Новини
В Україні з'явиться портал даних видобувної галузі

Міністерство енергетики та захисту довкілля України розпочало оцифрування даних. Відтепер збір, аналіз, звірка та публікація інформації, яка стосується господарської діяльності у видобувних галузях, будуть виконуватися в електронному вигляді, в перспективі, у реальному часі. Для цього запущено портал ІПВГ (Ініціативи прозорості видобувних галузей), який надає відкритий доступ для отримання інформації, щодо видобування природних ресурсів, ліцензій на використання надр, сплати податків тощо. Наразі проводиться тестування першої версії порталу,  триває процес переведення даних у цифровий машиночитаний формат.

Прозорість у видобувному секторі є необхідною умовою для інтеграції України до світової спільноти. На сьогодні 53  країни світи приєдналися до EITI (Ініціативи прозорості видобувних галузей), яка визначає міжнародні стандарти управління природними ресурсами. Донедавна українська видобувна галузь була одним з найбільш закритих і водночас одним з найвпливовіших сегментів економіки країни. Ліцензування діяльності компаній та звітність  відбувалася в друкованому вигляді, та у формі pdf-файлів, що суттєво знижувало рівень публічного доступу до цієї інформації.

Відповідно до Закону «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», прийнятого 18 вересня 2018 року, Україна взяла на себе обов’язок, щодо розкриття та поширення інформації для забезпечення прозорості та запобігання корупції у видобувних галузях згідно з нормами ІПВГ.

Оцифровка і відкриття інформації про те, хто, що, де видобуває, які бенефіти отримує від освоєння природних багатств, надасть можливість приймати обґрунтовані рішення і ефективно управляти природними багатствами на різних рівнях – як на міжнародному, так і на місцевому.

«Ми розробляємо цей інструмент для оприлюднення  звітності підприємств видобувної галузі, щоб полегшити процес звітування щодо ІПВГ для компаній та державних органів. Це є загальним трендом Уряду щодо діджиталізації. Для Мінекоенерго важливо, щоб українці бачили скільки грошей заробляють компанії на видобуванні надр та контролювали цей процес. Це особливо цікаво для людей, що живуть у видобувних регіонах, тому що частка ренти залишається на місцях і повинна йти на розвиток цих громад, - розповідає Заступник міністра енергетики та захисту довкілля України, член Міжнародного Правління ІПВГ, Олексій Рябчин.

 

Інструмент є універсальним, він охопить і видобувників різних видів копалин, і організації, що займаються транзитом. Також портал легко масштабується, адже Ініціатива розвивається і висуває все нові вимоги до стандартів прозорості. “Щоб мінімізувати взаємодію бізнесу із чиновницьким апаратом, та гарантувати чесні і рівні умови для всіх гравців ринку, ми запроваджуємо диджиталізацію усіх етапів комунікації із надрокористувачем: працюємо над створенням електронного кабінету надрокористувача, data-room геологічної інформації, розробляємо підходи до створення національного репозитарію геологічних даних. Усі ліцензії на нові ділянки повинні надаватися шляхом відкритих електронних торгів, аби повністю виключити можливість будь-яких махінацій у процесі отримання дозволів на користування надрами. Згодом плануємо, що спецдозвіл також набуде електронної форми” - розповів Голова Державної служби геології і надр,  Роман Опімах.

 Створення онлайн-платформи видобувного сектору української економіки відбулося  за підтримки уряду Німеччини через федеральну компанію Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

«Для нас найголовніше, щоб спільними зусиллями створений продукт був впроваджений міністерством і введений в промислову експлуатацію, - говорить Директор програми «Ефективне державне врядування» GIZ Ukraine, Томас Мейєр. - Ми готові й надалі бути партнером Мінекоенерго у розробці механізмів управління порталом, щоб в подальшому міністерство стало ефективним самостійним управлінцем даного продукту».

Згідно з планом впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» на 2018-2020 роки, затвердженим Кабінетом Міністрів України, реалізація Ініціативи прозорості видобувних галузей є одним з передбачених необхідних заходів.

Впровадження ІПВГ є одним з дуже важливих елементів державної політики щодо забезпечення прозорості видобувного сектора. Без​ належного впровадження Стандарту EITI складно забезпечити ефективну співпрацю органів державної влади, видобувних компаній та інститутів громадянського суспільства», - говорить директор Програми "Демократична практика" МФ "Відродження"​, Член Міжнародного Правління ІПВГ, Олексій Орловський.

З технологічної точки зору, портал ІПВГ поєднує в собі закриту і відкриту частини: функціонал електронної системі подання та аналізу звітності для тих, хто звітує і публічну платформу з оприлюдненими звітами, що доступна для будь-якого стороннього користувача, зокрема журналістів й аналітиків. Дані формуються в машиночитаному форматі, тобто можуть бути легко використані для аналітики, візуалізації і стати основою для прийняття рішень.

«Але важливо розуміти, що ми створили більше, ніж веб-сайт. Ми створили філософію і екосистему відкритих даних у видобувній галузі. Започаткували стандарти звітування, об’єднали інтереси бізнесу, відповідальність держави і потреби громади в одному проекті. Інтегрували Україну і світову спільноту ІПВГ в цифровому сенсі. - зазначає IT-координаторка IПВГ в Україні, Наталя Кравченко. -  У нашого рішення філософія, яка корелює з цінностями ІПВГ і структура, що легко масштабується разом з розвитком Ініціативи прозорості».

З січня  2020 року відбувається пілотне тестування порталу. Першими користувачами платформи добровільно стали компанії групи Smart Energy та кілька компаній, які входять в енергетичний холдинг ДТЕК. В рамках тестування підприємства отримали доступ до функціоналу платформи і виконали всі зобов’язання, щодо звітності, які від них вимагає закон.

«Наш досвід роботи з платформою свідчить, що портал дозволить заощадити час всім учасникам ринку, підвищить прозорість роботи бізнесу і забезпечить ефективність процесу подання звітності», - ділиться Менеджерка з регуляторної політики ДТЕК Нафтогаз, Юлія Боржемська.

Онлайн-звітність за допомогою порталу не тільки спрощує її адміністрування, але також дозволяє побачити результати цієї роботи всім зацікавленим сторонам, адже предметом розкриття виступає суспільно-значуща інформація одного з найважливіших секторів економіки держави.

«Ми бачимо в цьому ще один крок назустріч до конструктивного діалогу, насамперед, з громадами, на території яких ми ведемо діяльність. Наші компанії працюють відкрито і прозоро, починаючи з першого звіту і подають інформацію про свою діяльність в Полтавській і Харківській областях», - зазначає Менеджер з корпоративних комунікацій групи компаній Smart Energy, Наталя Плеханова.

Координатор Асоціації ЕнергоТранспарентність, Віталій Філенко, зауважив, що ключовим у цьому питанні є саме громади, тобто ті люди,  які проживають на територіях де розробляються надра. Наразі в громадах виникає багато конфліктів через відсутність достовірної інформації, і портал має допомогти зібрати дані з різних джерел та заповнити інформаційний вакуум місцевим активістам та ЗМІ. “Сьогодні ми зробили черговий крок у забезпеченні прозорості видобувних галузей і тепер головне питання, чи вистачить політичної волі в міністерстві для його повноцінного використання» - каже він.

Зазначимо, що в останні роки Україна досягла значних успіхів у відкритті даних і займає високі місця в світових рейтингах Open Data. Створення онлайн-платформи ІПВГ – черговий вагомий внесок для підвищення прозорості і розвитку відкритих державних даних на міжнародному рівні.

 

Довідка

Про портал

Портал даних видобувної галузі України це веб-сайт, який створено на вимогу Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях». Цей Закон регулює збирання, розкриття та поширення інформації для забезпечення прозорості та запобігання корупції у видобувних галузях. Закон передбачив функціонування електронної системи подання та аналізу звітності для підприємств і організацій, яка покращить звітування, звірку і валідацію даних.

Портал даних видобувної галузі України поєднує в собі електронну систему подання та аналізу звітності і платформу для аналізу відкритих даних в сфері видобування в Україні та світі.

Мета цього порталу – надати електронний інструмент для заміни паперових звітів, збору найбільш актуальних даних про платежі і діяльність підприємств, а також для надання інвесторам, аналітикам і громадам доступу до повної та об’єктивної інформації щодо видобувної галузі країни і використання корисних копалин.

 

Про ІПВГ

ІПВГ – це міжнародний стандарт належного та прозорого управління нафтовими, газовими та іншими природними ресурсами. Він пропонує чітку і одночасно гнучку методологію для розкриття та вивірки платежів компаній та державних доходів у країнах, які впроваджують ІПВГ. Метою впровадження ІПВГ в Україні є забезпечення прозорості в управлінні природними ресурсами країни і розкриття інформації про державні доходи від видобувного сектору.

 

 

Про GIZ

Федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Україну за дорученням Федерального уряду Німеччини на шляху демократичних перетворень з 1993 року. Станом на 31.12.2018 року 308 національних і 60 іноземних фахівців, а також 1 радник з розвитку представляють GIZ в Україні. Крім того, десять інтегрованих, а також три реінтегровані експерти працюють безпосередньо в українських органах управління, торгово-промислових палатах, університетах та неурядових організаціях. З 2009 року GIZ має бюро в Києві.

GIZ діє в Україні за дорученням п`яти німецьких міністерств, Європейського Союзу (ЄС) та уряду Швейцарії.

Нині пріоритетними напрямами німецько-української співпраці  є:

- ефективне державне врядування;

- енергоефективність;

- сталий економічний розвиток.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com