Новини
НАФТОГАЗОВІ АКТИВИ УКРАЇНИ: що потрібно зробити не гаючи часу

Tutyl_UA_51

«Україна займає друге місце в Європі після Норвегії за обсягами покладів природного газу. Відповідно до аналітичного звіту BP Statistical review of world energy запаси газу в Україні становлять 1,1 трлн. куб. м. Норвегія з запасами у 1,78 трлн. куб. м. очолює європейський рейтинг. Третє місце займають Нідерланди - 0,8 трлн. куб. м.

Україні потрібна програма широкомасштабних робіт на нафту і газ у межах усієї території країни.
Першим кроком в цьому питанні стане реальна видача спеціальних дозволів на користування надрами на ще вільні ділянки.
Для цього потрібен аудит всіх виданих спеціальних дозволів на користування надрами та проведення відкритих аукціонів по так званих «сплячих» спеціальних дозволах.
Натупним кроком всі користувачі надр, після отримання спеціальних дозволів на користування надрами, в першу чергу по ділянках надр повинні провести придбання, переобробку та переінтерпретацію усієї доступної геолого-геофізичної інформації.
Результатом цих дій будуть нові точки розміщення пошукових і розвідувальних свердловин. Побудовані перші геологічні моделі у межах спеціальних дозволів. Отримання вихідних даних для якісних проектів проведення подальших поверхневих робіт.
Далі необхідне проведення в стислі терміни нових поверхневих робіт. У першу чергу – сучасна широкоазимутальна 3D сейсморозвідка. Це дозволить більш досконало інтерпретувати отримані дані.
Успішність такої практики доведена міжнародним досвідом.
У якості додаткових методів можна використовувати високоточну гравірозвідку, магніторозвідку, електророзвідку, термо-атмо-геохімічні дослідження, тощо.
Результат зазначених вище робіт стане отримання якісних нових геологічних моделей. Ґенерування точок пошукових і розвідувальних свердловин. Оцінка ресурсів вуглеводнів – тобто інформації, яка допоможе інвесторам прийняти рішення – вкладатись в буріння чи ні.
АТ «Укргазвидобування» за 2 роки зробило вже більше 2640 км 3D сейсміки як на нових, так і на старих родовищах.
На деяких родовищах до приходу нашої команди не було взагалі 3D сейсміки. Зараз вже проводиться обробка та інтерпретація отриманих даних. Ми вже бачимо навіть на структурній обробці, що по цих об’єктах 22 структури з потенційними ресурсами вже приблизно 160 млрд. кубів. Це те, що ніколи ще не розроблялось.
На слайді чітко видно різницю у якості отриманих даних, від чого власне і будуть залежати отримані результати.
Глибина залягання покладів від 5-7 км. На слайді видно, що там, де жовта лінія ми прогнозуємо тайт газ, а ще вище – традиційний газ – тріщінуваті породи, схожі аналоги можуть бути як на Семиренківькому та Мачухському родовищах.
Зараз проводиться спеціалізована обробка.
Цікаві дані ми отримали по Єфремівській площі, раніше структура не була закартована. Наші міжнародні партнери високо оцінили результати, відмітивши, що давно не бачили такої якості сейсміки.
Наш новий проект –високоточна, широкоазимутальна 3D сейсміка на Родовищі 2, де ніхто не робив до цього цих досліджень.
Проект складний, по площі - 760 кв. км, по часу розрахований на 2 роки. Наша мета - не просто віртуально порахувати ті 300 млрд. кубів газу, які прогнозує НДІ Нафтогаз і не тільки, на глибинах від 4 до 7 км, а знайти зони, де бурити свердловини.
Щоб розбурювати на значних глибинах старе родовище, не варто економити гроші, адже вартість якісних даних в половину менша за вартість буріння глибокої свердловини.
Для прикладу, вартість одного проекту широкоазимутальної сейсміки може бути 2-3 млн. доларів, а буріння свердловини на глибині 6 км – 15 млн. доларів.
Наступним кроком для отримання якісної геологічної інформації стане розрахунок показників геологічних ризиків та економічних показників (NPV, EMV, тощо) усіх потенційних точок нових свердловин. Корисним буде також на основі рейтингу провести ранжування та створення інвестиційних портфелів під залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій. Лідерами цього процесу мають бути головні геологи газовидобувних компаній.
В якості результату ми отримаємо інвестиційний портфель та уточнену оцінка ресурсів і запасів вуглеводнів.
І останнє в цьому процесі на рівні видобувних компаній будь-яких форм власності стане затвердження інвестиційних проектів до реалізації. Вже після цього можна переходити до буріння і випробування свердловин в рамках проектних рішень, відкриття нових родовищ вуглеводнів та їх облаштування.
В той же час на державному рівні має бути створений сприятливий інвестиційний клімат на довгострокову перспективу.
Таким чином, поки потенційний інвестор не отримає цих даних він жодного долару в буріння вкладати не буде. Ризиковий проект, чи дуже ризиковий. Закликаю всіх відправити геологів на навчання, зробіть всі кроки по кожній ліцензійній ділянці.

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com