Новини
Новий огляд енергетики (НОЕ), 2021 рік

Новий огляд енергетики (НОЕ)-це щорічний довгостроковий аналіз сценаріїв майбутнього енергетичної економіки від BloombergNEF.

У цьому виданні представлено три кліматичні сценарії, які відповідають Паризькій угоді щодо досягнення нульових викидів до 2050 року. Наш Зелений сценарій-це шлях з досягнення нульових викидів, який передбачає використання так званого "зеленого водню" та чистої енергії. Сірий сценарій передбачає більш широке використання електроенергії, а ВДЕ доповнюються технологією уловлювання та зберігання вуглецю та дозволяють продовжувати використання деяких видів викопного палива. Червоний сценарій передбачає, що менша, модульна ядерна система буде розгорнута для доповнення ВДЕ, а спеціальні атомні електростанції вироблятимуть так званий "червоний водень".

a-pump-jack-in-open-ground-at-an-oil-extraction-si-QA8Q455-min-2048x1367

НОЕ 2021 Основні положення

1. Викиди
Основною частиною аналізу BNEF є формування бюджетів викидів за секторами для досягнення нульових викидів в 2050 році. Глобальні викиди, пов'язані з енергоспоживанням, повинні знизитися на 30% нижче рівня 2019 року до 2030 року та на 75% до 2040 року, щоб досягти нульового значення в 2050 році. Цей бюджет передбачає скорочення викидів на 3,2% щороку до 2030 року та повну зміну останніх тенденцій: викиди зросли на 0,9% на рік з 2015 по 2020 рік. Енергетичному сектору необхідно досягти найбільшого прогресу протягом наступного десятиліття, скоротивши викиди на 57% з рівня 2019 року до 2030 року, а потім на 89% до 2040 року. До 2030 року викиди автомобільного транспорту повинні знизитися на 11%, а потім на 80% нижче рівня 2019 року. Для промисловості та комунального сектору викиди повинні зменшитися на 16% та 12% до 2030 року та на 58% та 55% до 2040 року.

2. Постачання первинної енергії
Кожен із наших сценаріїв описує серйозні зміни у постачанні первинної енергії. Сьогодні близько 83% первинної енергії - це викопне паливо, тоді як на енергію вітру та сонячну енергію припадає 1,3%. У нашому Зеленому сценарії, де пріоритетом є чиста енергетика та зелений водень, енергія вітру та сонячна енергія зростуть до 15% у структурі первинної енергії до 2030 р., 47% до 2040 р. та 70% до 2050 р. (62% - енергія вітру, 38% - сонячна енергія). У нашому Червоному сценарії ядерна енергія складає колосальні 66% у структурі первинної енергії до 2050 р. проти 5% сьогодні. На противагу цьому, згідно Сірого сценарію, широке використання технологій уловлювання та зберігання вуглецю означає, що вугілля та газ продовжуватимуть використовуватися, використання викопного палива скоротиться лише на 2% на рік до 52% до 2050 р., при цьому доля енергії вітру та сонячної енергії зросте до 26 %.

8.31

3. Зниження рівня викидів
Досягти нульового рівня викидів у 2050 році означає впровадження комерційно доступних технологій зі зменшення викидів у кожному секторі протягом цього десятиліття. Більше трьох чвертей зусиль, спрямованих на скорочення викидів у найближчі дев’ять років, припадає на енергетичний сектор та більш швидке розгортання ВДЕ. Ще 14% досягається за рахунок більш широкого використання електроенергії транспортом, для опалення будівель та забезпечення низькопотенційного тепла в промисловості. Переробка сталі, алюмінію та пластмас сприяє зниженню викидів на 2%, зростанню енергоефективності будівель на 0,5% та розвитку біоенергетики для виробництва екологічного авіаційного палива ще на 2%. До 2030 року необхідно подолати наступні етапи, щоб досягти нульового рівня викидів до середини століття:

4. Чиста енергетика
Велику роль відіграє електрифікація. За всіма сценаріями використання електроенергії в промисловості, на транспорті та коммунальному господарстві збільшує свою частку в структурі загальної кінцевої енергії до трохи менше 50% у 2050 році з 19% сьогодні. Як наслідок, у Сірому сценарії BNEF виробництво електроенергії становить майже 62 200 ТВт -год, що більш ніж удвічі перевищує загальний показник 2019 року. В Зеленому сценарії, де електроенергія також використовується для виробництва великої кількості водню, виробництво електроенергії знову вдвічі більше-понад 121 500 ТВт-год, або приблизно в 4,5 рази більше рівня 2019: 49% припадає на виробництво зеленого водню, 51% споживається безпосередньо економікою кінцевого використання. Хоча на розгортання перших 1000 ГВт енергії вітру та сонячної енергії знадобилося двадцять років, для досягнення нульового рівня викидів, згідно нашого Зеленого сценарію, знадобиться близько 1400 ГВт ВДЕ, які будуть розгортатися щороку протягом наступних трьох десятиліть. У нашому Зеленому сценарії ринкові можливості для ВДЕ вражають:

5. Водень
Значення водню буде швидко збільшуватись у порівнянні з теперішньою ситуацією, але його роль сильно варіюється залежно від сценарію. Попит на водень у 2050 році становитиме лише 190 мільйонів тонн у нашому Сірому сценарії порівняно з 1318 мільйонами тонн у Зеленому сценарії.

pexels-photo-7001364

6. Технології уловлювання та зберігання вуглецю (CCS)
Технології уловлювання та зберігання вуглецю (CCS) можна застосовувати у різних процесах, що пов’язані з виділенням вуглекислого газу, включаючи виробництво електроенергії, алюмінію, сталі та цементу. За Сірим сценарієм, широке використання технологій CCS допомогає уловлювати понад 174 гігатонн вуглекислого газу.

7. Атомна енергетика
Червоний сценарій, який надає пріоритет атомній енергетиці, передбачає, що до 2050 року ядерна потужність становитиме 7 080 ГВт. Це приблизно в 19 разів більше теперішньої потужності глобальної атомної енергії. Трохи менше половини цієї енергії використовуватиметься для виробництва електроенергії в економіці кінцевого споживання, а менші, більш модульні реактори, доповнюватиметь ВДЕ. Решту складають спеціальні атомні електростанції, які живлять електролізери, що виробляють так званий "червоний водень".

8. Викопне паливо
За всіма сценаріями попит на викопне паливо протягом наступних 30 років значно скоротиться. Зелений та Червоний сценарії демонструють, що попит на вугілля, нафту та газ для спалювання знизиться до нуля до 2050 року, його замінить попит на ВДЕ, електроенергією та водень. Сірий сценарій надає викопному паливу дещо більш значущу роль, оскільки прогнозує його використання у виробництві електроенергії та промисловості, а також прогнозує підвищення ролі газу з 2030 року. Нафта використовуватиметься переважно в секторі транспорту.

8.32

9. Інвестиції
Незважаючи на невизначеність щодо загальної вартості кожного із сценаріїв, ми оцінюємо інвестиції в енергопостачання та інфраструктуру між 92 трильйонами та 173 трильйонами доларів протягом наступних тридцяти років. Щорічні інвестиції зростатимуть приблизно з 1,7 трильйонів доларів на рік сьогодні до десь від 3,1 трильйонів до 5,8 трильйонів доларів на рік у середньому протягом наступних трьох десятиліть.

https://about.bnef.com/new-energy-outlook/

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com