Новини
ДТЕК Нафтогаз отримав видобуток вуглеводнів з ущільнених пісковиків з глибини понад 5 км

 

ДТЕК Нафтогаз успішно виконав роботи з багатостадійного гідравлічного розриву пластів за провідною технологією, в результаті якого вдалося отримати промисловий приплив газу та конденсату і повернути свердловину у видобувний фонд. Також внаслідок ГРП компанія довела наявність запасів вуглеводнів у горизонті, який раніше промислово не розроблявся.

Особливість робіт полягала в тому, що гідророзрив проводився в пласті з низькою проникністю на глибині понад 5000 м в умовах високих тисків та температур. При цьому була застосована технологія на основі синтетичних полімерів, яка знайшла широке застосування в світі для інтенсифікації важковидобувних запасів і має найкращі показники залишкової проникності. У пласт було закачано більше 1 000 куб. м рідини при максимальних гирлових тисках близько 1 000 атм. Роботи проводились із залученням найбільшого флоту ГРП в Україні загальною потужністю 25 000 к.с.

Успішна адаптація технології гідравлічного розриву пластів була виконана під керівництвом Технологічного центру ДТЕК Нафтогаз.

«Зважаючи на комплекс складних вихідних геолого-технологічних факторів у свердловині, успішно виконати гідравлічну програму з розриву пластів дозволив впроваджений в ДТЕК Нафтогаз системний підхід до адаптації сучасних технологій. Для проведення ГРП були залучені співробітники багатьох підрозділів ДТЕК Нафтогаз, провідні міжнародні та українські сервісні компанії, а також профільні члени постійно діючої Експертної ради», – зазначив керівник Технологічного центру компанії Максим Дорохов.

Нагадаємо, в 2019 році у ДТЕК Нафтогаз була створена Експертна рада для сприяння впровадженню кращих світових практик у компанії. До ради увійшло 13 міжнародних експертів.

Директор з видобутку та переробки вуглеводнів ДТЕК Нафтогаз Олексій Раптанов підкреслив: «Реалізована програма ГРП показує можливість та ефективність виконання подібних робіт на глибинах більше 5 000 м в умовах високих тисків і  температур.  Це дозволяє залучати в розробку нові важковидобувні запаси, що на сьогодні стратегічно важливо для збільшення видобутку газу та досягнення енергонезалежності України».

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com