Новини
Без державної підтримки інвестиції у нафтогазовидобувну галузь можуть припинитися

Вітчизняному газовидобутку потрібні стимули для продовження інвестиційної діяльності. В першу чергу мова йде про впровадження стимулюючого оподаткування для видобутку вуглеводнів з нових і розконсервованих свердловин, важковидобувних та нетрадиційних покладів, які наразі так і не розробляються. Про це під час онлайн-дискусії на платформі Energy Club наголосив виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко:

«Нафтогазовидобувна галузь - основний наповнювач державного бюджету. Всі ми розуміємо, до чого може призвести скорочення інвестицій у видобування вуглеводнів. Це - падіння видобутку, зменшення надходжень до державного та місцевого бюджетів, безробіття для багатьох українців, які працюють у галузі і, звичайно ж, послаблення енергонезалежності держави».

Крім цього газовидобувники зазначають, що часткове або повне скорочення інвестицій у сектор означатиме стагнацію галузі на багато років.

«Сьогодні необхідно розробити і невідкладно прийняти пакет стимулюючих заходів з підтримки нафтогазовидобувної галузі. Це необхідно, щоб забезпечити можливість компаніям інвестувати в подальший розвиток газовидобутку в країні навіть в такий важкий період для галузі», - переконаний генеральний директор ДТЕК Нафтогаз Ігор Щуров.

«Потрібні термінові злагоджені дії органів влади і бізнесу для стабілізації̈ видобутку, зокрема, створення сприятливих фіскальних умов. Але треба дбати не лише про «сьогодні», а й про «завтра» – нарощення ресурсної̈ бази вуглеводнів. Прорив можливий̆ лише у випадку реалізації̈ нових, високотехнологічних і капіталомістких проєктів – таких як розроблення нових великих родовищ, освоєння глибоких і важковидобувних покладів, розробка Чорноморського шельфу. Нафтогаз володіє необхідними ресурсами для цього і, більше того, уже сьогодні залучає міжнародних партнерів у нові проєкти. Та досі залишаються невирішеними питання підписання угод про розподіл продукції̈ на нові ділянки, запровадження стимулюючої̈ рентної̈ ставки для нетрадиційного газу, відкриття доступу до шельфу. Ці питання не менш пріоритетні, і вони також мають бути на порядку денному органів влади», – зауважив Олександр Романюк, директор дивізіону «Розвідка і видобування» групи Нафтогаз.


Почесний Президент Асоціації газовидобувних компаній України Данііл Майданік зазначив, коли держава створює стимулюючі умови для розвитку галузі - позитивний результат можна побачити швидко.


«Два роки тому, держава впровадила стимулююче оподаткування для буріння нових газових свердловин. За цей час було закладено понад 200 свердловин, третину з яких пробурили приватні компанії. Сьогодні держава повинна піти по такому ж шляху та надати фіскальні стимули газовидобувному сектору для продовження інвестиційної діяльності. Без цього, через рік-два ми побачимо значне зниження газовидобутку в країні і станемо ще більш імпортозалежними», - сказав Данііл Майданік.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com