Новини
Норвегія відмовляється від мільярдів барелів нафти

Любов до нафти найбільшого добувача нафти в Західній Європі підійшла до кінця.

До розчарування потужної нафтової промисловості країни і її профспілок, опозиційна Лейбористська партія на вихідних вирішила призупинити розвідку нафти на шельфі

Лофотенських островів в норвезькій Арктиці, створивши солідну більшість у парламенті з метою заборонити буріння на території.
Драматична зміна позиції найбільшої партії Норвегії є значним ударом по нафтовій промисловості і свідчить про те, що скандинавська нація наближається до кінця епохи, яка зробила її однією з найбагатших у світі.

25

Залежність від Сирої Нафти
На нафту і газ припадає більше половини норвезького експорту.
Джерело: Statistics Norway
Примітка: дані 2018 року

Нафтові компанії на чолі з контрольованою державою Equinor ASA, найбільшим норвезьким виробником, заявили, що отримання доступу до Лофотенських островів є ключовим фактором, якщо країна хоче зберегти видобуток, так як ресурси на межі виснаження. За оцінками, від 1 до 3 мільярдів барелів можуть міститися в акваторії архіпелагу.

«Вся галузь здивована і розчарована», - сказав Карл Ейрік Шьотт-Педерсен, глава нафтогазової асоціації Норвегії. «Це не забезпечує передбачуваності, від якої ми залежимо».

Проте, рішення лейбористів не стала великою несподіванкою. Норвежці починають ставити під сумнів джерело свого найбільшого експорту і багатства на тлі зростаючої заклопотаності з приводу зміни клімату. Навіть керівники деяких нафтових компаній вже списали з рахунків Лофотенськие острова, доступ до яких довгі роки був обмежений через політичні компроміси.

Але тепер боротьба, швидше за все, буде вестися навколо того, чи варто продовжувати буріння в Баренцевому морі. Нафтова індустрія також побоюється, що лейбористи тепер можуть захотіти - або будуть змушені - піти на компроміс з інших питань, таких як податки на нафту і повернення коштів на розвідку для компаній, діяльність яких є неприбутковою.

Спілка Лютує
Найбільша в Норвегії нафтова спілка, Industry Energy, давній союзник лейбористів, розкритикувала нову позицію партії щодо Лофотенських островів, яка була озвучена менш ніж через два роки після досягнення партією компромісу з цього питання.

«Це створює дисбаланс в політичних дискусіях для галузі, яка залежить від довгострокової перспективи, і ми не можемо цього прийняти», - заявив по телефону в понеділок лідер спілки Фроде Альфхайм. «Ймовірно, багато людей в галузі задаються питанням, за що ж насправді виступають лейбористи».

Лідер лейбористів Йонас Гар Сторе заявив, що лейбористи будуть продовжувати підтримувати нафтову галузь і існуючу податкову систему.

Проте, минулого тижня він також заявив, що хоче, щоб нафтові компанії в Норвегії взяли на себе зобов'язання встановити крайній термін для того, щоб зробити операції повністю вільними від викидів, - амбіція, яку головний нафтовий лобіст країни назвав «дуже сміливою».

Альфхайм з Industry Energy як і раніше очікує, що лейбористи та інші великі партії будуть захищати умови для нафтових компаній, і заявив, що посилення вимог до викидів може бути корисним для галузі. При цьому, додав він, норвезька влада повинна використовувати метод «батога і пряника».

«Повинен існувати баланс», - сказав Альфхейм.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-08/norway-is-walking-away-from-billions-of-barrels-of-oil-and-gas

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com