Новини
За рік в Україні закладено 74 нові свердловини

АГКУ 3

Особливість українських газових родовищ — це високий відсоток виснаженості, адже більшість із них активно розробляються з 1960-1970 років, а також стрімке щорічне природне падіння більш як на 15%.

Єдиним дієвим механізмом для боротьби із цими проблемами та для збільшення обсягів газовидобутку є буріння нових свердловин.

Навіть під час війни, під щоденними обстрілами та з надвисокими ризиками, компанії не припиняли інвестувати в галузь, зокрема в буріння та інтенсифікацію видобутку.

Так, левова частка, а саме 47 нових свердловин, були пробурені Укргазвидобуванням. Працівники компанії встановили одразу два рекорди з буріння за останні як мінімум 15 років: місячної і добової проходки. Варто зазначити, що близько семи місяців низка верстатів Укргазвидобування перебувала в окупації, і після звільнення територій та проведення ремонту вони відновили буріння на сході країни.

Досвід попередніх років демонструє, що ефективно боротися із виснаженістю родовищ та їх природним падінням можна саме завдяки стимулюючому оподаткуванню для буріння нових свердловин, яке діє з 2018 року і продовжено до 2032 року.

Завдяки стимулам за п’ять років закладено 432 нові свердловини. Частка видобутку приватних компаній із нових свердловин завглибшки понад 5 км становить 50% від загального обсягу виробництва. Найбільшу кількість свердловин пробурено у 2018 році, коли на ринку була приваблива цінова кон’юнктура і ситуація була стабільною.

Показово, що навіть під час повномасштабної війни, в умовах невизначеності та нестабільності, українські газовидобувники продемонстрували впевненість та заклали більше свердловин, ніж у 2020 році, коли в світі панувала пандемія COVID, а ціни на вуглеводні були рекордно низькими.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com