Новини
Віддалена робота може заощадити енергію та зменшити викиди. Але наскільки?

photo_20

Коли криза Covid-19 поширилася по всьому світу, велика кількість людей почала працювати з дому, що негайно вплинуло на енергоспоживання. Попит на нафту зменшився, але побутове споживання електроенергії зросло. Такі компанії як Google і Facebook оголосили, що дозволять співробітникам віддалено працювати принаймні до початку наступного року, в той час як Twitter заявив, що його працівники можуть продовжувати працювати з дому на невизначений термін.

Це ставить питання про те, які будуть наслідки у сфері використання енергії та викидів парникових газів, якщо значна кількість людей продовжуватиме регулярно працювати з дому в наступні роки.
Наш аналіз показує, що для людей, які їздять на машині, віддалена робота, швидше за все, призведе до зменшення викидів діоксиду вуглецю (СО2), якщо дорога на роботу перевищує приблизно 6 кілометрів. Однак, стосовно коротких поїздок на автомобілях або громадським транспортом віддалена робота може призвести до збільшення викидів СО2 за рахунок додаткового побутового енергоспоживання.
Аналізуючи тенденції руху на дорогах і дані про ринок праці, ми виявили, що якщо кожен, хто може працювати віддалено в усьому світі, буде робити це лише один день на тиждень, це дозволить заощадити близько 1% світового споживання нафти автомобільним пасажирським транспортом на рік. Враховуючи збільшення використання енергії домогосподарствами, глобальні викиди CO2 зазнають щорічного зниження у розмірі 24 млн. тонн (мт) - еквівалент щорічних викидів CO2 у Великому Лондоні.
Це помітний спад, але невеликий в контексті скорочення викидів, яке необхідне для того, щоб світ опинився на шляху до досягнення ключових довгострокових цілей в галузі енергетики та клімату. Якби кожен, хто може працювати віддалено, робив би це частіше, ніж один день на тиждень, скорочення викидів, швидше за все, пропорційно збільшилося б. Однак стійкий перехід до віддаленої роботи може вплинути на інші ланки в енергетичній системі.

КАРАНТИН, ТРУДОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ПОПИТ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ

Криза Covid-19 мала величезні наслідки для транспортного сектору. Урядові обмеження спричинили зменшення на 50% до 75% дорожнього руху по всьому світі. У квітні, коли близько третини населення планети було змушене залишитися вдома, споживання бензину зменшилось більш ніж на 9 мільйонів барелів на день – безпрецедентний показник падіння - а попит на дизель знизився на 6 мільйонів барелів на день. У великих містах спостерігалося зменшення заторів у годину пік на 65% до 95%. Також спостерігалося значне зниження забруднення повітря. Один з найбільш значущих показників було зафіксовано у Нью-Делі, де середній рівень діоксиду азоту під час карантину знизився приблизно на дві третини порівняно з попередніми тижнями.
Карантинні обмеження також вплинули на попит населення на електроенергію. Незважаючи на те, що загальне споживання електроенергії знизилося на 20% або більше, енергокомпанії повідомили про зростання попиту з боку побутових користувачів внаслідок того, що люди проводять більше часу вдома. Погодинний режим споживання у будні відповідав недільному. У деяких районах Сполучених Штатів середнє споживання електроенергії у вихідні дні зросло на 20%-30%. У Сполученому Королівстві побутове споживання електроенергії підскочило на 15% з початку карантину.
Немає гарантій того, що використання автомобілів залишатиметься низьким після закінчення карантину. Коли попит на мобільність повернеться до нормального стану, це призведе до відновлення споживання нафти. Дослідження компанії Ipsos в Китаї повідомило про зниження на 57% частки поїздок на автобусах і метро, але подвоєння частки використання приватних автомобілів. Якщо б у світі 10% поїздок на автобусі були здійснені на автомобілі, це додало б близько 700 000 барелів на добу попиту на паливо для автомобілів - приблизно 3% від загальної кількості нафти, що використовувалася пасажирським автомобільним транспортом у 2019 році.
Тим, хто може працювати віддалено, досвід обмежень може підвищити апетит до цього, що призведе до тривалого скорочення руху в місцевому сполученні, а також до можливого збільшення споживання електроенергії побутовими споживачами.
Якби загальний рівень працюючих з дому залишався низьким, то майже все падіння попиту на енергоносії в транспортному секторі відбулося б внаслідок уникнення поїздок на автомобілі чи мотоциклі, оскільки автобуси та поїзди продовжуватимуть курсувати - хоч і на трохи зниженій продуктивності.
Співвідношення роботи з дому та використання транспорту значно варіюється в залежності від регіону та часу року. У Сполучених Штатах в середньому дорога до місця роботи в одну сторону на автомобілі становить близько 18 кілометрів, і понад три чверті пасажирів їздять поодинці, повідомляє Бюро перепису населення США. В Європі в середньому дорога до місця роботи в одну сторону на автомобілі становить 15 кілометрів, а в Китаї - 8 кілометрів. Відмінності в паливній ефективності також мають значення, оскільки в середньому автомобіль у Сполучених Штатах споживає приблизно на 45% більше пального, ніж в середньому в Європі, для подорожі однакової довжини.
Використання мобільних кондиціонерів у автомобілях також має істотний вплив на споживання палива, коливаючись від 3% від загального річного споживання в холодніших кліматичних умовах до 20% у більш спекотних. Мобільні кондиціонери можуть споживати понад 40% палива в теплому кліматі та при перевантаженому трафіку. За нашими оцінками, близько 4% від загального споживання палива в автомобільних поїздках у США, Китаї та Європі в 2019 році припадало на мобільний кондиціонер.
Що стосується побутового споживання, день віддаленої роботи з дому може збільшити споживання електроенергії від 7 до 23% порівняно з робочим днем в офісі, залежно від регіональних відмінностей у розмірах будинків, потреб у опаленні чи охолодженні та енерговитратності приладів. У більшості куточків світу додатковий попит взимку більший, ніж влітку, через обігрів приміщеннь, а енергетична суміш взимку зазвичай більше замінюється викопним паливом. Однак у США широке використання кондиціонерів призводить до більш високого споживання електроенергії влітку, ніж взимку. У Китаї поширеність централізованого опалення - яке залишається ввімкненим незалежно від добової активності домогосподарства - зменшує енергетичний вплив віддаленої роботи взимку.
З точки зору поїздок на автомобілі, робочий день вдома в середньому зменшить споживання електроенергії та викиди CO2. Однак для коротких поїздок на автомобілі (менше 6 кілометрів у Сполучених Штатах, 3 кілометри в Європейському Союзі та 2 кілометри в Китаї), а також для тих, що здійснюються громадським транспортом, робота з дому може призвести до невеликого збільшення викидів внаслідок додаткового побутового споживання електроенергії. Чистий ефект залежатиме від паливного балансу. Наприклад, у Китаї чисте падіння попиту на енергоресурси призводить до лише невеликого зменшення викидів СО2 - особливо взимку - через відносно високу інтенсивність викидів в енергетичному секторі, а також широке використання вугілля для опалення приміщень та нафти для нагрівання води та приготування їжі.

ВПЛИВ ВІДДАЛЕНОЇ РОБОТИ НА ГЛОБАЛЬНЕ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ ТА КІЛЬКІСТЬ ВИКИДІВ

На рівні домогосподарств вплив віддаленої роботи на глобальне енергоспоживання сильно варіюється залежно від багатьох факторів, пов'язаних із сезоном та регіоном. Але яким би був глобальний ефект, якби віддалена робота стала суспільною тенденцією? Відповідь на це питання частково залежить від того, який відсоток людей може працювати з дому.
За даними Міжнародної організації праці, перед початком пандемії Covid-19, за оцінками, 8% світової робочої сили працювало виключно або переважно з дому, з великими відмінностями між країнами. Наприклад, близько 5% працівників в Китаї працювали віддалено порівняно з 14% в Нідерландах.
На основі аналізу, зробленого Джонатаном Дінгелем та Брентом Нейманом з Чиказького університету, а також робіт Міжнародної організації праці та інших2, ми підрахували, що близько 20% робочих місць у всьому світі може бути організовано з дому. Цей показник коливається від приблизно 10% в країнах Африки на південь від Сахари до більш ніж 45% у найбагатших європейських країнах. Загалом існує позитивна кореляція між можливостями роботи з дому та ВВП на душу населення.
Віддалена робота, як правило, призводить до зменшення чистого енергоспоживання домогосподарством, що використовує автомобіль. Але використання громадського транспорту може збільшити чисте енергоспоживання, хоча регіональні та сезонні відмінності є суттєвими. Враховуючи це, однак, виявляється, що протягом середнього року загальна економія енергії в результаті меншої кількості переміщень приблизно в чотири рази більша, ніж збільшення побутового енергоспоживання.
На світовому рівні економія нафти3 становить близько 11,9 млн. тонн нафтового еквіваленту (Мтое) на рік - або близько 250 000 барелів на день, що відповідає приблизно 1% енергоспоживання пасажирським автомобільним транспортом. Падіння загального споживання енергії приблизно на 8,5 Мтое призводить до падіння на 24 млн тонн щорічних викидів CO24.
Описаний тут сценарій передбачає один день на тиждень роботи з дому. У випадку збільшення робочих днів з дому, енергоспоживання приватним транспортом та домогосподарствами пропорційно збільшилося б. Враховуючи, що лише п'ята частина працівників може виконувати свою роботу віддалено, навіть кілька днів віддаленої роботи на тиждень, ймовірно, матимуть лише невеликий прямий вплив на використання громадського транспорту. Однак менша кількість переміщень може призвести до менших заторів, швидшого руху транспорту та можливої відмови від громадського транспорту. Це може зменшити або збільшити попит на нафту залежно від конкретних обставин.
З часом перехід до віддаленої роботи також може призвести до зменшення попиту на офісні приміщення та енергоспоживання комерційними будівлями, а отже, і до загального скорочення споживання енергії та зменшення викидів CO2.

 

Посилання
1. Сюди входять працівники, які працюють на телебаченні, а також широкий спектр професій, включаючи промислових робітників, ремісників, власників приватних підприємств та позаштатних працівників. Серед працівників близько 3% працювали виключно або переважно зі свого будинку до пандемії Covid-19. Джерело: ILO (2020).
2. Boeri et al. (2020); Brynjolfsson et al. (2020); Eurostat (2018); Saltiel (2020).
3. Така економія оцінюється, виходячи з поєднання, на рівні країни, потенціалу віддаленої роботи з даними про зайнятість та регіональними характеристиками переміщень громадським транспортом, а також середньостатистичними відстанями та ефективністю використання транспортних засобів.
4. Потенційне збільшення побутового споживання енергії базується на поєднанні регіонального аналізу побутового енергоспоживання з кривими енергонавантаження у будні та у вихідні дні, показниками інтенсивності викидів та даними про зайнятість, наданими Міжнародною організацію праці.

https://www.iea.org/commentaries/working-from-home-can-save-energy

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com