Новини
Shell побудує офшорний вітро-водневий гігант потужністю 10ГВт

credit-shell

 

Shell, Gasunie і Groningen Seaports запустили проєкт, який передбачає будівництво офшорної вітряної електростанції потужністю до 10 ГВт для забезпечення електроенергією промислового виробництва зеленого водню в Нідерландах.
Сьогодні партнери підписали угоду про проєкт NortH2, метою якого є виробництво зеленого водню з використанням відновлюваної електроенергії, вироблюваної морською вітроелектростанцією, що сприяє досягненню цілей Голландської кліматичної угоди.
Проєкт розпочнеться з техніко-економічного обґрунтування, яке консорціум планує завершити до кінця цього року.
Партнери планують встановити перші морські вітряні турбіни до 2027 року, щоб почати виробництво першого водню в цьому ж році.
За словами партнерів, це залежить, серед іншого, від дозволів урядів, призначення нових місць для будівництва вітряних електростанцій в Північному морі, доступних місць для розміщення електролізних установок для виробництва водню з електролізу і остаточних інвестиційних рішень зацікавлених сторін.
«Тому реалізація частково залежить від вкладу промислових і енергетичних партнерів. Партнери NortH2 очікують, що на початкових етапах проєкту можуть знадобитися європейські та національні субсидії, необхідні для декарбонізації енергії », - заявили в консорціумі NortH2.
Очікується, що виробництво зеленого водню, спочатку в Емсхавені, до 2040 року складе близько 800 000 тонн на рік, що дасть змогу уникнути викидів семи мегатонн вуглекислого газу в рік.
NortH2 користується підтримкою провінції Гронінген, а компанії Shell, Gasunie і Groningen Seaports шукають партнерів для розширення консорціуму і надання допомоги в реалізації проєкту.
Відповідно до проєктних пропозицій нові вітряні електростанції в Північному морі будуть постачати електроенергію на мегаводневу установку в Емсхавені, також, можливо, будуть задіяні в офшорному видобутку водню.
Інфраструктура Gasunie буде використовуватися для транспортування зеленого водню промисловим споживачам в Нідерландах і Північно-Західній Європі.
Інфраструктура «енергія в газ» також буде виступати в якості «буфера» для забезпечення гнучкості електромережі, щоб збалансувати змінну сонячну і вітрову генерацію.
Провінція Гронінген стане європейським «центром виробництва зеленого водню» і першою в Європі «Водневою долиною».
За словами партнерів, інвестиції в NortH2 можуть створити тисячі робочих місць на півночі Нідерландів.
Зелений водень, вироблений з поновлюваних джерел, таких як енергія вітру і сонячна енергія, займає центральне місце в Голландській кліматичній угоді і Європейській зеленій ініціативі.
В даний час промисловість уже використовує велику кількість водню, але в основному виробленого з природного газу. Заміна його зеленим воднем сприятиме декарбонізації промисловості.
Президент Shell Nederland Мар'ян ван Лун сказав: «Разом ми запускаємо проєкт, який виведе Нідерланди на перше місце в світі в сфері виробництва водню.
Крім того, це сприяє досягненню цілей Голландської кліматичної угоди і прискорює перехід до альтернативних джерел енергії.
Цей проєкт добре узгоджується з нашими прагненнями в області нових енергій і нашими амбіціями з пошуку нових способів скорочення викидів вуглекислого газу.
Для реалізації цього проекту нам потрібні нові партнери. Разом ми будемо піонерами і новаторами, об'єднаємо всі наявні знання і навички. Енергетичний перехід вимагає сміливості, витримки і дій».
Виконавчий директор Gasunie Хан Феннема сказав: «Нідерланди займають лідируючі позиції в переході на водневу економіку. У нас є Північне море для виробництва вітру, порти в якості логістичних центрів і промислові кластери, які хочуть перейти на зелені молекули і відповідну транспортну мережу.
Якщо ми хочемо реалізувати наші кліматичні амбіції, ми повинні мати масштабну інфраструктуру. З цими партнерами і, сподіваюся, найближчим часом з'являться ще більше партнерів, ми допомагаємо ринку прискорити перехід на поновлювані джерела енергії ».
Генеральний директор Groningen Seaports Кас Коніг додав: «Ми вже активно створюємо екологічно чисту індустрію майбутнього на півночі Нідерландів. Окремі сектора промисловості в Делфзейлі вже використовують водень, і будівництво найбільшого в Європі заводу з виробництва зеленого водню в нашому портовому місті неминуче.
Завдяки цьому промисловість може значно декарбонізуватися, в результаті чого наші позиції ще більш зміцняться.
Наша мета - стати найбільшим в Європі хабом зеленого водню з центром в північних Нідерландах».

https://renews.biz/58847/dutch-unveil-green-hydrogen-offshore-wind-mega-project/

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com