Новини
Відкриваємо крани: нові норвезькі податки на нафту та газ

2-e1594979890314

Радикальні зміни в традиційній статичній офшорній податковій структурі Норвегії можуть кардинально змінити галузь із поверненням податків в розмірі до 100% витрат на розвідку. Ми розглядаємо вплив цього кроку та чи може бути здійснена подібна реформа в інших країнах.

Незважаючи на попередження про те, що нафтогазова промисловість не є стійкою, або через її екологічні наслідки, або через руйнівний вплив пандемії Covid-19, ті, хто має частку в секторі, не хочуть бачити, як галузь руйнується. Одним із таких гравців є Норвегія, яка забезпечує близько чверті потреб ЄС у природному газі, експорт сирої нафти та природного газу якої становив 47% загальної вартості експорту країни у 2019 році.
Оскільки нафта і газ міцно закріпили свої позиції в норвезькій економіці, уряд вжив різких кроків для захисту сектору в частині офшорних операцій. Норвезька офшорна податкова структура колись була прикладом стабільності, наразі держава внесла радикальні тимчасові зміни до своєї системи оподаткування в умовах пандемії Covid-19, яка спричинила крах попиту на нафту і змусила компанії зводити кінці з кінцями.
Податкові пільги встановлені в розмірі 100% від вартості капітальних витрат, цей крок спрямований на підтримку галузі та забезпечення фінансування нових проєктів. Цифри Rystad Energy говорять про те, що завдяки такому плану можна було б знизити беззбиткові ціни на проєкти в середньому приблизно на 40% і мати великі заощадження, але багато хто ставить під сумнів застосування таких масштабних податкових реформ в інших країнах-виробниках нафти та газу.

НОВІ ПОДАТКИ В НОРВЕГІЇ

Нові податкові правила країни спрямовані на заохочення постійних інвестицій в офшорний сектор, незважаючи на занепокоєння щодо довгострокової життєздатності галузі. Починаючи з 1975 року, нафтогазовий сектор Норвегії обкладався двома податками: стандартною ставкою податку на прибуток компанії від 20% до 30% та спеціальною ставкою податку від 50% до 60%. Різниця між цими податками є ключовим фактором, оскільки вони часто коригуються для того, щоб нафтогазові компанії оподатковувалися за стандарною ставкою 78% та забезпечували загальну стабільність у секторі; у звіті Deloitte зазначено, що в 2014 році ці податки становили відповідно 27% і 51%, а норвезька нафта в червні цього року продемонструвала, що це співвідношення становить 22% до 56%.
Доки ця загальна ставка податку в розмірі 78% залишатиметься незмінною, рівень спеціального податку буде зростати, і набуде чинності нова податкова пільга. Дерек Лейт, керівник аналітики оподаткування в EY, назвав цей крок "дійсно сприятливим для поточних інвестицій".
"Ключова зміна, яка відбулася, полягає в тому, що спеціальний податок передбачає, що капітальні витрати тепер будуть списуватися на витрати (а не капіталізуватися) в повному обсязі, - сказав він. - Це досить суттєва різниця, і тоді підвищення склало 24% з 20,8%.
Те, що ми побачили, - це значне прискорення податкового звільнення від спеціального податку на капітальні витрати, і ми спостерігаємо зростання в межах одного року замість чотирьох", - продовжив він.
Ці зміни мають суттєве значення не лише для залучених грошових сум, але також важливо й те, що ці зміни відбуваються в Норвегії, де стабільність є таким пріоритетом, що попередні зміни в податкову структуру могли бути зроблені лише за умови, що загальна ставка податку в галузі залишиться незмінною.
"Норвегія дотрималася основних принципів, - сказав Лейт. - Наприклад, коли загальна ставка податку на прибуток компаній знизилася до 22%, спеціальна ставка податку зросла таким чином, що вони зберегли загальну ставку податку - 78%".

2435f6497d7d2fcaa85174379fb27672

СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВІДКИ

Основна мотивація змін - стимулювати розвідку та розробку нових офшорних проєктів, незважаючи на загрози життєздатності сектора. Лейт зазначив, що банки "регулярно" видають позики на розвідувальні проєкти в Норвегії через загальну сприятливу податкову структуру країни, що не спостерігається в інших країнах, а нова 100% податкова знижка на розвідувальні операції лише посилить ефект цього кроку.
Це не дивно, якщо врахувати кількість масштабних нафтогазових проєктів, які наразі будуються у водах Норвегії: три проєкти Equinor на родовищі Johan Castberg вартістю 6 млрд. дол. США, які, як очікується, розпочнуть видобуток у 2022 році, та родовище Wisting Central Oil Field потенційною вартістю 5,9 млрд. дол. підкреслюють важливість нових офшорних проєктів для економіки Норвегії.
"Ідея цих тимчасових заходів полягає в тому, що якщо ви понесете збитки в 2020 або 2021 роках, ви можете отримати повернення грошових коштів на суму таких збитків, - пояснив Лейт, описуючи, як нові податкові правила можуть значно нівелювати фінансовий ризик, пов'язаний з інвестуванням у нові проєкти. - Такі привабливі правила знецінювання інвестицій застосовуються до 2021 та 2022 років за умови, що проєкти-заявники, що будуть представлені до кінця 2022 року, будуть санкціоновані до кінця 2023 року. Це правило застосовується як у ці роки, так і, звичайно, в майбутньому до початку видобутку".
Ці часові рамки мають особливе значення, оскільки вони збігаються з відродженням попиту на морські бурові установки у водах Норвегії, які не прикріплені до морського дна. За інформацією Rystad, світовий попит на такі плаваючі платформи впаде з 40 у 2015 році до 25 у 2022 році; зокрема, в Норвегії за цей період показник впаде з 19 до 14.
Дані Rystad свідчать про те, що глобальний та локальний попит на плаваючі платформи відновиться до 35 та 19 відповідно до 2025 року. Це дозволяє припустити, що у наступні три роки спостерігатиметься лише тимчасове зниження попиту на нові нафтогазові споруди, що мотивуватиме норвезький уряд піклуватися про свою нафтогазову галузь через тимчасові податкові пільги.
"Іншими словами, є реальний стимул продовжувати проєкти, які ви, можливо, плануєте відкласти", - сказав Лейт.

ЗА МЕЖАМИ НОРВЕГІЇ
Зміни в Норвегії отримали підтримку компаній, органів промисловості та профспілок і змусили багатьох з цих груп в інших країнах закликати до введення подібних пільг при оподаткуванні власної нафтогазової галузі. Наприклад, Великобританія є чистим імпортером бензину з 2006 року, причому імпортне паливо становило 14% енергопостачання станом на 2018 рік, не беручи до уваги видобуток на шельфі країни та значні інвестиції в нафтогазову інфраструктуру.
Однак Лейт має песимістичний погляд щодо змоги Великобританії здійснити таку масштабну податкову реформу для заохочення нових інвестицій у внутрішній видобуток, навіть на тимчасовій основі, як це зробила Норвегія, через тонкощі існуючої податкової системи країни.
"Натомість, - сказав він, - в нас є інвестиційна пільга, що надається проти додаткового збору. Введення додаткового збору у Великобританії розпочалося зі ставки 10% у 2002 році, яка досягнула 20% у 2006 році, 32% у 2011 році, а потім, внаслідок падіння цін на нафту у 2015 році, ставка знизилася до 10% і залишається такою зараз. Отже, зменшення ставки додаткового збору також призводить до зменшення вигоди, отриманої від інвестиційної пільги".
Крім того, він зазначив, що максимальна ставка податку у Великобританії 40%, що значно нижче, ніж 78% у Норвегії, що ускладнює внесення таких кардинальних податкових змін або робить це взагалі неможливим.
"Норвежці готові запровадити такі зміни, оскільки у них є потужний державний фонд, який вони створили, - сказав він. - Вони можуть понести витрати на повернення податків, [тоді як] я вважаю, що у Великобританії політично було б надзвичайно складно передбачити в податковому режимі Північного моря неоподатковувані кошти для нафтогазових компаній, які понесли збитки в цьому році".
Таким чином, Норвегія - це країна, яка в значній мірі покладається на видобуток нафти та газу для забезпечення внутрішніх фінансових показників та зовнішнього експорту, а її гнучка податкова база може забезпечити такі кардинальні зміни. У той час як Великобританія шукає альтернативні джерела енергії для свого енергетичного майбутнього, коли виробництво відновлюваної енергії минулого року вперше обігнало видобуток викопного палива, Норвегія користується своїм унікальним становищем для захисту нафтогазової галузі.

https://www.offshore-technology.com/features/turning-on-the-taps-inside-norways-new-oil-and-gas-taxes/

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com