Новини
База протифонтанної безпеки УНПС ПАТ «Укрнафта» провела масштабні навчання

PSX_20210916_173947 (1)

На навчаннях Бази протифонтанної безпеки успішно протестували нове обладнання

13-15 вересня відбулися спільні навчання протифонтанних підрозділів Бази протифонтанної безпеки УНПС ПАТ «Укрнафта», НГВУ «Охтирканафтогаз» та 14 ДПРЧ м. Охтирка.

Захід проходив на Сумщині, на навчальному полігоні Рибальського родовища, неподалік с. Хухра Охтирського району. На навчання приїхали не лише співробітники компанії з Сумської та Полтавської областей, а й керівництво, працівники Бориславського і Чернігівського воєнізованих загонів БПБ, представники структурних підрозділів ПАТ «Укрнафта» та інших компаній (ДТЕК, Expert Petroleum, УСБК-1, Укргазвидобування, Смарт Енерджі, Регал Петролеум тощо).

Такі навчання є традиційними та мають на меті відпрацювання оперативним складом БПБ навичок і способів ліквідації складних ситуацій у токсичних та вибухонебезпечних середовищах, які можуть виникнути на нафтогазових об'єктах «Укрнафти» та інших нафтогазовидобувних, бурових компаній, яким База надає послуги з аварійно-рятувального обслуговування. Нині БПБ на постійній основі обслуговує 17 компаній. З-поміж замовників: Полтавська бурова компанія, КРС, Еско Північ, Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед, Сервіс Ойл та інші.

PSX_20210916_174632 (1)

За словами начальника Бази Романа Угринчука, навчання є унікальними та сприяють підвищенню рівня охорони праці, промислової безпеки та охорони надр:

«Унікальність навчань у відпрацюванні операцій в умовах максимально наближених до реальних: високі тиски подачі води, газу, який підпалюється, високий рівень шуму від витоку газу, води і самого горіння. Такі умови ліквідації аварійних ситуацій обов’язково будуть в реальному житті і рятувальники повинні бути готові до дій».

Відкриті нафтові і газові фонтани є найскладнішими аваріями в нафтогазовій промисловості. Для успішної ліквідації необхідна наявність навченого, досвідченого персоналу, спеціального обладнання та пристроїв. Щодо останнього, то на Базі протифонтанної безпеки розробляється та виготовляється сучасне нестандартне обладнання для попередження та ліквідації газонафтоводопроявів і відкритих фонтанів. Під час навчань презентували:

·       пристрої шарнірні гідропривідні для наведення на колонну головку, трубну головку і фланець перевідний фонтанної арматури;

·       пристрій для заміни засувок фонтанної арматури під тиском із зрівноваженим штоком (ПЗЗТ);

·       пристрій для подачі аварійно-устьової збірки на устя фонтануючої свердловини (ПДП АУЗ);

·       пристрій для свердління труб під тиском гідропривідний УСТД.2 (М);

·       пристрій для наведення противикидного обладнання ПНП (типорозмір 180×70);

·       пристрій для перекриття трубного простору ПГТП;

·       пакери випробувальні устьові типу ПВУ;

·       превентори штангові та інші.

PSX_20210916_174339 (1)

Спершу відпрацьовували вправу з ліквідації газового фонтану. Спеціалісти обстежили територію на предмет загазованості, визначили місця, до якого уже встиг поширитися газ та оконтурили небезпечну зону попереджуючими та забороняючими знаками. Потім очистили місце аварії та ліквідували горіння фонтану установкою порошкового полум'яподавлювання ППП-200 з вертикальною насадкою. Далі вже демонтували пошкоджені пакерні ущільнення за допомогою захвату пакерних ущільнень. Це розробка фахівців Полтавського ВЗ, якою успішно користуються вже кілька років.

Ще одна операція – заміна корінної бокової засувки за допомогою пристрою для заміни засувок під тиском із зрівноваженим штоком (ПЗЗТ). Командир Полтавського воєнізованого загону Олександр Ущенко розповів про обладнання:

«Розробили ми його недавно. Цей пристрій дозволяє проводити заміну корінних засувок шляхом встановлення спеціальної пробки у бокові відводи трубної головки, або у муфтову підвіску трубної головки фонтанної арматури. Серед переваг обладнання: полегшена подача цієї пробки, оскільки шток врівноважений тиском свердловини; контроль зусилля подачі, вкручування тощо. Цей пристрій дає змогу проводити не лише встановлення пробки із перекриттям тиску зі свердловини, а й випробовувати новоутворені фланцеві з’єднання».

PSX_20210916_175045

Дуже актуальним серед запрошених на навчання був гідропривідний пристрій для свердління труб під тиском – УСТД.2 (М). Це обладнання уможливлює проведення дистанційного свердління труб, шиберів або корпусів засувок під тиском до 350 атм.. І що важливо – подача та операція свердління відбуваються автоматично.

Крім того, під час навчань вперше застосували свердла корончаті – які  дають змогу провести свердління отворів (діаметром від 30 до 60 мм) на глибину свердління до 55 мм. Наприклад, у шиберах засувок, що надалі дозволяє здійснити заміну засувок під тиском на свердловинах, де у корінних засувках може бути обірваний шток чи несправний привід (відкриття-закриття засувки).

Також важливе обладнання, яке теж вперше проходило випробування у бойових умовах, – пристрій для герметизації верхнього отвору фланця трубної головки ПГВФ. Це пристрій дозволяє проводити роботи у складних аварійних ситуаціях, що пов’язані із розгерметизацією пальця фіксації муфтової підвіски.

«Такі аварійні ситуації в Україні вже були і їх складно ліквідовувати. Ми єдина компанія, яка запропонувала технічне рішення для їхнього вирішення у такому форматі», – зауважив Олександр Ущенко.

Загалом, протягом двох днів на полігоні відпрацювати до 10 операцій. Такі тренувальні заходи дають змогу якісно підготувати особовий склад з ліквідації можливих надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру на підприємствах нафтогазової галузі та переконатися у високому професійному рівні і постійній готовності особового складу. А також – поділитися досвідом та залучити зовнішніх замовників послуг.

PSX_20210916_174741

Ольга Богданова, начальник департаменту охорони праці, навколишнього середовища та цивільного захисту групи компаній Смарт Енерджі сказала:

«Позитивні враження від спільних навчань протифонтанних підрозділів на полігоні ПАТ «Укрнафта», і ось чому. По-перше, нестандартне сучасне обладнання для попередження та ліквідації нафтогазопроявів та відкритих фонтанів – це власні розробки фахівців бази протифонтанної безпеки. Хай живе інженерна думка! По-друге, надскладні тактичні завдання були максимально наближені до реальності надзвичайних ситуацій, й команди злагоджено справлялись. По-третє, залученість підприємств нафтогазодобувної галузі дуже висока. З’їхалося до сотні фахівців з усієї України. Було приємно побачитися»

Командир Полтавського ВЗ Олександр Ущенко підсумував навчання та відмітив, що все пройшло успішно та на найвищому рівні:

«Підсумками навчань задоволений надзвичайно. Ми показали єдине в Україні високоефективне обладнання, яке розробили та виготовили самостійно. Це свідчить про те, що ми рухаємося вперед, у ногу з часом. Усі працівники спрацювали професійно, показали злагоджену командну роботу. Тішить те, що люди в нашій команді дійсно ростуть як спеціалісти та удосконалюють свої навички та вміння».

PSX_20210916_174943 (1)

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com