Новини
ВИРІШЕННЯ КЛЮЧОВОЇ ПРОБЛЕМИ ПРИ КРІПЛЕННІ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ КОЛОНИ В НАДСКЛАДНИХ ГІРНИЧО-ГЕОЛОГІЧНИХ УМОВАХ ДЛЯ BURISMA GROUP

ТОВ "УКРСКС" повідомило, що у співпраці з компаніями ТОВ «ЕСКО-ПІВНІЧ» та ТОВ «ПБК», що входять у структуру BURISMA GROUP на одній з свердловин вибійною глибиною 4000 м при цементуванні першої секції експлуатаційної колони 140/168 мм вирішувалась складна технологічна задача, а саме гідродинамічне розмежування водоносних та газоносних горизонтів з ізолюючою перемичкою потужністю 0,8 м та без її наявності між цими пластами.


ТОВ «УКРСКС» розробила високоефективний технологічний комплекс, параметри якого були обчислені та збалансовані за допомогою програмного забезпечення «CemExpert», що дозволило гарантовано отримати максимально-можливі показники якості та герметичності експлуатаційної колони при одночасному дотриманні вимог державних та міжнародних стандартів.


Однією частиною даного технологічного комплексу були спеціальні тампонажні системи: РТМ-120.ПВ (в інтервалі 4000 – 3000 м) та РТМ-120Н.ПВ (в інтервалі 3000 – 2300 м), з максимально збалансованими реологічними властивостями та фізико-механічними характеристиками під конкретні гірничо-геологічні умови застосування. Використання тампонажної системи РТМ-120 ПВ (розширний тампонажний матеріал з пониженою водовіддачею) в інтервалі продуктивних горизонтів дозволило надійно ізолювати пласти та забезпечити герметичність системи «обсадна колона – цементне кільце – стінка свердловини». Оптимальний баланс реологічних характеристик та кінетики структуроутворення системи РТМ-120Н.ПВ (тампонажний матеріал з незначним коефіцієнтом лінійного розширення та пониженою водовіддачею) сприяв створенню необхідного гідростатичного тиску на нижче лежачу порцію тампонажного матеріалу РТМ-120 ПВ в момент схоплення останньої.


Використання даного технологічного комплексу дозволило максимально якісно герметизувати заколоний простір, про що свідчать результати ГДС, та отримати промисловий приплив вуглеводнів зі свердловини.

За повідомленням Burisma Group - "Стартовий дебіт нової свердловини склав на добу понад 200 тис. кубометрів газу і 105 т конденсату. Добовий видобуток свердловини виявився вищим, ніж очікувалося".

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com