Новини
Напередодні кліматичного форуму COP26 Норвегія обирає «пронафтову» коаліцію, очолювану лейбористами

COP26_logo_landscape_blue_RGB-large

Опозиційна лейбористська партія Норвегії збирається внести зміни в склад уряду на чолі з консерваторами, які очолювали уряд два терміни поспіль.

Ймовірна коаліція на чолі з лейбористами, очолювана мільйонером Йонасом Гаром Стьоре, готова забезпечити більшість у парламенті, що складається зі 169 депутатів, згідно з даними на веб-сайті виборчого органу.

Вибори є ключовим політичним випробуванням напередодні кліматичного форуму, який має розпочатися 31 жовтня у Глазго, після того, як знакова доповідь ООН, що закликала до радикальних заходів щодо припинення викидів вуглецю, потрапила у центр уваги передвиборчої кампанії, що проходила в Норвегії, яка є найбільшим у Західній Європі виробником нафти і газу. Перемога Стьоре також означає, що соціал-демократи тепер очолять усі північні уряди, крім Ісландії.

"Найближчими днями я запрошу лідерів усіх партій, які хочуть змінити уряд, до політичних дискусій, - сказав 61-річний Стьоре, колишній міністр закордонних справ та охорони здоров'я. -Природно, що ми почнемо з центристської партії і соціалістичних лівих, наших пріоритетних партнерів".

Правлячий блок на чолі з аграрниками, євроскептиками та соціалістичними лівими відтворював би структуру, яка була при владі два терміни, починаючи з 2005 року. Хоча останні хочуть припинити видачу нових ліцензій на розвідку, Стьоре готовий до компромісу, який передбачає, що буріння буде зосереджено навколо вже розроблених територій, що може полегшити шлях до створення коаліції.

Навчаючись в Інституті політичних наук в Парижі та викладаючи в Гарварді, Стьоре агітував за скасування скорочення податків, щоб забезпечити гідне життя "простим" людям та фінансувати "чесну" кліматичну політику. Стьоре визнає, що нафтова ера скоро закінчиться, але він проти припинення розвідки.

Стьоре, швидше за все, не буде звертатися за підтримкою до сторонніх партій для посилення діючої коаліції.  Зелені, які вимагали поступового припинення використання викопного палива до 2035 року, другі вибори поспіль не досягали 4 -відсоткового порогу для отримання компенсаційних мандатів.

Консерватори прем'єр -міністра Ерни Солберг втратять найбільше місць у парламенті, навіть не дивлячись на рекордні витрати з фонду національного добробуту, найбільшого у світі. Найбагатша північна економіка, яка протягом останніх двох місяців очолює рейтинг стійкості до Covid (Bloomberg), пережила пандемію краще, ніж більшість заможних економік.

Доречно "привітати Йонаса Гара Стора із, здається, явною більшістю в уряді", - заявила Солберг, відома як політичний друг Ангели Меркель, у післявиборчій промові.

https://www.worldoil.com/news/2021/9/14/norway-elects-pro-oil-labor-led-coalition-in-advance-of-cop26-climate-talks

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com