Новини
Надійний транзит навіть попри війну - позиція України як партнера ЄС

Микола Колісник, заступник міністра енергетики України.

нгу 5

Взятий Україною курс на енергонезалежність передбачає в першу чергу забезпечення внутрішніх потреб за рахунок власних ресурсів, і одним з провідних напрямків на цьому шляху є швидке відновлення та подальше нарощування обсягів газовидобутку.

При цьому, Україна, не зважаючи на активні бойові дії на своїй території, була і залишається надійним партнером для ЄС, надаючи послуги транзиту природного газу та нафти для країн Східної та Центральної Європи.

На цьому наголосив заступник міністра енергетики України Микола Колісник на полях IX Міжнародній нафтогазовій конференції «Ньюфолк НКЦ».

«Ми маємо бути орієнтовані в першу чергу на власні спроможності у видобутку. Його розвиток - це лише питання часу. Наразі наше завдання як держави - допомогти бізнесу для початку відновити видобуток до рівня кінця лютого, коли почалися активні бойові дії.

Водночас, надзвичайно важливим для нас є забезпечення виконання своїх зобов’язань як щодо транзиту газу до країн Європи – що ми забезпечуємо навіть незважаючи на окупацію російськими військами ГВС «Сохранівка», так і транзиту нафти нафтопроводом «Дружба» для потреб Угорщини, Словаччини, Чехії та інших країн ЄС», - зазначив він.

Також заступник міністра наголосив, що сьогоднішні умови воєнного стану, в яких живе країна, вимагають зміни підходів у прийнятті рішень, прискорення усталених процедур.

«Найголовніше – це відвертий, прямий, ефективний діалог уряду і ринку. Він має йти в іншому форматі, ми маємо змінити парадигму сприйняття, зняти всі шаблони», - підкреслив представник Міненерго.

Микола Колісник зазначив, що держава активно працює над низкою питань функціонування газового ринку, у тому числі з огляду на підготовку до наступного опалювального сезону.

«Щодо видобутку. Іноді економіка відновлення старого свердловинного фонду не співмірна з фактично бурінням з нуля. Маємо спільно з «Держгеонадра» вивчити питання існуючих свердловин і оперативно надавати ринку їх в роботу. У часи змін маємо ризикувати, залучаючи новітні технології та підходи. А отже брати ці свердловини у роботу і відновлювати газовий видобуток»,- вважає заступник міністра.

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com