Новини
Віктор Єрченко. FIDMASH NOV: Технології та розвиток

№2_(69)_НГУ_(Лютий)_UA

«Фідмаш» асоціюють в основному як компанію, що виробляє колтюбингове обладнання і азотні насосні установки. Хочу звернути Вашу увагу на те, що ми - мультипрофільна компанія. У нашому портфоліо є і цементувальні установки, і обладнання для ГРП, і системи контролю, про які я розповім пізніше. Одне з творінь наших конструкторів і електроніків - це система віддаленого контролю.

Повертаючись до виробництва колтюбингового обладнання, зазначу, що ми постійно вдосконалюємось в цьому напрямку.

Зараз свердловини стають все глибше. Тому для того, щоб на стандартних установках розмістити труби тієї довжини і того діаметра, які все більше потрібні для обробок свердловин, нам доводиться модернізувати установки. Але разом з модернізацією по подовженню ГНКТ установки проходять і модернізацію систем контролю і управління та, відповідно, всіх гідравлічних і механічних систем. І, відповідно, як ви бачите на нижньому малюнку, ми випустили спільно з «Tatra» установку, яка краща за прохідністю і надійністю двигуна, і, відповідно, має стандарт «Євро-5». Для роботи в Україні ми готові представити нову установку.

Колтюбінгові установки ми розміщуємо не лише на одному шасі. На даному слайді ви бачите колтюбингову установку, яка називається МК40 і зроблена на базі IVECO. На цій колтюбинговій установці в стандартній комплектації ми вже маємо 7000 метрів труби 45 мм (44-45) або 5,5 труби 50,8. Але тепер надходять до нас заявки і питання для роботи на горизонтальних свердловинах з подовженим колектором, лайнером. І ми розробляємо на окремому причепі або на двох окремих машинах установку для роботи з трубою 50,8 (тобто два дюйми) і 60,3 (це 2/3 восьмих) довжиною до 6000 метрів. Такі труби дозволяють працювати практично з будь-яким інструментом, встановлювати пакера, пробки, відкривати і закривати зсувні муфти. Це майбутнє колтюбінга на найближчий час.

Разом з колтюбінгом ми так само розвиваємо свої азотні установки. Наші установки не лише на шасі. Ми випускаємо і блокові установки, і установки для вертолітних проектів, на напівпричепах. Також ми працюємо з усіма виробниками важкої техніки, і в даний момент ми обговорюємо поставки техніки на базі MAN, Мерсеdes, Tatra, наш традиційний МЗКТ і навіть КамАЗ. Ми готуємося виходити на ринки, які ще нами до цього не освоєні.

Нагнітальне обладнання - це одна з невід'ємних частин роботи в ГНКТ. У нас є найпростіші насосні установки, просто трак або контейнер, обладнаний одним насосом 3-плунжерним або 5-плунжерним, в залежності від потреби замовника. Також у нас є установки, які обладнані теплогенератором, компресором або двонасосні установки. І в «Укргазвидобуванні», я знаю, успішно працюють наші установки комбі. Це установка насосна і установка азотна, які ми теж виробляємо і будемо удосконалювати.

Також ми виробляємо обладнання для цементування свердловин. Це стандартні установки з продуктивністю від півтора кубів до трьох кубів в хвилину. Двонасосні установки зі змішувачами і всіма системами контролю, які повинні бути на цих установках. Також можливі на будь-яких транспортних базах або в контейнерах, або на причепах.

Також один з цікавих напрямків, яке стає зараз у нас все більш затребуваним - це обладнання для ГРП. У нас є всі можливості надати будь-яке транспортне виконання флоту: на автомобілях, важких вантажівках з високою прохідністю на напівпричепах, в контейнерному виконанні. Також ми зараз ось готуємо проект під гвинтокрил. Ми можемо підібрати для вас обладнання під ваші потреби в залежності від того, чи обмежені ви простором, чи потрібні вам високі швидкості закачування, чи потрібне вам особливо технологічне обладнання або, навпаки, маленьке і легке. Це все в наших силах.

Автоматизовані системи управління. Що я хотів розповісти про це? Я, як сказав на початку свого виступу, давно працюю з обладнанням «Фідмаш». Ну, тепер безпосередньо над тим, щоб його, може бути, десь вдосконалити і довезти його тим людям, яким вона потрібна. Але спочатку своєї кар'єри нафтовика я використовував його безпосередньо за призначенням. Так ось те обладнання, яке я бачив колись, 20 років тому, не може зрівнятися навіть в десятій частці з тим, що ми зараз маємо. Остання азотна установка, яку ми відвантажили компанії «Шлюмберже» в Румунію, сама починає качати за заданою програмою. І це все контролюється обладнанням, яке знаходиться всередині установки, якій потрібно просто задати програму. Для мене це було дійсно чудом, технологією інженерної думки.

Такі ж прилади і такі ж контролери стоять у нас і на насосних установках, і на колтюбінгових установках. Ми не стоїмо на місці, ми в ногу з часом рухаємося вперед, для того, щоб зробити наші установки більш зрозумілими, простими в управлінні і більш безпечними. Це обладнання контролює всі питання, пов'язані з безпекою, перевищенням якихось заданих параметрів або обмежень і береже не тільки свердловину і виконання роботи, але і в основному життя людей.

«Фідмаш» онлайн. Ця розробка наших конструкторів і електронників робить дуже велику справу не тільки для замовників, але і для самих власників флотів там, де буде встановлено це обладнання. З будь-якого місця - з дому, офісу або просто з мобільного пристрою - ви можете подивитися, в якому стані зараз знаходиться ваше складне технологічне обладнання і за якими параметрами воно працює. І ви можете подивитися, яку роботу виконують ваші підлеглі, чи не порушують вони технології і чи роблять вони все правильно. Це все дозволяє програма «Фідмаш» онлайн. При мінімальних витратах. Зараз вона в тестовому режимі. Тобто її можна протестувати безкоштовно. Ми дамо доступ тим, у кого вона встановлена ​​на нових установках.

У чому сила і переваги компанії «Фідмаш» перед іншими виробниками? Конструкторське бюро, виробничі площі понад 11 тисяч квадратних метрів, повний технологічний цикл: від зварювальних листів заліза до виходу продукції на випробувальний полігон, проведення повних випробувань. У нас є своя свердловина, в якій створюються умови і параметри затяжок, утисків, повної максимальної тягової сили інжектора (випробування). Також вивіряються перевищення тиску для закачувань насоса, для азоту, витрати. Все це відбувається у нас на території. Також у нас є склад оригінальних запасних частин, що теж дуже важливо. У більшості випадків ми можемо надати протягом 2-3 тижнів своїм замовникам допомогу в постачанні запчастин. І також налагоджена логістика, яка вже роками працює в даному напрямку.

Ще одна сильна сторона «Фідмаша» - ми входимо в корпорацію NOV (National Oilwell Varco). Ця компанія має понад 60 років історії, з яких понад 40 років в галузі well intervention.

Досвід світових виробників. Всі компанії, які перераховані в цьому списку, в якійсь мірі задіяні в виробництві колтюбінга, це Hydra Rig, Texas Oil Tool. Це найвідоміший виробник превенторів, стриперів, обладнання безпеки. Quolity Tubing - один з найпотужніших виробників і засновників виробництва гнучкої насосно-компресорної труби. Відповідно, Rolligon, Enerflow і CTES - це виробники програмного забезпечення, забезпечення обладнання для ГРП. Ці компанії протягом більше 40 років стежать за своєю якістю і кожен день вносять якісь інновації та покращують свою продукцію. Більше 1700 колтюбінгових установок працює по всьому світу від Hydra Rig і «Фідмаша». Також ви бачите цифри: понад 1800 і більше 2000 одиниць - це азотне обладнання і обладнання для ГРП. Все це обладнання працює і так само, як і «Фідмаш», підтримується. Тобто ми не тільки продаємо обладнання, ми постійно допомагаємо нашим замовникам в його обслуговуванні: гарантійне і післягарантійне.

 «Фідмаш» понад 20 років на ринку. Випущено більше 400 одиниць техніки, яка успішно експлуатується в більш ніж 15 країнах. І ми не зупиняємося на цьому. Ми розширюємо свій ринок збуту. Більше 70 унікальних моделей колтюбінгових, азотних установок ГРП. І більше 80 постійних вдячних клієнтів, які звертаються до нас з року в рік з тієї чи іншої причини».

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com