Новини
Гендерні ролі в політиці енергетичного переходу

міжнар11.5

Незважаючи на переконливі докази соціально-економічних переваг рівних можливостей і різноманітності робочої сили, багато секторів світової економіки мають низькі результати з точки зору гендерного балансу; показник енергетичного сектору є одним із найгірших. Жінки становлять невелику частку робочої сили, і лише деякі з них займають керівні посади. На глобальному рівні жінки займають лише кожну п’яту посаду в нафтогазовому секторі та кожну третю посаду в секторі відновлюваної енергії.

Крім того, за даними майже 2 500 енергетичних компаній, які зареєстровані на біржі, жінки становлять трохи менше 14% вищих менеджерів (найбільше представництво в комунальних підприємствах), порівняно з 16% у 30 000 неенергетичних компаній.

Перехідний період дає можливість впровадити політику та заходи щодо вирішення проблем гендерної рівності в енергетиці та суміжних секторах. Для цього знадобиться спеціалізована політична підтримка у формі рішень, розроблених з урахуванням особливостей динаміки різних секторів і підсекторів, а також каналів, за допомогою яких гендерна рівність може бути подолана.

Хорошим прикладом можливостей є транспортний сектор. Наразі існують великі відмінності між тим, як чоловіки та жінки користуються транспортними послугами. Дослідження демонструють, що моделі мобільності жінок набагато більше підходять для роботи по догляду та веденню домашнього господарства, ніж у випадку з чоловіками. Середня пройдена відстань також відрізняється, так само як кількість поїздок і час доби. У багатьох країнах жінки менше користуються приватним автомобілем, ніж чоловіки, і тому становлять більшість користувачів громадського транспорту. Піддавання жінок різним формам гендерного насильства, таким як переслідування в громадському транспорті, є додатковим ризиком. Жінкам іноді доводиться здійснювати тривалі поїздки задля власної безпеки, особливо вночі, в результаті чого додаткові щомісячні витрати можуть становити 25-50 доларів США. Плани щодо залучення більшої кількості жінок у транспортний сектор мають бути розроблені з урахуванням цих відмінностей.

Позитивним прикладом є місто Гвадалахара в Мексиці, яке використало результати всебічного дослідження моделей пересування жінок і дівчат та включило свої висновки в планування своєї політики (на відміну від традиційного підходу, заснованого на гендерно-сліпому дослідженні транспортних потоків). Багато урядів також включили гендерні підходи у свої урядові програми або процеси державних закупівель. Ефективна політика в енергетичному секторі вимагає значно більшого поштовху для збору розрізнених гендерних даних, що все ще зустрічається відносно рідко.

https://www.iea.org/reports/world-energy-outlook-2021/

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com