Новини
Зростаюча хвиля банкрутств нафтогазових компаній в 2020 році

Energy_Bankruptcies_V5

2020 рік не став доброзичливим до енергетичного сектору, і хвиля банкрутств нафтогазових компаній почала зростати.
Після важкого року, відміченого зростаючою геополітичною напругою на Близькому Сході та цінами на сиру нафту в діапазоні $50-60 за барель, енергетичному сектору потрібно потужне відновлення, щоб компенсувати зростаючу масу боргів.
Натомість нафтовий сектор зазнає ударів один за одним.

 

Поширення хвилі

Новий рік розпочався атакою США на високопоставленого іранського генерала в Багдаді, після чого відбулася контратака Ірану на дві бази в Іраку, які розміщували американських військових.
Тоді енергетична галузь побоювалася, що Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не подовжить свою угоду про видобуток з країнами, які не є членами ОПЕК, що призведе до збільшення виробництва та негативного тиску на ціни на нафту.
Увесь цей час загроза COVID-19 зростала і поширювалася. У березні новий коронавірус суттєво вразив ринки, як раз тоді, коли обвалилася угода OPEC +. Росія та Саудівська Аравія згодом затопили ринки дешевою нафтою, розпочавши цінову війну, щоб ліквідувати конкуренцію.
Була розроблена стратегія неіснуючого попиту порівняно із надмірною пропозицією. Ціни на сиру нафту впали нижче за нульовий рівень минулого року, а ф'ючерси на WTI закрилися на рівні $ 37,63.

 

Початкові збитки хвилі

На жаль, збитки вже завдані і на відновлення знадобиться тривалий час. На схематичному зображенні динаміки банкрутств сектору в першій половині 2020 року, що були проаналізовані юридичною компанією Haynes and Boone, LLP для США та Insidercy Insider для Канади, можемо побачити зростання хвилі: 18 виробників нафти та газу у другому кварталі 2020 року зазнали банкрутства, що є найвищим квартальним показником починаючи з 2016 року.
Поки що вони в основному зосереджені в США, де в 2010-х роках спостерігався бум видобутку сланцевої нафти. Коли ціни знизилися, у багатьох компаній з великою часткою залученого капіталу почали вичерпуватися варіанти.

Найбільшою жертвою в першій половині 2020 року стала Chesapeake Energy, сланцевий гігант, який 28 червня оголосив про банкрутство внаслідок заборгованості в понад 9 мільярдів доларів.
У Канаді також спостерігається ряд банкрутств в енергетичному секторі, особливо після багатьох років жорсткої конкуренції з боку американських виробників сланців. Однак кількість випадків у Канаді набагато менша, ніж у Сполучених Штатах.
Однією з причин цього є те, що канадські компанії шукають захисту відповідно до закону про укладення мирових угод, що дає їм можливість реструктуризувати борги та уникнути неплатоспроможності.

 

Пролонгований ефект

Ще одна причина розбіжностей у кількості банкрутств - час. Енергетичний сектор зіткнувся зі своїми найбільшими проблемами у 2015/2016 роках, через що багато компаній опинилися в боржниках.
На жаль, срок для виплати значної частини цих боргів починає спливати або їх погашення стає занадто складною справою в сучасних ринкових умовах.
Ось чому хвиля банкрутств, спричинених COVID-19, матиме своє поширення і надалі.
У липні збільшилася кількість компаній, які заявили про банкрутство або шукають захисту кредиторів. Питання в тому, скільки ще компаній очікує такий сценарій?

 

Energy_Bankruptcies_Supplemental

https://www.visualcapitalist.com/tracking-the-growing-wave-of-oil-gas-bankruptcies-in-2020/

 

 

 

 

 

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com