Новини
OPEC+ 2021: Як збільшити видобуток нафти, зберігши приріст 2020 року

opec-press-scrum

ЛОНДОН (Bloomberg) - Із закінченням одного з найбільш бурхливих років в історії нафти перед ОПЕК + постає делікатне завдання.

Альянс виробників на чолі з Саудівською Аравією та Росією повинен вирішити питання про продовження відновлення поставок сировини.
Москва вважає, що група, яка скоротила видобуток під час пандемії, в лютому може відновити щоденний видобуток 500 000 барелів резервних потужностей на додаток до збільшення, запланованого на цей місяць. Більш обережний Ер-Ріяд має іншу думку.
"Відчувається, що OPEC+ намагається спрямувати гігантський нафтовий танкер через вузьку протоку", - сказав Джованні Стауново, аналітик UBS Group AG в Цюріху.
Яке б остаточне рішення не було прийняте, Організація країн-експортерів нафти та її партнери нічого не залишають на волю випадку.
Починаючи з 4 січня, коаліція переходить на щомісячні засідання - а не лише кілька разів на рік - з метою точнішого регулювання рівня видобутку.

КРАХ РИНКУ СИРОЇ НАФТИ
Проблеми для ОПЕК + розпочались у лютому минулого року, коли попит на нафту в Китаї впав на 20%, оскільки найбільший імпортер у світі ввів карантин, щоб перемогти новий коронавірус.
Тоді Ер-Ріяд і Москва зіткнулися з питанням, як реагувати на споживчий шок. Ця суперечка розколола союз 23-х країн і призвела до жорстокої цінової війни. До квітня світ був настільки насичений нафтою, що ф'ючерси США вперше в історії торгувались нижче нуля.
Відносини налагодилися лише після втручання президента США Дональда Трампа. Несподіваний посередник, який роками критикував картель, Трамп тим не менш підписав мирну угоду, що призвела до найбільших в історії скорочень видобутку ОПЕК.
Питання поступового скорочення цих обмежень викликає нові суперечки.
Минулого місяця переговори ОПЕК + зайшли у п’ятиденний глухий кут, оскільки Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати - стійкі союзники як у політичній, так і в енергетичній сферах - не дійшли згоди щодо темпів відродження видобутку.

РОЗКОЛ АЛЬЯНСУ
Хоча королівство хотіло відкласти збільшення видобутку на три місяці, його сусід, прагнучи монетизувати інвестиції в потужності та просувати новий регіональний сорт нафти, наполягав на прискоренні відновлення видобутку.
Хоча компроміс був досягнутий, короткий розлад у тривалому партнерстві - Абу-Дабі навіть натякнув на можливому виході з ОПЕК – залишив по собі зловісну тінь.
Питання темпів відновлення видобутку постане перед виробниками у понеділок. Цій зустрічі передуватиме недільне засідання Спільного технічного комітету, групи технічних експертів ОПЕК +, яка оцінює виконання скорочень видобутку від імені міністрів. За попередніми даними, члени організації здійснили 101% обіцяних скорочень у грудні.
На даний час незадіяні 7,2 мільйона барелів на добу, або близько 7% світових поставок, виробники вирішили поступово повертати 1,5 мільйона барелів на добу.
Російський віце-прем'єр-міністр Олександр Новак заявив про готовність нарощувати видобуток, заявивши минулого місяця, що оптимальний діапазон цін - від 45 до 55 доларів за барель. Якщо ОПЕК + утримається від посилення експорту, його конкуренти просто заповнять прогалину, сказав він.
"Ринок потребує нафти", - сказав Ян Стюарт, світовий економіст з енергетичних питань Cornerstone Macro LLC. «Переважаючою точкою зору в ОПЕК + є те, що потрібно закріпити за собою частку ринку. Не можна субсидувати повернення американського сланцю".
Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман утримався від публічної підтримки будь-якої позиції, крім наміру тримати спекулянтів під контролем.
Існує вагомий аргумент для подальшого зростання видобутку.
Ціни на нафту в Лондоні стабілізувались на рівні понад 50 доларів за барель, незважаючи на обіцянку додаткових постачань з боку ОПЕК, підкріплену розробкою вакцин та інтенсивним використанням палива в Азії. За пропозицією Міжнародного енергетичного агентства, що базується в Парижі, попит та пропозиція повинні залишатися збалансованими у першій половині року.
"Ринок має базову підтримку і тому повинен відмовитись від помірного збільшення поставок OPEC +", - сказав Даг Кінг, головний директор з інвестицій Merchant Commodity Fund.
Це вибір, який також може стати полегшенням для членів ОПЕК +, таких як Ірак. Багдад охоплений наростаючою економічною кризою, яка лише посилюється внаслідок обмежень продажу нафти. Маючи обмежений доступ до ринків облігацій, Ірак минулого місяця підписав угоду про постачання нафти з китайським трейдером, за яким арабська держава отримає авансові виплати на суму 2 мільярди доларів.

НЕВИЗНАЧЕНИЙ ПОПИТ
Але існує також аргумент за стримування надлишку видобутку.
Нафтопереробні підприємства ще не мали можливості посилити зростання пропозиції цього місяця. Перспективи попиту також затьмарює поширення більш інфекційного штаму вірусу.
Хоча МЕА не очікує свіжого надлишку, організація попередила, що існуючий надлишок запасів збережеться до кінця року, якщо ОПЕК + відкриє крани. Незважаючи на пожвавлення ринку, ціни на сировину залишається набагато нижчою за рівні, необхідні більшості членів ОПЕК для покриття державних витрат.
Нарешті, ОПЕК + має враховувати вплив майбутнього президента США Джо Байдена, який продемонстрував готовність відродити ядерний пакт з Іраном, країною, що може експортувати більше 1 мільйона барелів на добу нафти і яка зараз перебуває під санкціями США.
"OPEC +, швидше за все, може ініціювати чергове збільшення видобутку в лютому", - сказав Боб МакНеллі, президент Rapidan Energy Group і колишній чиновник Білого дому. - "Але з точки зору подолання торішньої пандемії не можна стверджувати, що найгірше позаду".
https://www.worldoil.com/news/2021/1/1/opecplus-2021-how-to-increase-oil-output-without-undoing-2020-s-

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com