Новини
Відбувся VII Міжнародний галузевий форум, присвячений технологіям нарощування обсягів видобутку

3.4

10 березня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся VII Міжнародний галузевий форум «Підвищення ефективності видобутку вуглеводнів на нафтогазових родовищах України». У форумі взяли участь близько двохсот представників провідних українських та міжнародних видобувних, бурових і сервісних компаній, науковців і управлінців.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» традиційно став масштабним майданчиком для конструктивного діалогу між представниками науки, освіти, бізнесу та влади. Обмін досвідом та ознайомлення з результатами ефективного виконання робіт по реалізації проєктів з підвищення ефективності видобутку вуглеводнів на нафтогазових родовищах України, знайомство з сучасними технологіями та обладнанням відбувались наживо і в прямому ефірі:

Незважаючи на карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, масштабність заходу зростає, щороку кількість нових учасників збільшується. До роботи форуму долучилися близько двохсот учасників – представників тридцяти нафтогазових компаній та установ, органів місцевої влади, громадських організацій, профільних асоціацій, науковців, викладачів та студентів. Організатори – «Інженіринговий центр «Полтава» подбали про дотримання усіх протиепідеміологічних заходів та безпеку учасників форуму, забезпечивши кожного індивідуальними засобами захисту органів дихання і антисептиками.

На церемонію відкриття форуму завітали почесні гості – голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах, заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Євген Греков, Полтавський міський голова Олександр Мамай, начальник управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак, генеральний директор ТОВ «НТП «Бурова техніка», голова Наглядової ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Віталій Вітрик, очільники та представники топ-менеджменту провідних нафтогазовидобувних компаній, що зберігають лідерські позиції на українському ринку нафти і газу.

«Без перебільшення можна стверджувати, що наш університет продовжує бути тим майданчиком, де зустрічаються представники освіти і науки, бізнесу та влади, професіонали нафтогазової галузі та проводять плідні професійні дискусії.

Радо констатуємо факт, що Полтавській політехніці вдається успішно реалізовувати формулу, яка містить синергетичний ефект «освіта+наука+бізнес+влада». Не можу не закцентувати увагу на тому, що березневий форум є вже сьомим за рахунком, який відбувається в стінах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Слухаючи виступи провідних фахівців нафтогазових компаній, студенти-магістранти Навчального-наукового інституту нафти і газу мають можливість підвищити власний професійний рівень. Від імені всього науково-педагогічного та студентського колективів висловлюю слова вдячності за постійне покращення матеріально-технічної бази університету, інтерес до діяльності університету, цікавих виступів, плідних дискусій та результативного дня!» – відкрив урочисту подію Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Від імені науково-педагогічного та студентського колективу Національного університету імені Юрія Кондратюка ректор подякував партнерам за ефективне сприяння розвитку матеріально-технічної бази університету, за всебічну підтримку, популяризацію та сприяння формуванню позитивного іміджу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на державному рівні, та вручив відзнаки генеральному директору компанії ДТЕК Нафтогаз Ігорю Щурову, директору ТОВ «Геосинтез Інженіринг» Івану Політучому, генеральному директору ТОВ «Везерфорд Україна» Олександру Тертиченку, директору ТОВ «Укрнафтагазсервіс» Ігорю Вітрику, генеральному директору ТОВ «НТП «Бурова техніка», голові Наглядової ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Віталію Вітрику та директору ГПУ «Полтавагазвидобування» Андрію Місіньову.

Варто відзначити, що під час форуму матеріально-технічна база Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» поповнилася ще двома інноваційними лабораторіями, відкритими у співпраці з представниками провідних нафтогазових компаній регіону – мультимедійна мовна лабораторія IDL та Навчальний центр «СyberRoboLab». Можливість створення таких наукових проєктів анонсувалася під час офіційних урочистостей, присвячених 90-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

3.1Учасників VII Міжнародного галузевого форуму «Підвищення ефективності видобутку вуглеводнів на нафтогазових родовищах України» також привітали голова Полтавської міської територіальної громади Олександр Мамай та заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Євген Греков.

Голова Полтавської громади Олександр Мамай високо оцінив рівень проведення однієї з головних нафтогазових подій року та поділився власним баченням фінансово-економічного розвитку Полтавського регіону.

«Від імені колективу виконавчого комітету Полтавської міської ради та від себе особисто висловлюю слова щирої вдячності викладачам, науковцям університету. Знаю, як складно в сучасних умовах навчати наших дітей, формуючи потужний освітньо-науковий потенціал регіону. Держава покладає на вас величезні надії, розуміючи, що майбутнє міста, регіону та України в руках підростаючого покоління, а роль освіти виходить на перший план. Бажаю життєвого оптимізму, енергії, а студентам – успіхів у навчанні, адже все у ваших руках!» – привітав очільник міста.
«Полтавщину сміливо можна вважати територією успіху, адже потужна сировинна база, науково-технічний потенціал, молоді фахівці, що мають бажання розвивати власний регіон і державу загалом створюють всі необхідні для цього передумови.

Бажаю учасникам форуму плідних дискусій, а молодому поколінню – віднайти особисту досяжну ціль, що дозволить у майбутньому стати справжніми професіоналами улюбленої справи та досягти омріяних вершин в обраній сфері», – відзначив заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Євген Греков.

За словами генерального директора ТОВ «НТП «Бурова техніка», голови Наглядової ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Віталія Вітрика, Полтавська політехніка не зраджує власним традиціям, вкотре стаючи ефективним майданчиком для побудови діалогу між освітою, науковою, бізнесом і владою: «Розвиток нафтогазової промисловості потребує подібних зустрічей, де ми можемо обговорити проблеми та труднощі в галузі, пріоритетні напрямки подальшої співпраці та запозичити практичний досвід кращих європейських компаній.

Слова щирої подяки друзям і партнерам форуму за фінансову підтримку, бажаю цікавих виступів та плідної співпраці!».
Власними враженнями поділився голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах, який відзначив високий рівень проведення форуму та дружню професійну атмосферу.

«Приємно вкотре опинитися в місті, яке традиційно вітає хорошою атмосферою та теплою погодою. Приємно вражений динамічним розвитком Полтавської політехніки, що є чудовим прикладом синергетичного ефекту діалогу науки і освіти, бізнесу та влади – відкриваються сучасні лабораторії, створюються комфортні умови для навчання, занять науковою діяльністю та проходження виробничої практики у найкращих міжнародних нафтогазових компаніях. Перебуваючи у цьому надзвичайному залі, переконуюся в правильності слів одного з організаторів форуму – здорова конкуренція породжує рух вперед. Тож вітаю учасників форуму та бажаю продуктивного дня і плідних дискусій!» – привітав присутніх учасників форуму голова Державної служби геології та надр України.

Форум відбувся у форматі трьох сесій, присвячених питанням видобутку. ресурсної бази нарощування та інтенсифікації видобутку вуглеводнів, модерувала дискусію генеральна директорка ТОВ «Інжиніринговий Центр «Полтава», директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська.

Серед спікерів – Роман Опімах, голова Державної служби геології та надр України, Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України, Юрій Нагорняк, виконавчий директор Асоціації «Нафта і газ України», Андрій Кучер, головний технолог ТОВ «НТП «Бурова техніка», Сергій Ярещенко, начальник відділу з моделювання родовищ ДТЕК Нафтогаз, Сергій Нос, менеджер із навчання та розвитку компанії Wellsite Digital, Роман Галушка, начальник управління КРС і КТ ТОВ «НТП «Бурова техніка», Володимир Боледзюк, партнер консалтингової групи «ArtCase», Ярослав Халак, операційний менеджер УНПС ПАТ «Укрнафта», Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Юрій Бєлугін, заступник директора з маркетингу та збуту СЗАТ «Новинка».

3.5

Серед новацій цьогорічного форуму – вперше поруч з досвідченими професіоналами-виробничниками результати власної діяльності презентували науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Бранімір Цвєткович та Петро Голуб. Спікери виступили з цікавими доповідями, у яких детально розглянули шляхи удосконалення технології розвідки та видобутку нафти і газу та їх висвітлення у освітньому процесі та презентували перспективні напрямки науково-технічного співробітництва Науково-виробничого центру Полтавської політехніки.

Учасники розглянули нарощення ресурсної бази як стратегічний пріоритет діяльності провідних українських нафтогазовидобувних компаній, споруджування багатостовбурових та багатовибійних свердловин як інструмент підвищення ефективної розробки нафтогазових родовищ, новітні методи свердловинних сейсмічних досліджень, обговорили результати промислово-геофізичних досліджень для обґрунтування доцільності спорудження свердловин на родовищах, які знаходяться на пізній стадії розробки, оцінили економічні та енергетичні ризики, що очікують на газовидобувну галузь у 2021 році.

Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах поділився планами Державної служби геології та надр з реорганізації власної діяльності.
«Минулий рік для нафтогазової галузі став суперважким, адже ціни впали на рекордно низький рівень, бізнес-активність знизилася, велика кількість людей просто втратили роботу. Зараз активність поступово відновлюється, адже це нормальний процес, коливання, до якого компаніям потрібно бути готовим. Державна служба геології та надр України підготувала перелік об’єктів, які заслуговують на довіру та потребують вкладання певних інвестицій.

Новий продукт, на сьогодні пропонований нами – це стратегічні корисні копалини, лінійка продуктів класу Premium, що використовуються у «зеленій» енергетиці, виготовленні батарей для електрокарів та не потребують значних витрат і знань. Проте більшість з них все- таки пов’язана з величезним ризиком, адже немає жодного проєкту, який би гарантував цілковитий успіх», – прокоментував Роман Опімах.

Виконавчий директор Асоціації нафта і газ України Юрій Нагорняк у доповіді «Чи зможе національна нафтогазова галузь зробити прорив, що стане конкурентоспроможним із іншими енергетичними секторами економіки» проаналізував сучасний нафтогазовий ринок України та ризики, що очікують на галузь в умовах світової пандемії.

Головний технолог ТОВ «НТП «Бурова техніка» Андрій Кучер розповів про споруджування багатостовбурних та багатовибійних свердловин як інструмент підвищення ефективної розробки нафтогазових родовищ.

3.2

Корисні практичні кейси з реалізації інвестиційних проєктів Полтавської політехніки і бізнесу презентував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко та розповів про багаторічну співпрацю політехніки з провідними нафтогазовими компаніями країни, розширення можливостей для стажування студентів і викладачів, працевлаштування для випускників нафтогазових спеціальностей. Під час презентації здобутків та інноваційної діяльності університету ректор подякував бізнес-партнерам і друзям за всебічну підтримку та сприяння науковим, бізнес-ініціативам.

Під час наукових дискусій представники бізнесу належну увагу приділили реалізації проєктів із розробки нафтових і газових родовищ з урахуванням підвищення природоохоронних вимог, густої поселенської мережі та техногенних перешкод, розгляду основних проблем і шляхів підвищення ефективності проведення капітального та поточного ремонту нафтових і газових свердловин, вибору і оптимізації техніко-технологічних рішень із підвищення ефективності вилучення вуглеводнів на родовищах, які знаходяться на пізній стадії розробки і родовищах із нетрадиційними джерелами вуглеводнів, сучасним системам і технологіям для проведення водоізоляції та повторної інтенсифікації нафтових і газових свердловин.

У рамках форуму також провели засідання круглого столу, що об’єднало фахівців навколо двох ключових тем: «Геологічна освіта XXI століття» та «Удосконалення освітніх програм за спеціальністю «Буріння свердловин». Модерували дискусію Володимир Калинович, голова правління Спілки буровиків України, Ганна Лівенцева, голова Спілки геологів України та Максим Харченко, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». До активної участі в обговореннях долучилися провідні викладачі кафедри нафтогазової інженерії та технологій університету та Полтавського фахового коледжу нафти і газу.

3.3

За словами генеральної директорки Інжинірингового Центру «Полтава», директорки Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любові Шумської, вже вдруге доводиться проводити щорічний галузевий форум в умовах сучасних карантинних викликів. Незважаючи на вимушені протиепідеміологічні заходи, «Інжиніринговий центр «Полтава», Полтавська політехніка та компанії-партнери форуму – ДТЕК Нафтогаз, ТОВ «Веллсайт діджітал», ТОВ «Везерфорд Україна», група компаній «Гео-Альянс», група «ФІД» та NOV-Fidmash з поставленим завданням успішно впоралися.

Масштабна нафтогазова подія року відбулася з дотриманням усіх рекомендацій Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України щодо запобігання та поширення коронавірусної інфекції та з дотриманням соціальної дистанції. Під час VI Міжнародного галузевого форуму «Видобуток. Інтенсифікація. Капітальний ремонт свердловин», що відбувся восени, лідери нафтогазової промисловості обговорили майбутнє галузі і світу після пандемії.
Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ще раз підтвердив високий статус інноваційного університету України, лідера нафтогазової освіти Полтавщини, у стінах якого створений простір для продуктивного спілкування представників освіти, науки та виробничників, де готують висококваліфікованих фахівців нафтогазової галузі, які в подальшому забезпечуватимуть енергетичну незалежність та інноваційний розвиток економіки нашої країни.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

https://nupp.edu.ua/news/vidbuvsya-vii-inter-galuzeviy-forum-prisvyacheniy-tekhnologiyam-naroshchuvannya-obsyagiv-vidobutku.html

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com