Новини
SPE Eastern Subsurface Conference відбулась у Києві 23-24 листопада

11,1

SPE Eastern Europe Subsurface Conference, організатором якої виступила Society of Petroleum Engineers, а ініціатором – Нафтогаз, зібрала у Києві більше 420 топ-менеджерів компаній і технічних фахівців із 17 країн для обговорення цих питань.
У планах київської секції щомісячні технічні зустрічі, присвячені обговоренню та пошуку рішень поточних проблем нафтогазової України. Зокрема, збільшенню ефективності геологорозвідки шляхом застосування нових технологій, таких як діджиталізація і machine learning, оптимізації видобування через покращення геолого-технічних заходів і прискорення розробки родовищ. Для цього планується використовувати нові підходи, такі як горизонтальне буріння, многостадійні ГРП тощо. Найближча зустріч київської секції SPE відбудеться вже на початку грудня, — зазначив Санжар Жаркешов, голова київської професійної секції SPE та заступник директора дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування».

Завдяки взаємодії з міжнародною спільнотою SPE наші фахівці та галузь в цілому отримають можливість залучити міжнародний досвід та практики, які використовуються в інших країнах. Це також сприятиме підготовці нинішніх студентів до роботи технічними експертами у нафтогазової галузі, залученню інвестицій та підвищенню конкуренції серед сервісних компаній. Київська секція також стане платформою для тестування нових ідей та вирішення технічних дилем.
Нафтогаз розпочав нові масштабні проекти з видобування, потенціал яких сягає 600 млрд куб. м запасів газу. Успішність їхньої реалізації залежить, в першу чергу, від залучення фахової експертизи. Саме тому Нафтогаз посилює співпрацю з міжнародною спільнотою SPE. Першим кроком було відкриття у жовтні Київської секції SPE для фахівців, які працюють в енергетичних компаніях.

У межах 2 стратегічних панелей та 10 професійних секцій SPE Eastern Europe Subsurface Conference обговорювали актуальні виклики газовидобутку на території Східної Європи та Чорноморського регіону.
Чому саме SPE є флагманом міжнародної професійної експертизи і чому досвід членів спілки є корисним для вітчизняних кейсів, пояснив у своєму виступі Маврикій Калугін, член правління Нафтогазу:
"Спільнота SPE — це унікальна база знань, що акумулює багаторічний досвід фахівців з усього світу. Я є членом спільноти з 1997 року, і впродовж цих років мав можливість переконатися у корисності тієї інформації, яку SPE пропонує своїм членам.

Коли я розпочав кар’єру в нафтогазовій компанії на Алясці, мені бракувало практичного досвіду щодо новітніх на той час технологій видобутку. Перше, що мені порадили більш досвідчені колеги, це скористатися ресурсом SPE. Я міг завантажити статті на будь-які теми, щоб шукати рішення проблем, з якими я стикався. Понад 20 років минуло з того часу і сьогодні SPE робить набагато більше для популяризації найсучасніших технологій та наукових досліджень в галузі.

Для нафтогазових компаній це — джерело ідей та рішень актуальних виробничих кейсів. Для молодих фахівців це - можливість реалізувати свої амбіції та бути на одній хвилі з досвідченими професіоналами. Я пам’ятаю свій перший виступ у якості молодого фахівця на конференції SPE у Х’юстоні в США, на якій обговорювали тему механізованого видобутку. Це був безцінний досвід".

Для стабілізації та збільшення видобутку українського газу важливі інвестиції, технології і експертиза.
Олександр Романюк, директор дивізіону «Розвідка та видобування», під час свого виступу у панелі про розширення інвестиційних можливостей Східної Європи, звернув увагу на проблему виснаженості традиційних родовищ і розповів про плани підвищення ефективності їх розробки.

– За часів незалежності України згадуються лише два нових відкритих родовища з дійсно великими обсягами запасів вуглеводнів – Кобзівське та Юліївське. Більшість інших великих активів компанії були відкриті понад 30 років назад. Сьогодні вони мають надвисокий рівень виснаженості. Для того щоб ефективно управляти такими активами, минулого року ми розпочали пілотний проект у форматі PEC – контракту зі збільшення ефективності видобутку. Нашим партнером у цьому проекті є компанія Expert Petroleum. Наразі ми вже бачимо позитивний результат від такої співпраці, насамперед, завдяки швидкому ухваленню рішень та швидкої і ефективної реалізації виробничих планів. Це те, що забезпечить стабілізацію видобутку. Одночасно для збільшення запасів і видобутку ми залучаємо інвестиції міжнародних партнерів у нові стратегічні проекти.

Зважаючи на цей кейс, як повідомив Олександр Романюк, Нафтогаз планує масштабувати проект РЕС. Вже ведеться робота щодо підготовки до оголошення конкурсу близько 20 виснажених родовищ. Це дасть змогу вивільнити ресурс та збільшити фокус Нафтогазу на нарощенні запасів на стратегічних активах – Чорне море, нові ділянки УРП та Карпатський регіон. І, безумовно, прискорити програму інтенсифікації на наявних виснажених ділянках, шляхом залучення нових рішень і технологій.

За матеріалами
НАК «Нафтогаз України»

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com