Новини
Refinitiv: вартість світових вуглецевих ринків минулого року зросла до рекордних $851 млрд

-1x-1

ЛОНДОН, 31 січня – Вартість проданих на світових ринках дозволів на викиди вуглекислого газу зросла на 164% до рекордних 760 мільярдів євро (851 мільярд доларів), повідомляє Reuters, посилаючись на щорічний огляд ринку вуглецю Refinitiv Carbon Market Year in Review.

Більша частина приросту припала на Європейську систему торгівлі квотами на викиди (EU ETS), яка була запущена в 2005 році і є найбільш авторитетним вуглецевим ринком у світі.

Згідно з щорічним оглядом ситуації на вуглецевих ринках, складеним Refinitiv, на частку EU ETS припадає 90% світової вартості вуглецевих ринків - 683 мільярди євро.

2021 рік закінчився для EU ETS на рівні понад 80 євро за тонну СО2, що більш ніж удвічі перевищує ціну на кінець 2020 року, в очікуванні того, що більш честолюбна кліматична мета ЄС зі скорочення викидів на 55% до 2030 року призведе до посилення ринку.

Крім того, різке зростання цін на природний газ у четвертому кварталі призвело до збільшення обсягів виробництва електроенергії на вугільній основі, що збільшило попит на отримання дозволів і призвело до збільшення їх вартості. Аналітики очікують, що ціни на газ продовжать впливати на вартість видачі дозволів на викиди вуглецю в ЄС цього року.

"Підняття цін на видачу дозволів на викиди СО2 вдарило по вугільних електростанціях відносно сильніше, ніж по газових, але через різке зростання цін на газ у другій половині 2021 року вугільна генерація електроенергії, як і раніше, була більш прибутковою", - прокоментував провідний вуглецевий аналітик Refinitiv Інгвільд Серхус.

Схеми торгівлі квотами на викиди чи вуглецеві ринки — це ринкові інструменти, призначені для обмеження викидів парникових газів. Вони обмежують кількість викидів, які країни або компанії можуть виробляти, і якщо країни або компанії перевищують ці обмеження, вони можуть купувати дозволи в інших.

За даними Refinitiv, два регіональні вуглецеві ринки в Північній Америці — Західна кліматична ініціатива та Регіональна ініціатива з викидів парникових газів — минулого року зросли на 6% і становили близько 49 мільярдів євро.

Дозволи в рамках цих ринків зросли в ціні на 70% порівняно з минулим роком, а обсяги торгів також досягли рекордно високого рівня.

СХЕМИ ТОРГІВЛІ КВОТАМИ У КИТАЇ І ВЕЛИКОБРИТАНІЇ

Національну схему торгівлі квотами на викиди в Китаї було запущено в середині липня минулого року. На відміну від інших схем, обмеження викидів у Китаї ґрунтується на інтенсивності викидів.

У звіті йдеться, що протягом перших п'яти з половиною місяців дії схеми в Китаї було продано близько 179 мільйонів тонн дозволів на викиди, що є скромним обсягом порівняно з більш ліквідними вуглецевими ринками в Європі та Північній Америці.

Великобританія також запустила вуглецевий ринок минулого року, після свого виходу з ЄС.

Схема Великобританії відрізняється від Європейської схеми тим, що мінімальна ціна тут становить близько 25 євро за тонну, щоб допомогти перемістити фокус інвесторів з викопного палива, хоча деякі компанії кажуть, що це ставить їх у невигідне становище на світовому ринку.

Минулого року оборот склав близько 23 мільярдів євро.

У звіті йдеться, що добровільний вуглецевий ринок (VCM), де компанії, організації або приватні особи купують вуглецеві кредити, отримані в результаті проектів зі скорочення викидів, у листопаді 2021 року мав оборот у розмірі 1 мільярд доларів, що призвело до рекордно високого річного значення.

«Ми очікуємо, що інтерес до VCM буде продовжувати зростати, чому сприяє все більша кількість компаній у всьому світі, які беруть на себе цілі вуглецевої нейтральності та інші кліматичні зобов'язання, які передбачають використання компенсації викидів вуглецю», - додали в компанії.
(1 долар = 0,8936 євро)

https://www.reuters.com/business/energy/global-carbon-markets-value-surged-record-851-bln-last-year-refinitiv-2022-01-31/?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=rynok-v-$851-mlrd.v-2021-godu-obem

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com