Новини
10 кроків для зменшення залежності ЄС від російського газу

№3_24-26

У цьому звіті

Заходи, запроваджені цього року, можуть скоротити імпорт газу з Росії більш ніж на третину, а з іншими додатковими тимчасовими можливостями - до більш ніж половини, водночас зменшуючи викиди.

Залежність Європи від імпортованого природного газу з Росії знову різко зменшилася внаслідок вторгнення Росії в Україну 24 лютого. У 2021 році Європейський Союз імпортував з Росії в середньому понад 380 мільйонів кубометрів газу на добу трубопроводом, або близько 140 мільярдів кубометрів за рік загалом. Крім того, близько 15 млрд кубометрів було поставлено у вигляді скрапленого природного газу (СПГ). Загальні 155 млрд кубометрів, імпортовані з Росії, склали близько 45% імпорту газу ЄС у 2021 році і майже 40% його загального споживання газу.

Прогрес у досягненні чистих нульових амбіцій у Європі з часом призведе до скорочення споживання та імпорту газу, але сьогоднішня криза викликає конкретні питання щодо імпорту з Росії та того, що можуть зробити політики та споживачі, щоб зменшити залежність. Цей аналіз МЕА пропонує ряд невідкладних дій, які можна було б вжити, щоб зменшити залежність від російського газу, одночасно підвищивши стійкість газової мережі ЄС у найближчій перспективі та мінімізуючи труднощі для вразливих споживачів.

Набір заходів у нашому плані з 10 пунктів, що охоплює постачання газу, електроенергетику та сектори кінцевого споживання, може призвести до того, що щорічний заклик ЄС щодо імпорту російського газу знизиться більш ніж на 50 млрд кубометрів протягом одного року – скорочення більш ніж на третину. Ці цифри враховують необхідність додаткового заповнення європейських сховищ газу в 2022 році після того, як низькі поставки з Росії довели запаси в сховищах до надзвичайно низького рівня. План із 10 пунктів узгоджується з кліматичними амбіціями ЄС і Європейською зеленою угодою, а також вказує на результати, досягнуті в Дорожній карті МЕА з нульовими викидами до 2050 року, в якій ЄС повністю усуває потребу в імпорті російського газу до 2030 року.

Ми також розглядаємо можливості для Європи піти ще далі й швидше, щоб обмежити залежність у найближчій перспективі від російського газу, хоча це означало б уповільнення скорочення викидів ЄС. Якщо Європа зробить ці додаткові кроки, то скоро імпорт російського газу може скоротитися більш ніж на 80 млрд кубометрів, або більш ніж наполовину.

Аналіз висвітлює деякі компроміси. Прискорення інвестицій у чисті та ефективні технології є основою рішення, але навіть дуже швидке впровадження потребує часу, щоб значно зменшити попит на імпортований газ. Чим швидше політики ЄС прагнуть відійти від поставок російського газу, тим більші потенційні наслідки з точки зору економічних витрат та/або викидів у найближчій перспективі. Обставини також сильно різняться в країнах ЄС, залежно від географії та умов постачання.

Зменшити залежність від російського газу буде непросто, це вимагатиме узгоджених та постійних політичних зусиль у багатьох секторах, а також міцного міжнародного діалогу щодо енергетичних ринків та безпеки. Існують численні зв’язки між вибором політики Європи та більш широкими глобальними ринковими балансами. Посилення міжнародного співробітництва з альтернативними трубопроводами та експортерами СПГ – а також з іншими великими імпортерами та споживачами газу – матиме вирішальне значення. Чітке спілкування між урядами, промисловістю та споживачами також є важливим елементом для успішного впровадження.

 

Газопостачання

пост1

1.     Жодних нових контрактів на постачання газу з Росією

Контракти на імпорт газу з «Газпромом» на суму понад 15 млрд кубометрів на рік закінчуються до кінця 2022 року, що дорівнює приблизно 12% поставок газу компанії до ЄС у 2021 році. Загалом контракти з «Газпромом» охоплюють близько 40 млрд кубометрів на рік. термін їх дії закінчується до кінця цього десятиліття.

Це дає ЄС чітку найближчу перспективу можливостей значно диверсифікувати свої поставки газу та контракти на інші джерела, використовуючи можливості імпорту, надані його великою інфраструктурою СПГ та трубопроводів. 

Вплив: використання переваг довгострокових контрактів із Росією, що закінчуються, знизить контрактні мінімальні рівні «бери або плати» для російського імпорту та дозволить збільшити різноманітність поставок.

 

пост2

2.     Замінити російські поставки газом з альтернативних джерел

Доповнюючи наведений вище пункт, наш аналіз показує, що виробництво в ЄС та неросійський трубопровідний імпорт (у тому числі з Азербайджану та Норвегії) можуть збільшитися протягом наступного року до 10 млрд куб. Це ґрунтується на припущеннях щодо більшого використання імпортних потужностей, менш важкого літнього графіка технічного обслуговування та перегляду квот/лімітів виробництва у бік збільшення.

ЄС має більший короткостроковий потенціал для збільшення імпорту СПГ, враховуючи його широкий доступ до вільних регазифікаційних потужностей. Торгівля СПГ за своєю суттю гнучка, тому вирішальними змінними на найближчу перспективу є наявність додаткових вантажів, особливо тих, які мають певну договірну свободу дії щодо місця призначення, а також конкуренція за цю поставку з іншими імпортерами, зокрема в Азії.

ЄС теоретично може збільшити приплив СПГ у найближчій перспективі приблизно на 60 млрд куб. м порівняно із середніми рівнями 2021 року. Однак усі імпортери ловлять рибу в одному басейні для поставок, тому (за відсутності пов’язаних з погодою чи інших факторів, що обмежують імпортний попит в інших регіонах) це означало б надзвичайно тісні ринки СПГ та дуже високі ціни.

Беручи до уваги поточні форвардні ціни та баланс між попитом і пропозицією СПГ, ми врахували в нашому плані збільшення імпорту СПГ до ЄС на 20 млрд кубометрів протягом наступного року. Своєчасній закупівлі СПГ може сприяти розширений діалог з експортерами та іншими імпортерами СПГ, підвищення прозорості та ефективне використання потужностей на терміналах регазифікації СПГ.

Збільшення поставок неросійських трубопроводів і СПГ передбачає спільні зусилля для подолання витоків метану як по всій Європі, де витоки оцінюються в 2,5 млрд кубометрів на рік від нафтогазових операцій, так і серед інших неєвропейських постачальників - особливо ті, які сьогодні спалюють значну кількість газу.

Існує обмежений потенціал для розширення поставок біогазу та біометану в короткостроковій перспективі через терміни виконання нових проектів. Але цей багатообіцяючий низьковуглецевий сектор пропонує важливу середньострокову користь для внутрішнього видобутку газу ЄС. Те ж саме стосується виробництва водню з низьким вмістом вуглецю за допомогою електролізу, що залежить від нових проектів електролізерів та нового виробництва з низьким вмістом вуглецю. Збільшення виробництва низьковуглецевих газів є життєво важливим для досягнення цілей ЄС щодо скорочення викидів до 2030 і 2050 років.

Вплив: Близько 30 млрд кубометрів додаткового газу з неросійських джерел.

пост3

3. Запровадити мінімальні зобов'язання щодо зберігання газу для підвищення стійкості ринку

Сховища газу відіграють ключову роль у задоволенні сезонних коливань попиту та забезпеченні страхування від несподіваних подій, таких як стрибки попиту чи дефіцит пропозиції, які спричиняють стрибки цін. Під час геополітичної напруженості цінність безпеки, яку забезпечує сховище газу, ще більша.

Нинішні різкі сезонні розбіжності цін на європейських ринках газу не забезпечують достатнього стимулу для закачування сховищ перед опалювальним сезоном 2022-23 років, як свідчать результати нещодавніх аукціонів потужностей газосховищ в ЄС. Гармонізований підхід до мінімальних зобов’язань щодо зберігання для комерційних операторів на єдиному газовому ринку ЄС разом із надійними ринковими механізмами розподілу потужності забезпечили б оптимальне використання всіх наявних потужностей для зберігання газу в ЄС.

Наш аналіз, заснований на досвіді останніх років, показує, що рівень заповнення не менше 90% робочих сховищ до 1 жовтня необхідні для забезпечення достатнього буфера для європейського газового ринку протягом опалювального сезону. З огляду на вичерпаний рівень сховищ сьогодні, закачування газу в 2022 році має бути приблизно на 18 млрд кубометрів більше, ніж у 2021 році.

Регіональна координація рівнів і доступу до сховищ газу може забезпечити важливий елемент солідарності між державами-членами ЄС та посилити безпеку їх газопостачання перед наступним зимовим сезоном.

Вплив: підвищує стійкість газової системи, також більш високі вимоги до закачування для поповнення сховищ у 2022 році підвищать попит на газ і підвищаться ціни на газ.

Енергетика

пост4

4.     Прискорити розгортання нових вітрових та сонячних проектів.

У 2022 році вже очікується, що рекордне збільшення потужності сонячної та вітрової енергії та повернення до середніх погодних умов збільшить виробництво в ЄС із цих відновлюваних джерел більш ніж на 100 терават-годин (ТВт-год), що більше ніж на 15% порівняно з 2021 рік.

Узгоджені політичні зусилля, спрямовані на прискорення подальшого збільшення потужностей з відновлюваних джерел, можуть дати ще 20 ТВт-год протягом наступного року. Здебільшого це будуть вітрові та сонячні проекти промислового масштабу, терміни завершення яких можна було б перенести, усунувши затримки з отриманням дозволів. Це включає уточнення та спрощення відповідальності між різними органами, що видають дозвіл, нарощування адміністративного потенціалу, встановлення чітких термінів для процесу отримання дозволів та цифровізацію заявок.

Швидше розгортання сонячних панелей на даху може зменшити рахунки споживачів. Програма короткострокових грантів, яка покриває 20% витрат на встановлення, може подвоїти темпи інвестицій (у порівнянні з базовим прогнозом МЕА) і коштуватиме близько 3 мільярдів євро. Це дозволить збільшити річну потужність сонячних фотоелектричних систем на даху до 15 ТВт-год.

Вплив: додаткові 35 ТВт-год генерації від нових проектів відновлюваної енергії протягом наступного року, понад уже очікуване зростання з цих джерел, що скоротить споживання газу на 6 млрд куб.

пост5

5.     Максимальна генерація від існуючих джерел з низькими викидами: АЕС та біоенергетика

Атомна енергетика є найбільшим джерелом електроенергії з низькими викидами в ЄС, але кілька реакторів були вимкнені для технічного обслуговування та перевірки безпеки в 2021 році. Повернення цих реакторів до безпечної роботи в 2022 році разом з початком комерційних операцій для завершеного реактора у Фінляндії, може призвести до збільшення виробництва ядерної енергії в ЄС до 20 ТВт-год у 2022 році.

Однак новий раунд закриття реакторів порушить це відновлення виробництва: чотири ядерні реактори планується закрити до кінця 2022 року, а ще один — у 2023 році. Тимчасова затримка цих закриттів, проведена таким чином, щоб забезпечити безпечної роботи станцій може скоротити попит на газ в ЄС майже на 1 млрд кубометрів на місяць.

Великий парк біоенергетичних електростанцій в ЄС працював приблизно на 50% від загальної потужності у 2021 році. Ці станції могли б виробляти до 50 ТВт-год електроенергії більше у 2022 році, якщо будуть запроваджені відповідні стимули та стабільні поставки біоенергії.

Вплив: додаткові 70 ТВт-год електроенергії з існуючих диспетчеризованих джерел з низькими викидами, що зменшує використання газу для виробництва електроенергії на 13 млрд куб.

пост6

6. Запровадити короткострокові заходи для захисту вразливих споживачів електроенергії від високих цін

З огляду на сучасний стан ринку, високі ціни на газ в ЄС вплинули на високі оптові ціни на електроенергію, що може призвести до несподіваного прибутку для компаній. Це має значні наслідки для доступності електроенергії, а також для економічних стимулів для ширшої електрифікації кінцевого використання, що є ключовим елементом переходу на чисту енергію.

За нашими оцінками, витрати країн-членів ЄС на пом’якшення впливу кризи цін на енергоносії для вразливих споживачів вже становлять близько 55 мільярдів євро.

Збільшення витрат на електроенергію до певної міри неминуче, коли ціни на газ (і CO2) високі. Але нинішні оптові ринки створюють потенціал для отримання прибутку для багатьох виробників електроенергії та їхніх материнських компаній, які значно перевищують витрати, пов’язані з операцією або відновленням капіталу. Нинішні ринкові умови можуть призвести до надприбутків до 200 мільярдів євро в ЄС на газ, вугілля, ядерну, гідроенергетику та інші відновлювані джерела енергії у 2022 році.

Можуть бути розглянуті тимчасові податкові заходи для підвищення ставок на несподіваний прибуток електроенергетичних компаній. Потім ці податкові надходження мають бути перерозподілені споживачам електроенергії, щоб частково компенсувати більші рахунки за електроенергію. У 2022 році в Італії та Румунії вже були прийняті заходи щодо оподаткування більшого прибутку.

Вплив: знижує рахунки за електроенергію для споживачів, навіть якщо ціни на природний газ залишаються високими, надаючи доступ до 200 мільярдів євро для пом’якшення впливу на вразливі групи.

 

Сектори кінцевого використання

пост7

7.     Прискорити заміну газових котлів на теплові насоси

Теплові насоси пропонують дуже ефективний і рентабельний спосіб опалення будинків, замінюючи котли, які використовують газ або інше викопне паливо. Прискорення очікуваного впровадження шляхом подвоєння поточних норм встановлення теплових насосів у ЄС дозволить заощадити додаткові 2 млрд кубометрів газу протягом першого року, що вимагатиме загальних додаткових інвестицій у розмірі 15 млрд євро.

Поряд із існуючими політичними рамками, цільова підтримка інвестицій може стимулювати розширення теплових насосів. В ідеалі це найкраще поєднувати з модернізацією самих будинків, щоб максимізувати прибуток від енергоефективності та зменшити загальні витрати.

Заміна газових котлів або печей на теплові насоси також є привабливим варіантом для промисловості, хоча для переходу може знадобитися більше часу.

Перехід з газу на електроенергію для опалення будівель може мати відповідний ефект збільшення потреби газу для виробництва електроенергії, залежно від ситуації. Однак будь-яке збільшення буде набагато нижчим, ніж загальна кількість заощадженого газу. Такий перехід також перенесе сезонні коливання попиту з ринку газу на ринок електроенергії.

Вплив: зменшує використання на додаткові 2 млрд кубометрів газу за один рік на опалення.

пост8

8. Прискорити підвищення енергоефективності в будівлях і промисловості

Енергоефективність є потужним інструментом для безпечного переходу на чисту енергію, але потрібен час для досягнення значних результатів. У цьому плані ми розглядаємо, як підвищити швидкість прогресу, зосереджуючись на заходах, які можуть швидко змінити ситуацію.

Наразі щороку ремонтується лише близько 1% будівельного фонду ЄС. Швидке розширення до додаткових 0,7%, орієнтуючись на найменш ефективні будинки та нежитлові будинки, було б можливим завдяки стандартизованим оновленням, головним чином за рахунок покращеної ізоляції. Це дозволить заощадити понад 1 млрд кубометрів газу протягом року, а також дасть переваги для зайнятості, хоча це вимагатиме паралельних зусиль для покращення ланцюгів поставок матеріалів та розвитку робочої сили.

Підвищення швидкості модернізації будівель і впровадження теплових насосів у найближчій перспективі прискорює зміни, які є частиною політики ЄС. Прогнозується, що до 2030 року Директива Європейського Союзу про енергоефективність та Директива щодо енергетичної ефективності будівель зменшать потребу в газі в будівлях на 45 мільярдів кубометрів на рік.

Багато домогосподарств встановлюють розумні регулятори опалення (розумні термостати), щоб зменшити рахунки за електроенергію та покращити домашній комфорт, і це простий процес, який можна швидко розширити. Потрійне збільшення поточної швидкості встановлення близько одного мільйона будинків на рік зменшить потребу в газі для опалення будинків на додаткові 200 млн кубометрів на рік із загальною вартістю 1 мільярд євро. Ці пристрої можна стимулювати за допомогою існуючих програм, таких як субсидії домогосподарствам або схеми комунальних зобов’язань.

Щорічні перевірки газових котлів можна використовувати, щоб переконатися, що котли гарячої води в будинках налаштовані на температуру не вище 60 °C.

Допомога малому бізнесу стати ефективнішим дозволить заощадити енергію, а також захистити ці підприємства від волатильності цін. Багато країн ЄС мають ефективні програми, які пропонують аудит енергоефективності та консультації, які можуть швидко та ефективно економити енергію. Збільшення їх до 5% малих і середніх підприємств дозволило б одразу ж заощадити 250 млн куб.

Вплив: зменшує споживання газу на опалення майже на 2 млрд кубометрів протягом року, знижуючи рахунки за електроенергію, підвищуючи комфорт та конкурентоспроможність промисловості.

пост9

9. Заохочувати споживачів до тимчасового регулювання термостата

Багато європейських громадян відреагували на вторгнення Росії в Україну різними способами, шляхом пожертвувань або, в деяких випадках, шляхом безпосередньої допомоги біженцям з України. Налаштування контролю опалення в європейських будинках з газовим опаленням було б ще одним шляхом для тимчасових дій, заощаджуючи значну кількість енергії.

Середня температура для опалення будинків у країнах ЄС нині становить понад 22°C. Налаштування термостата для опалення будівель забезпечить негайну річну економію енергії приблизно на 10 млрд кубометрів для кожного ступеня зниження, а також зменшить рахунки за електроенергію.

Кампанії з інформування громадськості та інші заходи, такі як зворотний зв’язок щодо споживання або корпоративні цілі, можуть сприяти таким змінам у будинках та комерційних будівлях. Ефективним інструментом політики також можуть виявитися нормативні акти, що стосуються температури опалення в офісах.

Вплив: Зниження термостата для опалення будівель лише на 1°C зменшить потребу в газі приблизно на 10 млрд кубометрів на рік.

Наскрізний

пост10

10. Активізувати зусилля з диверсифікації та декарбонізації джерел для гнучкості енергосистеми.

Основним політичним завданням для ЄС у найближчі роки буде розширення альтернативних форм гнучкості для енергосистеми, зокрема сезонної, а також зміни вимог та зменшення піків. На даний момент газ є основним джерелом такої гнучкості, і, як такий, зв’язки між безпекою газу та електроенергії будуть поглиблюватися в найближчі роки, навіть якщо загальний попит на газ в ЄС зменшується.

Тому урядам необхідно активізувати зусилля для розробки та впровадження дієвих, стійких та економічно ефективних способів управління потребами в гнучкості енергосистем ЄС. Потрібен портфель варіантів, включаючи покращені мережі, енергоефективність, підвищену електрифікацію та реагування на попит, генерацію низьких викидів із диспетчеризацією та різноманітні широкомасштабні та довгострокові технології зберігання енергії поряд із короткостроковими джерелами гнучкості, такими як батареї. . Країни-члени ЄС повинні забезпечити наявність відповідних сигналів ринкової ціни для підтримки бізнес-обґрунтування цих інвестицій.

Заходи гнучкості для зменшення промислового попиту на електроенергію та газ у години пік особливо важливі для зменшення тиску на попит на газ для виробництва електроенергії.

Низьковуглецеві гази вітчизняного виробництва – включаючи біометан, низьковуглецевий водень і синтетичний метан – можуть бути важливою частиною рішення, але будуть потрібні набагато більші зусилля для демонстрації та розгортання.

Вплив: серйозний короткостроковий поштовх до інновацій може з часом послабити міцні зв’язки між постачанням природного газу та безпекою електроенергії в Європі. Сигнали ціни на електроенергію в режимі реального часу можуть розблокувати більш гнучкий попит, у свою чергу, зменшуючи дорогі та пікові потреби в постачанні газу.

Додаткові варіанти перемикання палива

пост11

Швидше і дальше – додаткові варіанти змани палива в енергетичному секторі.

Інші шляхи доступні для ЄС, якщо він бажає або потребує ще швидше зменшити залежність від російського газу, але з помітними компромісами. Основний варіант на найближчу перспективу передбачатиме відхід від використання газу в енергетичному секторі через збільшення кількості вугільних парків Європи або використання альтернативного палива – в першу чергу рідкого – на існуючих газових електростанціях.

Враховуючи, що ці альтернативи використанню газу призведуть до збільшення викидів ЄС, вони не включені до плану з 10 пунктів, описаних вище. Однак вони могли відносно швидко витісняти великі обсяги газу. За нашими оцінками, тимчасовий перехід від виробництва газу на вугілля або нафту може зменшити потребу в газі для електроенергії приблизно на 28 млрд куб.

Більша частка цього потенційного зниження попиту на газ була б можлива за рахунок переходу з газу на вугілля: додаткові 120 ТВт-год виробництва на вугіллі могли б скоротити попит на газ на 22 млрд кубометрів за один рік. На додаток до можливостей працювати на біометані, майже чверть парку газових електростанцій ЄС може використовувати альтернативне паливо – майже все у вигляді рідкого палива. Використання цієї можливості може зменшити попит на природний газ ще на 6 млрд кубометрів на рік, залежно від достатніх фінансових стимулів для заміни палива та наявності цього палива.

Якщо цей варіант заміни палива буде повністю реалізований на додаток до повної реалізації плану з 10 пунктів, описаного вище, це призведе до загального щорічного скорочення імпорту газу ЄС з Росії більш ніж на 80 млрд куб. наполовину, але все ще призводить до помірного зниження загальних викидів.

https://www.iea.org/reports/a-10-point-plan-to-reduce-the-european-unions-reliance-on-russian-natural-gas

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com