Новини
Звіт про ринок газу, 1 квартал 2021 р.

Світовий попит на газ впав приблизно на 2,5% або 100 мільярдів кубічних метрів у 2020 році - це найбільше падіння за всю історію газовидобутку. На цьому тлі попит на газ, який використовується для вироблення електроенергії, залишався стійким за рахунок переходу на альтернативні види палива, в той час як весь ланцюжок поставок продемонстрував високу гнучкість при адаптації до коливань попиту. Глобалізація торгівлі газом прогресувала зі збільшенням ліквідності, в той час як ціни досягли історичних мінімумів і були надзвичайно волатильні. Пандемічна криза і забезпечений ринок призупинили потік інвестицій, в той час як реформи газового ринку і ініціативи в області політики чистого газу набрали обертів на основних ринках споживання.

shutterstock_634675100

2021 рік розпочався зі зростання цін в Азії і Європі, оскільки зростаючий зимовий попит призвів до скорочення пропозиції, але очікується, що скачки цін припиняться із закінченням короткострокових похолодань. Очікується, що світовий попит на газ відновиться до рівня 2019 року, але слід враховувати фактор невизначеності щодо тенденції відновлення швидкозростаючих ринків у порівнянні з більш розвиненими регіонами. З іншого боку, на галузевий попит впливає безліч факторів ризику, включаючи перехід на альтернативні види палива, повільне зростання промислового виробництва і більш м'яку погоду.

У цьому новому щоквартальному звіті представлений детальний аналіз останніх подій на світових газових ринках і найближчих перспектив, а також огляд основних ринкових показників за 2020 рік.

Короткий огляд

Після безпрецедентного падіння попиту на природний газ 2020 рік завершився швидким відновленням цін на газ, оскільки зростання зимового попиту привело до скорочення пропозиції. Аналогічна картина спостерігалася в перші тижні 2021 року, коли через різке похолодання ціни на газ в Європі досягли високого рівня, а спотові ціни на СПГ в Азії побили історичні рекорди. Ця напружена ситуація на ринку була викликана короткостроковими факторами, в той час як ключові показники залишаються невизначеними і потенційно ускладнюють відновлення світового попиту на газ в 2021 році.

Світові ринки газу пережили найбільше зафіксоване падіння в 2020 році, коли споживання знизилося приблизно на 2,5% в річному обчисленні (близько 100 млрд куб. м). Це було викликано м'якою погодою в перші місяці року і поширенням пандемії Covid-19; в першій половині року світовий попит на газ знизився на 4% в річному численні. Поступове відновлення спостерігалося в третьому кварталі, оскільки заходи ізоляції були ослаблені, а сезонний попит на електроенергію і конкурентоспроможні ціни на газ призвели до підвищення попиту на газ. Однак початок опалювального сезону в північній півкулі відзначився дуже м'якими температурами в Європі і Північній Америці в жовтні і листопаді.

Холоди в 2021 р.

Більш низькі температури в грудні 2020 року ознаменували початок зростання цін на газ на тлі скорочення поставок СПГ. Спотові ціни на СПГ в Азії на початок січня 2021 року зросли більш ніж в три рази і перевищили 30 доларів США за БТЕ, побивши рекордні рівні цін після аварії на Фукусімі в 2011 році. До нещодавнього сплеску попиту призвела не одна подія, а поєднання чинників попиту і пропозиції. Попит на СПГ в Північно-Східній Азії збільшився на 10% в річному обчисленні в період з середини грудня 2020 року до початку січня 2021 року через більш низькі, ніж середні, зимові температури, зниження запасів ядерного палива в Японії і введення обмежень на видобуток вугілля в Кореї. Зростання попиту на СПГ в Азії збіглося з низкою відключень електроенергії на регіональних заводах зі зрідження газу, що збільшило потребу в укладанні договорів з більш віддаленими постачальниками. Через тривалі затори на Панамському каналі спотові тарифи на танкерні перевезення нафти виросли до історичного максимуму і склали понад 230 000 доларів США в день - за повідомленнями, одне промптове судно було зафрахтоване за ціною 350 000 доларів США в день. Очікується, що такі скачки цін не триватимуть довше короткострокової хвилі похолодань, оскільки ключові показники ринку на 2021 рік залишаються невизначеними.

Під тиском

Згідно з цим прогнозом, світовий попит на природний газ зросте на 2,8% в 2021 році (близько 110 млрд кубометрів), трохи вище спаду 2020 року, що дозволить відновитися до рівня 2019 року. Цей прогноз містить два основних застереження:

Не всі регіони мають рівні можливості, коли справа стосується відновлення ринку газу. Розвинені країни постраждали від падіння попиту в 2020 році, в той час як ринки, що розвиваються, стануть основними драйверами зростання попиту в 2021 році. Згідно з прогнозами, на швидко зростаючі ринки Африки, Азії, Центральної та Південної Америки і Близького Сходу в 2021 році буде припадати близько 70% зростання світового попиту. Розвинені країни, ймовірно, будуть відновлюватися більш повільними темпами.

Галузеві фактори зростання схильні до серйозної невизначеності. Очікується, що спалюванню газу при виробництві електроенергії буде перешкоджати повільне зростання попиту на електроенергію і посилення конкуренції між різними видами енергетичних палив, оскільки ціни на газ почнуть зростати. Споживання газу сильно залежить від зростання економіки, особливо в тих галузях азіатських країн, які орієнтовані на експорт. Підвищений попит з боку населення був обумовлений низькими температурами, але ситуація зміниться при потеплінні.

Відновлення світового попиту на газ в 2021 році залишається невизначеним. На попит впливає безліч факторів ризику, включаючи перехід на альтернативні види палива, повільне відновлення промислового виробництва і тепла погода, що може привести до зниження споживання.

https://www.iea.org/reports/gas-market-report-q1-2021

 

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com