Новини
40% газу, який споживала Італія, був російським. Проте італійці змогли порвати із «Газпромом». Як у них вийшло

photo_2023-01-09_11-58-20

Алжир змінив Росію як основний експортер газу для Італії. Іншим значним джерелом газу несподівано став Азербайджан. Це, а також швидка реакція газових операторів, дозволило Італії обігнати Німеччину за темпами скорочення залежності від російського газу

Першого дня зими «Газпром» оголосив про рекордне падіння експорту газу з Росії. За 11 місяців 2022 року експорт газу до далекого зарубіжжя обвалився майже на 50% (менше на 76,3 млрд куб. м, ніж за аналогічний період 2021 року) і продовжує падати з темпом близько 7% на місяць. У зв’язку з цим «Газпром» змушений був знизити видобуток газу на 19,4% у річному порівнянні.

Так «Газпром» визнав ефективність європейської стратегії щодо скорочення залежності від російського газу. За даними російського газового монополіста, зниження споживання газу в 27 країнах ЄС становило близько 50 млрд куб. м, у Великій Британії – понад 6 млрд куб. м.

А ще влітку 2022 року мало хто в Росії вірив у здатність європейців повністю відмовитися від «дешевого російського газу».

Реальність виявилася іншою.

Італійці одними з перших у Західній Європі значно скоротили імпорт газу з Росії у 2022 році. А ще рік тому, у 2021-му, залежність Італії від російського газу здавалася непереборною – 40% всього спожитого газу (29 млрд куб. м із 76 млрд куб. м) країна купувала у «Газпрому». На прикладі цієї середземноморської країни можна простежити, як проходив хворобливий відхід Європи від російського газу.

Альтернативний газ для Італії


Весь російський газ надходить до Італії газопроводом, який прокладено через Україну. Коли 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення, прем’єр Маріо Драгі, який у той період очолював Кабмін, вирішив відмовлятися від дружби із «Газпромом».

Перед країною стояло завдання – в умовах неминучих скорочень постачання газу з Росії накопичити паливо для проходження зими. Італійський уряд ухвалює стратегічне рішення – швидко збільшити постачання газу з альтернативних джерел.

Для цього було знижено тарифи на прокачування та зберігання газу в газових сховищах, прийняті нормативні акти, що стимулюють імпорт газу, та розпочаті переговори з основними газовидобувними країнами світу про додаткові поставки.

Заходи спрацювали. Вже до червня 2022 року Алжир змінив Росію як основний імпортер газу до Італії, збільшивши обсяг постачання з 16 млрд куб. м до 23 млрд куб. м газу на рік. Іншим значним джерелом газу для Італії несподівано став Азербайджан. Ця закавказька країна на прохання італійців різко – на 50% – збільшила прокачування газу через нещодавно побудований Трансадріатичний трубопровід (ТАП).

Крім уже названих Алжиру та Азербайджану, в 2022 році Італія імпортує газ трубопроводами з Лівії, країн Північної Європи, а також зріджений газ (ЗПГ), в основному, із США, країн Перської затоки та Африки.

План Італії щодо зменшення споживання газу


Усі ці законодавчі та нормативні втручання, а також швидка реакція газових операторів дозволили Італії до липня 2022 року випередити Німеччину за темпами скорочення залежності від російського газу.

До 1 вересня 2022 року газові сховища Італії були заповнені на 83%. Це був один із найкращих показників у країнах Євросоюзу. У газовому балансі Італії російський імпорт скоротився вдвічі, але й досі становив близько 20%.

На початок осені повністю відмовитися від поставок із Росії не вдавалося. Система існуючих трубопроводів не дозволяє Італії повністю компенсувати припинення постачання російського газу в короткостроковій перспективі.

Швидким рішенням збільшення кількості альтернативного газу могла б стати доставка зрідженого газу (ЗПГ) морем. Італія має три термінали з прийому ЗПГ у Ровіго, Спеції та Ліворно. Але їх потужностей не вистачає для збільшення обсягу поставок.

Національний оператор газових мереж SNAM у 2022 році закупив ще два плавучі термінали для прийому ЗПГ. Однак перший із них може бути підключений до газотранспортної мережі лише навесні 2023 року.

Ближче до зими стало очевидним, що у разі повного припинення імпорту газу з Росії в Європі доведеться вживати заходів тотальної економії споживання. Дотримуючись рекомендацій Європейської комісії, уряд Італії 1 вересня 2022 року розробив та затвердив національний План стримування споживання газу.

План є набором правил і заходів, розроблених Міністерством екологічного переходу, з метою підготовки до будь-яких перебоїв у постачанні газу з Росії. Зокрема, документ передбачає скорочення споживання газу не менш як на 15% порівняно із середніми показниками у попередні п’ять років.

Важка зима 2023


Зиму 2022–2023 років італійські ЗМІ називають найважчою за останні 50 років. Зобов’язання економити газ вимагатиме від теплолюбних італійців величезних зусиль.

Наприклад, План передбачає введення ліміту на температуру опалення будівель у холодну пору року. Для промислових будівель максимально допустима температура – 17 градусів (плюс-мінус два градуси). Для всіх інших будівель, зокрема і житлових будинків, цієї зими максимально допустима температура має бути 19 градусів (плюс-мінус два градуси).

Винятком є лікарні, дитячі садки та інші «чутливі користувачі». Крім того, План передбачає скорочення термінів включення опалення на 15 днів та на одну годину за щоденною тривалістю використання.

У січні–лютому 2023 року у квартирах більшості італійців температура не підніметься вище 19 градусів. Влада точно проконтролює виконання запропонованої норми – План передбачає перевірку температури приміщень.

Скільки планують заощадити


Крім адміністративних заходів, споживання газу стримує його ціна. У 2019 році середня вартість газу становила близько €16 за МВт·год, а в перші шість місяців 2022 року його ціна наближалася до €100 (зростання – 538%).

Згідно з розрахунками дослідницького відділу Associazione Artigiani e Piccole Imprese Mestre (CGIA), додаткові витрати, які понесуть італійські компанії цього року через підвищення цін на електроенергію та газ, можуть становити близько €106 млрд. Багато енергоємних підприємств, наприклад, що займаються виробництвом скла, кераміки, цементу, пластмас, скорочують виробництво, а то й зовсім закриваються.

Від заходів зі стримування опалення уряд розраховує отримати економію 3,2 млрд куб. м газу. Ще 2,1 млрд куб. м економії дасть заміщення газу вугіллям та мазутом. Завдяки «поведінковим заходам із нульовою вартістю», які громадяни можуть застосовувати для стримування споживання газу, сподіваються заощадити 2,9 млрд куб м. газу. Усього 8,2 млрд куб. м. Приблизно такий обсяг російського газу необхідно замістити в опалювальний сезон в Італії.

Фінал тривалого відходу від залежності


У жовтні 2022 року вперше в історії Трансавстрійський газопровід (TAG), яким російський газ надходив до Італії через Україну, Словаччину та Австрію, почав качати газ назад – з Італії до Австрії.

Компанія, що управляє TAG, змушена була включити реверс через відсутність запитів на транспортування газу з Австрії до Італії («прямий потік»). А 2 листопада 2022 року оператор газотранспортної системи Італії SNAM звітував про успішне завершення кампанії із закачування газу до газових сховищ: рівень їх заповнення досяг 95,2%.

За даними SNAM, всього до сховищ закачано 17,7 млрд куб. м газу. Причому у жовтні 2022 року обсяг постачання газу з Росії до Італії становив 0,029 млрд куб. м або менше 1% (0,57%) від загального обсягу імпорту газу.

«Досягнутий рівень був немислимий навіть у липні 2022 року, коли поставлена мета в 90% (заповнення ГС) здавалася дуже складною сама собою», – прокоментував генеральний директор SNAM Стефано Веньєр завершення важкого шляху відмови від російського газу.

https://forbes.ua/money/40-gaza-kotoryy-potreblyala-italiya-byl-rossiyskim-odnako-italyantsy-smogli-polnostyu-porvat-s-gazpromom-kak-u-nikh-poluchilos-13122022-10463

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com