Новини
Аналіз світового ринку газу

СВІТОВИЙ РИНОК ГАЗУ

Протягом десятиліття, яке передувало пандемії COVID-19, зростання світової економіки стимулювало збільшення споживання природного газу, при чому темпи зростання у 2015-2019 рр. збільшилися до 3,1% на рік у порівнянні з темпами у 2010-2015 рр. на рівні 1,9%. Проте, у 2020 році через світову пандемію споживання знизилосяя майже на 100 млрд куб. м (-2,5%). Стрімке відновлення світової економіки після завершення надзвичайної фази пандемії COVID-19 протягом 2021 року слугувало драйвером для відновлення попиту на енергоресурси, в тому числі, природного газу. Cвітовий попит на природний газ збільшився у 2021 році на 180 млрд куб. м у порівнянні з рівнем 2020 року, що перевищило навіть споживання у допандемійному 2019 році.  Подібно до зміни обсягів споживання змінювався і обсяг видобутку природного газу у світі. 2-3%-ний темп зростання до 2019 року був перерваний у 2020 році в наслідок пандемії, скоротившись на 144 млрд куб. м, або 3,6%. Але вже у 2021 році обсяг видобутку відновився і перевищив навіть рівень 2019 року. Проте, таке зростання видобутку а) відставало від зростання споживання, б) відбулось нерівномірно, зокрема, в Європі видобуток природного газу у 2021 році і далі знизився.

Видобуток газу в cвіті, млрд куб. м

2021 рік був роком відновлення економіки та, водночаc, і відновлення обсягів споживання природного газу і в Європі. Попит на газ відновився до рівня допандемійного 2019 року, а у деяких країнах, таких як, Німеччина, Італія, Республіка Польща, споживання навіть перевищило рівень 2019 року.

Ключовими чинниками стрімкого росту споживання були не тільки швидкі темпи відновлення економік країн Європи, але й високий рівень використання газу підприємствами електроенергетики під час аномально високих температур влітку (зокрема, для компенсації обсягів зниження виробництва електроенергії сегментом гідроенергетики), а також тривалий опалювальний сезон.

На відміну від темпів відновлення попиту, видобуток природного газу в Європі продовжував знижуватися, хоча і менш стрімкими темпами.

Споживання газу в Європі, млрд куб. м

Споживання газу в Європі, млрд куб. м

Серед європейських країн лише Норвегія наростила обсяг видобутку у 2021 році  з 116,2 млрд куб. м у 2021 році до 118,3 млрд куб. м у 2020 році, або на 2%. При цьому, такого зростання не вистачило аби досягти рівня видобутку 2019 року (119,1 млрд куб. м).  У всіх інших країнах Європи, включаючи Україну, у 2021 році обсяги видобутку продовжували скорочуватися.

Видобуток газу в Європі, млрд куб. м

Видобуток газу в Європі, млрд куб. м

Якщо карантинні обмеження, пов’язані з пандемією 2020 року, були найсуттєвішим фактором скорочення споживання в Європі, то обсяг видобутку природного газу знижується також внаслідок виснаження газових родовищ та суворих обмежень на родовищі Ґронінґен в Нідерландах, що пов’язані з сейсмічною активністю в регіоні. Зокрема, квота видобутку для родовища в 2021 газовому році становила 3,9 млрд куб. м, в порівнянні з піковим видобутком 54 млрд куб. м у 2013 році. Загалом, у 2021 році в Європі було видобуто на 3,6 млрд куб. м менше газу, ніж в попередньому році (-2%) і на 22,4 млрд куб. м менше газу (-11%), ніж у 2019 році.

Таким чином, коли фактор впливу карантинних обмежень було майже усунуто засобами вакцинації та контролю над перебігом захворювання, споживання стрімко відновилось, а видобуток через низку інших факторів продовжив зниження, суттєво збільшивши залежність від імпортного ресурсу.

Європа розпочала 2021 рік з обсягом газу в підземних сховищах на рівні 72 млрд куб. м. Це означає, що заповнюваність ПСГ Європи станом на 1 січня 2021 року склала 74%, що на 14 п.п. нижче відповідного рівня 2020 року (88%), коли обсяг газу в ПСГ складав 92 млрд куб. м. При цьому, якщо порівняти зі значеннями заповнюваності ПСГ протягом останніх 6 років, то рівень на початок 2021 року відповідав середнім значенням, а рівень заповнюваності на початок 2020 року був нехарактерним (частково через врахування ризиків можливого припинення транзиту газу територією України з 1 січня 2020 року).

Заповнюваність ПСГ Європи, станом на початок місяця, %

Заповнюваність ПСГ Європи, станом на початок місяця, %

Проте, вже в липні 2021 року заповнюваність європейських ПСГ була нижче діапазону заповнюваності 2015-2020 рр. У грудні 2021 році рівень заповнюваності був на близько 10 п.п. нижче мінімального рівня заповнюваності протягом останніх 6 років.Така ситуація стала наслідком зростаючого попиту під час відновлення економіки в умовах зниження власного видобутку, скорочення поставок газу ПАТ «Газпром» та обмежених можливостей імпорту газу з інших напрямків.

Чистий імпорт газу країнами Європи, млрд куб. м

Чистий імпорт газу країнами Європи, млрд куб. м

Динаміка цін

У Європі середньорічна ціна на нідерландському хабі TTF в 2021 році досягла 560 дол. США за 1 тис. куб. м, що є найвищим показником за всю історію ринків природного газу та втричі перевищило середню ціну 2018-2020 рр. У першій половині 2021 року ціни на хабі TTF для продукту з поставкою наступного місяця коливалися в межах 16-35 євро/МВтг, проте з вересня 2021 року коливання значно збільшилися і досягали пікових значень у грудні 2021 року, коли волатильність цін була найвищою (від 65 до 186 євро/МВтг). 

Ціни на газ в Європі

Ціни на газ в Європі, дол. США/ б.т.о.

Наприкінці 2021 року ціни на природний газ в Європі перевищили рівень цін на скраплений природний газ на азійських ринках, а різниця в цінах між газовими хабами США та Європою досягла рекордного 10-кратного розміру. В грудні 2021 рока, коли ціна газу в Європі досягла майже історично рекордного показника у 2 000 дол. США за 1 /тис. куб. м (згодом новий історичний максимум буде зафіксовано у 2022 році з початком повномасштабної агресії російської федерації проти України). Такий рівень цін призвів до переорієнтації певних обсягів ЗПГ, що прямував до азійських країн, на європейські напрями, і на фоні таких високих цін ЗПГ танкери змінювали свій курс на Європу, зокрема до терміналів у Франції та Іспанії.

Спотові ціни на газ на газовому хабі TTF

Спотові ціни на газ на газовому хабі TTF, євро/МВтг

Аналізуючи цінову кон’юнктуру на європейському ринку природного газу, важливо розуміти, що вирішальний вплив на рівень цін і волатильність мали саме зловживання домінуючим становищем та газовий шантаж з боку ПАТ «Газпром», бо найстрімкіше зростання цін почалося саме з того моменту, коли російський монополіст періодично відмовлявся бронювати додаткові потужності та збільшував або зменшував поставки в залежності від рішень щодо сертифікації

Північного потоку-2. У грудні 2021 року Газпром зупинив транспортування газогоном «Ямал-Єв- ропа», що спричинило рекордний стрибок цін на фоні зростаючого попиту в опалювальний сезон. Зауважимо, що весь цей час Газпром, у порушення норм європейського законодавства про захист конкуренції продовжував блокувати транзит газу з Центральної Азії через росію в Європу, а також експорт в ЄС газу незалежних від Газпрому видобувних компаній в рф.

https://www.naftogaz.com/news/naftogaz-annual-report-2021

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com