Новини
Газові гроші для бюджету скоро закінчаться

Андрій Закревський
Генеральний директор ТОВ "НЬЮФОЛК НКЦ"

image (1)

Потрібні термінові рішення уряду, Держгеонадр, інших органів, які дозволять вдихнути життя в "нафтогазові довгобуди". Це одна з умов, щоб через 15-20 років Україна була комфортною країною для життя. В тому числі, і для пенсіонерів, якими на той час стануть багато з нас.

Боляче дивитися, як уряд насилу закладає діри в державних фінансах в спробі бути і добрим популістом і жорстким прагматиком!
Уже стало притчею во язиціх будівництво доріг за рахунок "ковідного" фонду, за цією розтратою послідувало руйнування надій вчителів, яким спочатку пообіцяли підвищити зарплати (моя дружина - вчитель і я вам можу доповісти, що вона сподівалася на гроші від Зеленського), потім "відклали покращення "на 2020 рік - грошей не вистачає.
Очевидно, що чим далі в кризу, тим таких "дірок" буде все більше. Прем'єр уже не приховує, що через 15 років не буде чим платити пенсії ...
Хочеться додати: звичайно не буде, якщо думати тільки про те, як по-швидкому залатати діри в бюджеті і не думати, що залишиться від нього в середньо- і довгостроковій перспективі.
Я і мої колеги по нафтогазовій галузі прекрасно знають, як короткострокова тактика вбиває нафтогазову галузь, і як - навпаки - гра в довгу призводить до приголомшливого зростання видобутку нафти і газу.

Від роботи моїх колег залежить бюджет країни і в тому числі - зарплата моєї дружини-вчительки. До 10% (а іноді - 15%) всіх доходів бюджету України надходять від видобутку газу.
Так ось, у мене є неприємна новина: рік за роком видобуток буде тільки падати. Причина проста - родовища, які розробляють українські компанії, вичерпуються.
З кожним роком газу в них стає все менше. А ліцензій на нові ділянки надр у газовидобувників - немає.
Слідом за видобутком газу будуть падати і відрахування податків газовидобувних компаній. Чи не через 15, а вже через 5 років вони можуть знизитися в рази.
Треба бити на сполох і робити все, щоб зберегти доходи бюджету, так?
Але на практиці чомусь держава - Міненергетики, Мінприроди, Мінфін, інші міністерства, Держподаткова - не проявляти активність.
Чи не використовують навіть ті можливості, які у них під рукою. Які не вимагають додаткових витрат, не вимагають надзусиль, а, перш за все, - політичної волі.

Сьогодні є відразу кілька рішень, які лежать на столі у керівників держави, які можуть допомогти в проблемі "ліцензійного голоду" газовидобувників.
Але уряди змінюються, а результату немає. Я говорю про УРП, сплячі ліцензії, шельф, газ щільних колекторів, важко видобувні запаси і низькокалорійний газ - ці проекти могли б дати гроші в бюджет, але не дають через собаку на сіні - нашої державної політики!
Про УРП. Підписання угод про розподіл продукції (УРП) на нові ділянки. Вже більше року держава не може підписати договори з газодобувними компаніями, які отримали право на підписання за результатами відповідних конкурсів.

В результаті інвестпроекти, які принесуть в Україну, за оцінками експертів, близько $ 450 млн - заморожені.
Парадокс: компанії в розпал кризи і пандемії стукають в двері уряду і кажуть: "Ми принесли вам гроші, давайте працювати!". Серед них - іноземні інвестори, державна Укргазвидобування, кілька відомих, авторитетних приватних компаній. Але їх вже більше року тримають в "передбаннику" - як небажаних гостей ...
"Сплячі" ліцензії і нерозподіленого фонду. Ліцензії на ряд "ласих шматочків" лежать в сейфах пройдисвітів, які свого часу різними шляхами отримали їх на свої фірми-одноденки.
Звичайно, не думаючи про енергонезалежність, а про заробіток на схемах. Але щось пішло не так, і зараз це так звані "сплячі" ліцензії - тобто, перспективні, але ніким не використовуються. Чиновники багато років зарікайся вирішити цю проблему - повернути ліцензії у власність держави, і потім запропонувати їх іншим, нормальним інвесторам. Але віз і нині там.
Більш того, якщо покопатися в засіках нерозподіленого фонду держави, то і там їсть ще перспективні ділянки. Але поки на відкриті аукціони виставляють переважно лише малоцікаві компаніям.
Шельф Чорного моря. Початок видобутку газу в офшорній зоні могло б стати мега-проектом для держави в усіх сенсах.
По-перше, саме там найбільші шанси знайти великі родовища і, відповідно, найбільше газу.

Досвід турків і румунів дозволяє стверджувати - ці припущення не безпідставні. Для України це означало б новий етап у видобутку газу. По-друге, це був воістину один з інфраструктурних проектів десятиліття для країни, який би "підтягнув" за собою і інвестиції, і ефект для ВВП, і додаткові податки.
По-третє, старт робіт на шельфі міг би стати сигналом на світовому рівні, що Україна - сильна країна, здатна реалізовувати проекти на міжнародному рівні ...
Що ми робимо? Майже 30 років мріємо про ці перспективи. Ситуативні, непродумані дії держави привели хіба що до судових розглядів і скандалів з приводу ряду морських ділянок. Але - не до реального результату.

Зрозуміло, що перераховані проекти не допоможуть залатати діри в бюджеті вже сьогодні або завтра. Мабуть, тому їх весь час і депріоретизують в Кабміні.
Але, треба розуміти, що після отримання ліцензії і початку робіт на "найпростішій" нафтогазовій ділянці отримати газ можна в кращому разі через 3 роки.
Тут грає роль і бюрократія, і об'єктивні організаційні і технічні процедури.
Якщо ж говорити про видобуток нетрадиційного газу або на великих глибинах, то термін збільшується вже до мінімум 5 років. А перший газ на шельфі після вирішення всіх питань ми отримаємо в кращому випадку через 7-10 років ...
Якби стартували раніше - ефект могли б отримати вже сьогодні. Але ми не зробили цього, ми втратили багато часу. Треба визнати це, і почати діяти.
Треба почати використовувати ті можливості, які є в України, вже сьогодні, не відкладаючи їх на завтра. Потрібні термінові рішення уряду, Держгеонадр, інших органів, які дозволять вдихнути нове життя в "нафтогазові довгобуди".
Це одна з умов, щоб через 15-20 років Україна була комфортною країною для життя. В тому числі, і для пенсіонерів, якими на той час стануть багато з нас.

https://mbiz.censor.net/columns/3227347/gazovye_dengi_dlya_byudjeta_skoro_zakonchatsya?fbclid=IwAR2V7aKNGCICnvwJdgQXyjQGcVBMT8XlCMQk1xV8VZtECPj_bjGyXXxZ-Ac

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com