Новини
Аналіз світового ринку ЗПГ

 

Світовий ринок ЗПГ Світовий ринок ЗПГ продемонстрував стрімке зростання, після уповільнення у 2020 році, спричиненого пандемією. Імпорт ЗПГ в світі зріс на 7% порівняно з попереднім роком, зокрема завдяки країнам Азії та Латинської Америки.
Поставки ЗПГ у 2021 році зросли до 520 млрд куб. м. США майже наздогнали Австралію та Катар за часткою у світовому екс- порті ЗПГ у 2021 році, збільшивши обсяг поста- вок на 32,5 млрд куб. м, або 49%, до 98 млрд куб. м. Серед інших країн варто відзначити Арабську Республіку Єгипет, де експорт ЗПГ збільшився у п’ять разів до 9,0 млрд куб. м завдяки запуску ЗПГ термінала після багаторічної зупинки.

Експорт ЗПГ за регіонами, млрд куб. м


З початку 2021 року було укладено контрак- тів приблизно на 100 млрд куб. м ЗПГ на рік. 70% цих контрактів було укладено зі спожива- чами азіатських ринків і тільки 5%- з європейськими покупцями. Близько 82% усіх контрактів на купівлю-продаж ЗПГ є довготерміновими та укладено на умовах фіксованої поставки, що забезпечує вчасність та гарантованість.

Імпорт ЗПГ за регіонами, млрд куб. м

У 2021 році було поставлено понад 300 млрд куб. м газу за довготерміновими контрактами. Активна закупівля ЗПГ Європою активізувалась лише в 3-4 кварталах у зв’язку зі значним скороченням поставок газу з росій- ської федерації та через зменшення попиту на ЗПГ в Азії, оскільки азіатські країни завчасно заповнили власні сховища.
Імпорт ЗПГ в світі продовжував зростати протягом 2021 року. Доля імпорту країн Азії збільшилася до 71% у 2021 році через стрімке відновлення економіки та попиту. Лідером за обсягами імпорту ЗПГ серед азіатських країн був Китай, збільшивши імпорт на 18%, або 17 млрд куб. м. та випередивши Японію як найбільший імпортер ЗПГ у світі.
При цьому, імпорт ЗПГ Японією майже не змінився та становив 101 млрд куб. м. Півден- на Корея також збільшила обсяги використан- ня ЗПГ на 14% через підвищення цін дозволів на викиди діоксиду вуглецю та зменшення ву- гільної генерації в країні. Загалом, збільшення імпорту ЗПГ країнами Азійсько-Тихоокеансько- го регіону на 5,6% перекрило падіння обсягів імпорту з боку Індії (зниження на 5,3% до 32,5 млрд куб. м) через низьку долю обсягів, законтрактованих на довготерміновій основі, та зростання цін на спотові поставки.

Імпорт ЗПГ в країни Європи, млрд куб. м

В Південній Америці найбільший темп зростання імпорту ЗПГ показала Бразилія, де через тривалу посуху знизився обсяг вироб- ництва електроенергії гідроелектростанціями, який складає 65% всього обсягу виробництва. Для забезпечення газової генерації країна була вимушена збільшити імпорт ЗПГ майже в 3 рази, до 10,7 млрд куб. м.
У Європі обсяги імпорту ЗПГ впали майже на 7%, при цьому, імпорт через термінали країн Північно-Західної Європи скоротився на 11%, а імпорт через решту терміналів- на 4%. Важливо відзначити, що протягом перших 9 місяців 2021 року обсяг імпорту ЗПГ країнами Європи був на 17% нижчим за показник аналогічного періоду 2020 року. А в 4 кварталі 2021 року ситуація до- корінно змінилася і імпорт ЗПГ на 35% перевищив рівень 4 кварталу 2020 року. Таке нарощування імпорту ЗПГ у 4 кварталі вдалося досягти за рахунок збільшення імпорту зі Сполучених Штатів Америки.

Обсяг імпорту в цьому періоді зріс у більш ніж двічі та склав майже 40% від загального обсягу імпорту Європою зі США у 2021 році. Додатково було збільшено обсяги постачання з Єгипту та Катару, в т.ч. завдяки переорієнтації частини ресурсу ЗПГ з Азії на європейські напрямки.
Глобальне зростання попиту на природний газ у світі на тлі обмежень пропозиції призвели до зростання ціни на ЗПГ, яка корелювала зі зміною ціни на європейському ринку, хоча і зі значно меншим рівнем волатильності.

Ціни ЗПГ в Азії (JKM), Європі (TTF) та США


Протягом 2021 року спотова ціна ЗПГ в Азії (досягнула на піку рекордних 1 086 євро за тис. куб. м) була в середньому на 316% вище рівня 2020 року, коли вона складала лише 87 євро за 1 тис. куб. м.
Окремо слід наголосити, що спотові став- ки чартерів ЗПГ зросли більш ніж на 50% до рекордних 170 – 190 тис. дол. США на день у 4 кварталі 2021 року. Це було викликано швидким розширенням торгівлі США та Північно-Східної Азії, яка призвела до заторів та затримок суден у Панамському каналі у жовтні та листопаді, що, звичайно, вплинуло на зростання кінцевої вартості ЗПГ. Нестабільність ринку підкреслює необхідність більш стратегічного підходу для забезпечення надійного та гнучкого постачання газу в майбутньому задля уникнення економіч- них наслідків від різких коливань цін.

З початку повномасштабної війни російсь- кої федерації проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року, світовий ЗПГ ринок знаходиться під тиском. Європейські краї- ни планують збільшити поставки ЗПГ для заміщення обсягів російського газу у ході поступової відмови від поставок енергоносіїв з російської федерації. Для заміщення 145 млрд куб. м російського газу, що постачається тру- бопровідним транспортом, та 15 млрд куб. м поставок російського ЗПГ Європейська комісія запровадила план REPowerEU, який передба- чає збільшення імпорту ЗПГ з іншим країн на 50 млрд куб. м протягом 2022 року.
Незважаючи на зростання імпорту ЗПГ в країни Європи, очікується, що імпорт в азіатсь- кі країни залишатиметься стабільно високим. Зокрема, у 2022 році обсяги імпорту ЗПГ Китаєм мають зрости на 11,5 млрд куб. м, що складає 45% від загального приросту імпорту ЗПГ в азіатські країни. Стабільними залишаться обсяги імпорту ЗПГ Японією та Південною Кореєю, а Індія, за очікуваннями, має відновити обсяги імпорту після минулорічного падіння.

Імпорт та потужності ЗПГ в країни Європи, млрд куб. м

Оскільки імпортери ЗПГ конкурують на досить вузькому ринку, тому повномасштаб- на війна в Україні та відмова від російських енергоносіїв будуть забезпечувати підвище- ний попит на ринку ЗПГ та дуже високі ціни на ресурс. Новий етап зростання цін може відбутися у 3-4 кварталах 2022 року, коли буде зростання попиту на короткотермінові кон- тракти перед початком опалювального сезону.

https://www.naftogaz.com/news/naftogaz-annual-report-2021

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com