матеріалів. Йдеться про енергетичну безпеку України, тож Уряд і Верховна Рада мають знайти правильні рішення», – зазначив експерт.

Повномасштабна війна змушує Нафтогаз і Укргазвидобування також змінювати фокус у своїх стратегічних, довготермінових проектах. Адже перспективні шельф Чорного моря, Юзівська площа та кілька отриманих в межах УРП великих ділянок на сході країни, які могли би суттєво збільшити ресурсну базу компанії, наразі під окупацією або в епіцентрі бойових дій.

«Ми продовжуємо підготовку за всіма стратегічними проектами, розпочатими раніше – і на сході, і на півдні України. Але з урахуванням того, що наразі тимчасово компанія не має доступу до певних площ, ми підвищуємо операційну активність на можливостях на заході України, які також мають високий потенціал», – сказав Максим Вітик, директор з геології і стратегічних проектів Укргазвидобування.

Великий акцент, як і раніше, робиться на підвищенні ефективності вилучення вуглеводнів на «старих» родовищах Укргазвидобування. Окрім звичайних методів інтенсифікації, для цього компанія планує застосовувати горизонтальне буріння. Вже розроблено дизайн кількох таких свердловин, будівництво яких планується розпочати вже в 2022 році.

угв1

«Отримавши газ із таких свердловин і довівши перспективність цього напряму, ми зможемо залучати іноземних партнерів. Наша компанія не зупиняє перемовини щодо спільних проектів навіть під час війни, – сказав Олег Толмачев, директор дивізіону Розвідка та Видобування Групи Нафтогаз. – Європі потрібен газ, сьогодні це питання виживання. Україна може допомогти з вирішенням цього питання, розвиваючи власне газовидобування. Кожну молекулу газу, яку не буде споживати Україна, може споживати Європа».

Ще одним нагальним питанням Експертна Рада назвала потребу в оптимізації роботи української газотранспортної системи відповідно до поточних реалій. Багато десятиліть тому її будували і вона працювала, насамперед, виходячи з потреб транзиту російського газу. Нині фахівці бачать доцільність у зміні підходу.

«Реальна загроза припинення транзиту газу через Україну, сьогодні висока, як ніколи. Тож треба вже сьогодні серйозно займатися адаптацією газозбірної та газотранспортної системи під український видобуток. Всі роки свого існування вона обслуговувала російський газ, тепер час це змінити і поставити на перше місце українського газовидобувника», – додав Юрій Фесенко, член Експертної Ради.

Залучення українських спеціалізованих компаній, науковців, фахівців – один з пріоритетів, якому слідуватиме Укргазвидобування під час втілення своїх як коротко-, так довготермінових планів. Більше того, як зазначив Максим Вітик, компанія вже сьогодні бере на роботу студентів та випускників, щоб виховувати нове покоління українських газовидобувників.

«Дуже важливо, щоб до планування і реалізації нових проектів, які потребує залучення нових технологій, і участі іноземних фахівців залучалися також українські спеціалісти. Для цього мають бути відповідні програми навчання і підвищення кваліфікації. І я радий, що в Укргазвидобуванні це розуміють», – відповів на плани Укргазвидобування Віталій Вітрик, член Експертної ради компанії.


https://ugv.com.ua/uk/page/ukrgazvidobuvanna-spilno-z-ekspertami-sukae-optimalni-risenna-dla-vidobuvanna-ukrainskogo-gazu-v-umovah-vijni

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com