Новини
Нафтовик, який став підприємцем, здійснює прорив в нафтогазовій галузі

brett

Елісон Коулман

Бретт Челл не вписується в стереотипну модель співробітника нафтової компанії, але він пройшов шлях від роботи на нафтових вишках до будівництва і експлуатації своїх власних.

Молодий підприємець з Калгарі, Канада, є представником нового покоління в успадкованому світі нафти і газу. Співзасновник двох швидкозростаючих нафтогазових технологічних компаній, Cold Bore Technology і Raptor Rig, він уже залучив понад 65 мільйонів доларів фінансування.
Челл родом з сім'ї підприємців; всі, від бабусі і дідуся до батьків, тіток і дядьків, управляли власним бізнесом. Після закінчення середньої школи, він поїхав за своїм зятем на нафтове родовище і почав працювати на нафтових бурових вежах з наміром заробити достатньо грошей, щоб повернутися і почати свій власний бізнес. Його план полягав у тому, щоб провести тут рік або близько того, але на той час, як він покинув це місце, пройшло майже п'ять років.
Він каже: «Мені подобалися хлопці, з якими я працював, і почуття виконаного обов'язку, яке супроводжується виконанням такої важкої фізичної роботи, але її характер не передбачає розумового напруження».

Однак, оскільки йому хотілося реалізувати свої амбіції по створенню свого власного бізнесу, необхідно було розібратися з фінансовою стороною справи, і один з його дядьків дав йому пораду, яка викликала у нього резонанс. «Він сказав мені:« Неважливо, чи хочеш ти встановлювати камери на космічній станції або заснувати компанію з продажу дерев'яних ложок. Якщо ти не знаєш, як це фінансувати, ти не досягнеш успіху», - каже Челл.

Це спонукало його перейти до технологій і фінансування на ранній стадії, і в 2009 році він покинув нафтогазову галузь, щоб приєднатися до команди підприємців в області технологій, зосередившись на створенні і фінансуванні ряду технологічних стартапів в таких областях, як космос, фінансові технології та роздрібна торгівля.

П'ять років по тому він заснував своє перше підприємство Cold Bore Technology з оцифрування операцій по гідравлічному розриву пласта з використанням датчиків і мереж промислових IoT. Цей бізнес був запущений, щоб заповнити те, що Челл вважав величезною діркою на ринку з точки зору конкретної технології буріння. Однак це було в кінці 2014 року, і незабаром він зіткнувся з найдраматичнішим спадом в історії галузі.

«Було надзвичайно складно вижити протягом наступних кількох років. Більшість основних партнерів пішли, ми втратили членів правління, і ніхто не очікував, що ми виживемо», - говорить він. Але Челл був наполегливий, і його завзятість окупилася. Сьогодні Cold Bore Technology працює з найбільшими світовими нафтогазовими компаніями.

В рамках другого стартапу він возз'єднався з хлопцями, які найняли його 10 років тому і мали досвід розробки та комерціалізації інноваційних бурових установок. Спільно вони запустили Raptor Rig для створення перших повністю автоматизованих бурових установок, які знижують витрати на буріння на 30%. Це було ризиковане підприємство, яке полягало в тому, щоб застосувати фінансову інформацію, яка зазвичай використовується в технологічних компаніях, при будівництві та експлуатації бурових установок.

Його діловий партнер з Raptor Rig, Реєстр Лейден, мав міцні контакти в галузі, і, коли вони колективно зібрали початковий капітал, він привніс великі суми фінансування від минулих стратегічних партнерів, включаючи великі інвестиції від Halliburton, створивши ще одну сильну компанію. На сьогоднішній день залучено 65 мільйонів доларів США.
«У цьому році ми плануємо залучити ще 30-60 млн доларів для фінансування будівництва нових установок Raptor», - каже Челл.

Обидві компанії все ще відносно малі; кожна з них налічує менше 100 співробітників і підрядників, але обидві знаходяться на стадії росту і будуть стрімко рости протягом 2019 і 2020 років, стаючи прибутковими. Очікується, що в цьому році виручка Cold Bore складе 5 мільйонів доларів, а Raptor Rig - 9 мільйонів. Планується, що в наступному році прибуток компаній збільшиться більш ніж удвічі.

У той час як подвійна рецесія різко розширила початкові фінансові прогнози, Челл каже, що в кінцевому підсумку це спрацювало на їх користь. У той час як в останні кілька років більшість невеликих стартап-компаній, у яких не було сильного грошового потоку, були стерті з лиця землі, а великим компаніям не вистачало капіталу для інвестицій в експериментальні технології, підприємства Chell пішли далеко вперед і докладають усіх зусиль, щоб отримати вигоду з цієї позиції.

«Нинішній клімат вимагає технологій підвищення продуктивності, подібних до тих, які ми розробили за допомогою Cold Bore і Raptor Rig», - говорить він. «Прямо зараз ми зосереджені на підвищенні акціонерної вартості».

https://www.forbes.com/sites/alisoncoleman/2019/04/09/the-oil-rigger-turned-entrepreneur-now-disrupting-the-oil-and-gas-industry/#bd947d956c74

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com