Новини
Необхідно швидко відновити доступ до чистих видів палива

міжнар11.1

Сьогодні 770 мільйонів людей у всьому світі все ще живуть без доступу до електроенергії, в основному в Африці та країнах Азії, що розвиваються. Після зниження цього показника на 9% щорічно в середньому між 2015 і 2019 роками, попередні дані свідчать, що прогрес зупинився між 2019 і 2021 роками, і кількість людей, які не мають доступу до електроенергії, фактично зросла в країнах Африки на південь від Сахари. Вплив пандемії на доходи домогосподарств послабив здатність платити за електроенергію: у 2020 році до 90 мільйонів людей в Африці та країнах Азії, що розвиваються, втратили можливість платити за розширений пакет послуг.3

Домогосподарства обирають дешевші та менші системи, які надають менше енергетичних послуг, ніж це було до пандемії.
Прогрес у доступі до екологічно чистого кухонного обладнання зазнав зворотного ефекту. За нашими оцінками, процес приготування їжі з традиційним використанням біомаси, вугілля або гасу спричиняє 2,5 мільйона передчасних смертей щорічно, сповільнюючи розвиток та закріплюючи гендерну нерівність. У період з 2015 по 2019 рік населення світу, яке не має екологічно чистого кухонного обладнання, зменшувалося в середньому на 2% в основному в країнах Азії, що розвиваються. Однак між 2019 і 2021 роками цей показник збільшився на 30 мільйонів (трохи більше 1%). Внаслідок пандемії зменшилась здатність багатьох оплачувати сучасне паливо та їздити до станцій заправки зрідженим нафтовим газом (LPG) під час карантину, а більше часу, проведеного вдома, підвищило рівень забруднення повітря та пов’язаних з цим ризиків для здоров’я.

Уряди та агенції з питань розвитку підприємництва надали екстрену фінансову допомогу, щоб зменшити цей вплив. Щоб зберегти доступ до чистого палива для приготування їжі, деякі уряди, зокрема в Індії, забезпечили безкоштовну заправку газових балонів. Багато з цих схем підтримки потрібно буде розширити, щоб компенсувати триваючий вплив Covid-19 та надати всебічний доступ до сучасної енергії у міру прискорення економічного відновлення.

https://www.iea.org/reports/world-energy-outlook-2021/

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com