Новини
Достатність «державного» видобутку газу в Україні для потреб населення

Порівняння «державного» видобутку та потреб населення у 2021 році, млрд куб. м

Ця тема часто підіймається популістами, які хочуть задовольнити природне бажання переважної більшості виборців цих політиків мати «дешевий газ» шляхом продажу «державного» видобутку газу «по собівартості». Саме для цього їм хочеться показати, що цього видобутку вистачає для покриття всіх потреб населення. Спойлер – «державного видобутку» не вистачає навіть зараз, і чим нижча ціна, тим більше використання, і тим більше газу буде не вистачати.

Для того, щоб потрапити до кінцевого споживача, газ зі свердловини має бути піднятий на поверхню, потім через систему промислових газопроводів потрапити до системи магістральних газопроводів, потім його влітку може бути потрібно протранспортувати через всю країну і закачати до системи підземних сховищ, потім його взимку потрібно викачати і знову подати до системи магістральних газопроводів, а звідти він вже потрапляє до споживача через систему газорозподільних мереж. Робота всіх цих систем супроводжується виробничо-технологічними витратами газу (ВТВ). Тому якщо побутовому споживачу (населенню) потрібен газ, то частина газу, який направляється для задоволення цих потреб, буде витрачено на роботу відповідної інфраструктури.

Зауважимо, що наразі більшість газу в Україні споживається населенням напряму або через централізоване опалення, тому ця інфраструктура² працює насамперед для населення. Саме тому держава наразі встановлює тарифи для операторів цієї інфраструктури на рівні, суттєво нижчому за економічно обґрунтований. Таким чином, прихильники ідеї низьких тарифів для населення за рахунок «державного» видобутку» мають з обсягу валового видобутку відняти ці ВТВ.

Обсяг, який залишається, потрібно порівняти зі споживанням безпосередньо населенням (кухонні плити, індивідуальний підігрів води та опалення) та використанням підприємствами, які генерують тепло для централізованого опалення населення. Є сенс віднімати і споживання бюджетними та релігійними організаціями, оскільки це теж – потреби населення. Зазначимо, що в 2022 році через війну суттєво збільшились ВТВ ОГРМ.

Також зауважимо, що аналіз покриття потреб населення має враховувати такі фактори:

– споживання природного газу населенням має сезонний характер – в опалювальний сезон на добу воно може більш ніж в 10 разів перевищувати споживання влітку

– через обмеження потужності ПСГ на добу підняти зі сховищ можливо в середньому не більше 1% від обсягу газу в ПСГ. Саме тому для збалансування роботи системи необхідно накопичувати в ПСГ суттєво більше газу, ніж очікуване використання в опалювальний сезон, або ж в період низьких температур потрібно імпортувати газ.

https://www.naftogaz.com/news/naftogaz-annual-report-2021

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com