Новини
150 нових газових свердловин закладено в Україні у 2023 році

150 нових газових свердловин закладено в Україні у 2023 році

Це рекордна кількість з 2018 року, відколи діє стимулююче оподаткування.

Торік газовидобувники на 32% наростили кількість нових свердловин до показників 2018-го та вдвічі збільшили обсяги, якщо порівняти з першим роком російської агресії.

Важливо зазначити, що частка свердловин, які були закладені в Україні під час повномасштабної війни становить більше третини від загальної кількості за останні шість років.

У 2023-му на українському ринку в роботі в середньому було задіяно 42 бурові верстати – більше половини від загальноєвропейських показників. І це, незважаючи на всі воєнні ризики, регулярні обстріли, складнощі із логістикою обладнання та відсутністю міжнародних сервісних компаній.

Зростання активності в секторі відбулося завдяки успішним діям української армії на фронті та збереженим податковим стимулам.

Ні для кого не секрет, що найбільші родовища в Україні виснажені на понад 80%, вони розробляються ще з 1960-1970 років. Природне падіння на старих свердловинах щороку складає в середньому 15%. Тож, єдиний шанс для компаній підтримувати і нарощувати видобуток газу – це бурити нові свердловини.

Головними факторами для видобувників у прийнятті інвестиційного рішення щодо буріння є: геологія, вартість робіт, доступність обладнання і технологій та щонайважливіше – фіскальна система, яка діє в країні. Але навіть це не гарантує успіху, адже свердловина може виявитися «сухою». У випадку ж вдалого буріння, отримані дебіти залежать від регіону видобутку, віку родовища та глибини залягання покладів. Свердловини до 2 км в західних областях коштуватимуть дешевше, але й даватимуть менше газу – 10-50 тис. кубометрів на добу, в той час як дебіт глибоких та значно дорожчих на сході може складати 200-300 тис. кубометрів на добу.

https://agpu.org.ua/novyny/novyny-asotsiatsii/150-novykh-hazovykh-sverdlovyn-zakladeno-v-ukraini-u-2023-rotsi

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com