Новини
Енергетичний баланс України 2021

Енергетичний баланс України 2021 рік, млн т н.е

Енергетичний баланс України 2021 року характеризується збільшенням обсягів енергоресурсів та, відповідно, споживання енергії на 5,7 млн т н.е. (+7%) - з 86,4 млн т н.е. у 2020 до 92,1 млн т н.е. у 2021 році. В тому числі збільшилися генерація атомної енергії, імпорт вугілля та нафтопродуктів.

З початком опалювального сезону, в результаті блокування поставок вугілля з Казахстану залізницею через територію росії та в умовах відновлення споживання після пандемії, склалась ситуація, що призвела до дефіциту вугілля на електростанціях та загрожувала енергетичною кризою в Україні. Проте, в жовтні-грудні 2021 року в Україну було імпортовано 1,2 млн тонн вугілля (в тому числі, по новим контрактам з США та Австралією), що в поєднанні зі своєчасним імпортом природного газу та роботою всіх атомних енергоблоків дозволило забезпечити стабільну роботу енергосистеми.

Зокрема, виробництво атомної енергії в 2021 році дало додаткових 2,6 млн т н.е. (+13%) по відношенню до 2020 року.

Споживання енергоресурсів в Україні, млн т н.е

Споживання енергоресурсів в Україні у 2021 році зросло значною мірою за рахунок споживання електроенергії населенням та промисловістю. Таке зростання частково пов’язано з відновленням споживання після послаблення карантинних обмежень, які було введено в 2020 році у зв’язку з пандемією Covid-19, а також зі зміною температурного режиму в 2021 році, порівняно з теплою зимою 2020 року. Таким чином, споживання енергоресурсів в Україні відновилось після падіння на 3% за 2020 рік.

Споживання енергоресурсів в Україні

Оскільки в 2020 році відбулось падіння економіки і, відповідно, обсягів споживання енергоресурсів в результаті карантинних обмежень під час пандемії Covid-19, ріст обсягів споживання електроенергії в 2021 році насправді є частковим відновленням після скорочення попереднього року. В свою чергу, на 8% збільшилися обсяги споживання вугілля електростанціями (після зниження на 14% в попередньому році, зокрема за рахунок заміщення споживання вугілля природним газом, який був тоді дуже дешевим). Зауважимо, що зростання споживання газу електростанціями випереджає темпи посткарантинного відновлення, що пов’язано із переводом ТЕС на роботу на газі в умовах дефіциту вугілля, який мав місце з початком опалювального сезону.

Найбільше скорочення в 2020 році, пов’язане з пандемією, відбулось у транспортному секторі. Зокрема, споживання в категорії пасажирських перевезень знизилось на 11% у 2020 році і відновилось на 7% у 2021.

Обсяг ресурсу збільшився, головним чином, за рахунок зростання виробництва та зміни запасів. Найбільший ріст виробництва в 2021 році відбувся в атомній енергетиці, а також стабільно зростає генерація ВДЕ.

Енергоресурс в Україні, млн т н.е

https://www.naftogaz.com/news/naftogaz-annual-report-2021

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com