Новини
Європу чекають роки зимової енергетичної кризи

pexels-photo-391995

Зі зростанням цін на газ та електроенергію країнам від Великобританії до Німеччини доведеться розраховувати на помірні погодні температури, щоб пережити опалювальний сезон. В Європі не вистачає газу та вугілля, і якщо вітер не подує, може мати місце найгірший сценарій: масові відключення електроенергії, які змушують підприємства та заводи закриватися.

Безпрецедентна енергетична криза назріває роками, а Європа стає все більш залежною від нестабільних джерел енергії, таких як вітер та сонце, тоді як інвестиції у викопне паливо скорочуються. Політика із захисту довкілля також змусила деякі країни закрити свої вугільні та атомні флоти, скоротивши кількість електростанцій, які могли б стати резервними.

"Нам необхідно вжити швидких заходів, щоб заповнити кожен сантиметр сховищ, - сказав Марко Альвера, виконавчий директор італійської компанії з енергетичної інфраструктури Snam SpA. - Можливо прожити тиждень без електроенергії, але неможливо вижити без газу".

Попит на електроенергію зростає, оскільки економіка відновлюється після глобальної пандемії, що посилює промислову активність та розпалює побоювання щодо зростання інфляції. Ціни в Європі настільки високі, що два великі виробники добрив оголосили про закриття заводів та скорочення виробництва в регіоні.

Уряди також стурбовані ударом по домогосподарствах, які вже борються з подорожчанням усього - від продуктів харчування до транспорту. Оскільки ціни на електроенергію та газ щодня б’ють рекорди, Іспанія, Італія, Греція та Франція намагаються захистити споживачів від інфляції.

"Ціни на електроенергію та газ будуть вищими, ніж хотілося б усім, і вони будуть вищими, ніж були протягом 12 років", - сказав Дермот Нолан, колишній виконавчий директор британського регулятора у сфері енергетики Ofgem, в інтерв'ю Bloomberg TV.

Цього року ціни на газ у Європі зросли більш ніж утричі, оскільки провідний постачальник Росія стримує додаткові поставки, необхідні континенту, щоб поповнити свої виснажені сховища після холодної зими минулого року. На альтернативні поставки не варто розраховувати, оскільки родовища Північного моря проходять ретельне обслуговування після затримок, спричинених пандемією, а Азія накопичує вантажі скрапленого природного газу для задоволення зростаючого попиту.

Малі запаси вугілля

Підвищення цін на газ збільшило витрати на виробництво електроенергії. Низька швидкість вітру змусила європейські комунальні підприємства спалювати дороге вугілля, виснажуючи запаси найбруднішого викопного палива. Енергетична політика також зіграла свою роль, оскільки витрати на захист довкілля в Європейському Союзі в цьому році зросли більш ніж на 80%.

"Існує дефіцит постачання газу, дефіцит постачання вугілля, а ВДЕ нестійкі, тому ми зараз опинилися у цій божевільній ситуації, - сказав Дейл Хейзелтон, керівник відділу з питань теплового вугілля в Wood Mackenzie Ltd. Вугільні компанії просто не мають доступного ресурсу, не можуть отримати обладнання, виробники підстраховуються і не мають великого бажання інвестувати".

Європейські запаси газу в цей час року перебувають на найнижчому рівні за останні десятиліття. Генеральний директор ПАТ «Газпром» Олексій Міллер сказав, що Європа увійде в зиму приблизно через місяць, не повністю поповнивши свої буферні запаси. Російський газовий гігант наполягає на запуску свого спірного газопроводу "Північний потік -2".

Європі зараз потрібна сприятлива погода. Синоптики кажуть, що наступного місяця температура навряд чи опуститься нижче норми, але ситуація завжди може змінитися. Подібні минулорічні прогнози не здійснилися, що призвело до того, що ціни на СПГ в Азії у січні побили рекорди.

"Це може повторитися, - сказав Оган Косе, керуючий директор Accenture. - Якщо в Азії, а також у Європі буде дуже холодна зима, ми можемо в кінцевому підсумку побачити захмарний стрибок цін на газ".

У 2018 році люті холоди, які стали відомі як Звір зі Сходу, застали енерготрейдерів зненацька. Також є ймовірність, що погодне явище Ла-Нінья знову матиме місце цього року. Хоча це явище може принести теплу погоду в Європу, воно, як правило, викликає різке зниження температури в Азії.

Центр прогнозування клімату США заявив, що існує 66% вірогідність, що явище Ла-Нінья матиме місце з листопада по січень. Це може загострити боротьбу за вантажі СПГ, оскільки покупці від Японії до Індії почнуть панічно скуповувати СПГ через побоювання конкуренції з Європою.

"На жаль, погода діє так, що спочатку холодно в США і Європі, а потім стає холодно в Азії", - сказав Марко Альверо з компанії Snam, яка робить ставку на водень як майбутнє зелених енергетичних ринків.

Європі потрібно буде скоротити попит, якщо зима буде холодною, заявила компанія Goldman Sachs Group Inc., прогнозуючи, що регіон зіткнеться з відключеннями електроенергії. Вже є ознаки кризи, оскільки CF Industries Holdings Inc. закриває два заводи добрив у Великобританії, а Yara International ASA скоротить свої виробничі потужності на 40% до наступного тижня.

Відключення також ризикують вплинути на ланцюжок постачання продуктів харчування, що використовує побічний продукт виробництва добрив у всьому, починаючи від переробки м’яса і закінчуючи пивом. Також постраждала промисловість цукру та крохмалю: французькі компанії Tereos SCA та Roquette Freres SA попереджають про збільшення витрат на електроенергію.

І це ще не все. Провідний європейський виробник міді Aurubis AG заявив, що до кінця року зростання цін призведе до скорочення прибутку. Навіть хімічний гігант BASF SE, який виробляє більшу частину використовуваної електроенергії, заявив, що не зміг повністю уникнути впливу рекордних цін на електроенергію.

Поставки навряд чи зростуть найближчим часом. Росія переживає власну енергетичну кризу, "Газпром" має на меті перш за все поповнити внутрішні запаси. Ціни можуть залишатися високими, навіть якщо європейська зима буде м’якою, сказав Фабіан Роннінген, аналітик Rystad Energy AS.

"Ціни на природний газ вже досягли рекордно високих показників в Європі на тлі зростаючого сезонного попиту, а можуть піднятися ще вище в найближчі місяці", - сказала Стейсі Морріс, директор з досліджень постачальника аналітичного індексу Alerian, Даллас.

https://www.worldoil.com/news/2021/9/17/europe-faces-a-winter-energy-crisis-years-in-the-making

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com