Новини
OPEC+ займеться вирішенням проблем ринку

im-233412

На тлі зростаючих занепокоєнь щодо ситуації на нафтому ринку Організація країн-експортерів нафти та її союзники (Opec +) воліють не розкривати свої карти. Після їх віртуальної зустрічі в минулий четвер міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман підкреслив: "Opec + займе активну та превентивну позицію у вирішенні проблем нафтового ринку".

Цитуючи джерело, Reuters підтверджує, що Opec + може також провести позачергове засідання наступного місяця "у випадку, якщо нафтові ринки продовжуватимуть стагнувати через слабкий попит на нафту та зростання випадків коронавірусу".

Уникаючи розголошення інформації щодо наступних кроків, міністр енергетики Саудівської Аравії наголосив: "Той, хто думає, що отримає від мене інформацію про те, що ми будемо робити далі, сподівається на це марно".

Попередивши трейдерів про утримання від великих ставок на нафтовому ринку, принц Абдулазіз зауважив, що намагатиметься зробити ринки "стрибкоподібними".

Причини для зростаючого занепокоєння існують. Ринки тануть. На засіданні Opec + було зазначено, що зростання випадків захворювання на Covid-19 у деяких країнах може стримувати попит на енергію, незважаючи на перші ознаки зменшення запасів нафти. У багатьох європейських країнах спостерігається зростання випадків, тоді як загальна кількість випадків в Індії перевищила 5 мільйонів, а в деяких штатах США зафіксоване зростання хвилі нових випадків.

Нова хвиля Covid-19 може ще більше зменшити попит на нафту та перешкодити зменшенню запасів нафти, повідомляє Reuters з посиланням на внутрішній документ технічної групи Opec +.

Таким чином, Opec скоротив свої оцінки світового попиту на 400 000 барелів на добу (bpd) як цього року, так і наступного. Зараз спостерігається падіння попиту на 9,5 млн. барелів на добу.

Минулого місяця Opec прогнозував падіння попиту на 9,1 млн. барелів на добу в 2020 році. Зараз Opec вважає, що споживання зросте лише на 6,6 млн. баррелів на добу в 2021 році.

Міжнародне енергетичне агентство, що базується в Парижі, також прогнозує, що попит на нафту в 2020 році буде на 8,4 млн барелів на добу нижчим, ніж рік тому. Очікуване зниження попиту вище прогнозованих в серпні 8,1 млн барелів на добу. МЕА підкреслило, що, незважаючи на постійне зростання попиту в Китаї, Індія демонструє його зниження.

"У міру послаблення національних обмежень спочатку спостерігалося різке відновлення попиту на бензин, але зараз стає все більш очевидним, що Covid-19 залишиться з нами на деякий час", - додає МЕА. Коментуючи звіт МЕА, Майкл Бернс, енергетичний партнер юридичної фірми Ashurst, заявив: "Вплив Covid-19 на світову економіку більш значущий, ніж можна було передбачити півроку тому".

Нафтова компанія British Petroleum (BP) у щорічному звіті про перспективи енергетики, опублікованому минулого тижня, впевнено підкреслює, що світ минув епоху зростання попиту на сиру нафту. Головна ідея звіту полягає в тому, що споживання нафти може ніколи не відновитись до рівня, який існував до пандемії.
Пандемія змінила звички та потреби суспільства, наголошується у звіті.

У звіті BP також підкреслюється, що прогнозоване падіння попиту відбувається не лише через саму пандемію, але й інші фактори, які також впливають на зміну структури попиту. Йдеться про зростання технологічного прогресу в частині використання електромобілів та зростання інтересу до водневого «палива». Звіт також прогнозує збільшення обсягів відновлюваної електроенергії, що виробляється за рахунок більшої кількості вітроелектростанцій, сонячних панелей та гідроенергії. Все це вплине на структуру споживання, зазначається у звіті.

Виробники починають реагувати на зміну динаміки попиту. Місцева кувейтська газета повідомляє, що Кувейтська нафтова компанія (KOC) зупинила проєкт вартістю 400 мільйонів доларів через низькі ціни на нафту. Проєкт передбачав розробку важких нафтових споруд на півночі, включаючи 11 нафтових свердловин. KOC скасувала угоду, оскільки влада наказала скоротити витрати на проєкт через низькі ціни на нафту, а також пандемію коронавірусу та її наслідки.

https://www.dawn.com/news/1580650

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com