Новини
ОГЛЯД НАФТИ ТА ГАЗУ. Червень 2020

unnamed

За даними Укртрансгазу, рерше півріччя 2020 року стає рекордним для роботи українських ПСГ за останні роки. Окрім збільшення закачування газу власного видобутку, спостерігається значне зростання попиту європейських клієнтів на використання ПСГ України. За перші півроку 2020 року європейські клієнти закачали до українських газосховищ 2,6 млрд куб. м газу, що більш ніж втричі перевищує показники минулого року.

ЗАПАС ПРИРОДНОГО ГАЗУ В ПСГ
На кінець червня 2020 року в підземних газосховищах Укртрансгазу накопичено понад 19,8 млрд куб. м газу. Це на 47% або на 6,3 млрд куб. м більше ніж у 2019-му.
За останні десять років середній обсяг наповнення ПСГ наприкінці червня становив 12,4 млрд куб. м. Цього року запас газу у сховищах більший за середній за останні десять років майже на 60%.

 

ЗАКАЧУВАННЯ ГАЗУ
Об’єм закачування газу в підземні сховища України в першому півріччі поточного року – 6,5 млрд куб. м природного газу, що на 0,2 млрд куб. м більше ніж минулого року. Суттєвий внесок у наповнення вітчизняних газосховищ зробили іноземні трейдери. За шість місяців поточного року вони закачали 2,6 млрд куб. м газу. Порівняно з минулим роком обсяг газу, що належить іноземним компаніям у ПСГ, збільшився втричі.

«Митний склад» та транспортування до ПСГ за тарифами «short haul»
Обсяг газу, що станом на 01.07.2020 зберігають в режимі «Митний склад»* вітчизняні компанії, – 1,3 млрд куб. м (на 40% менше ніж у 2019 році). У той же час цією послугою активно користуються трейдери з європейських країн та США. Так, станом на 01.07.2020 компанії-нерезиденти зберігали в режимі «митний склад» 3,6 млрд куб. м газу (+253% до аналогічного періоду минулого року).
Для транспортування газу до «Митного складу» клієнти ПСГ, насамперед – іноземні, все частіше використовують спеціальні тарифи на транспортування «short haul»**, що були встановлені НКРЕКП для Оператора ГТС на початку цього року. З початку року з використанням цього тарифу резиденти транспортували на «Митний склад» 0,14 млрд куб. м газу. Нерезиденти закачали на «Митний склад» з використанням спеціального тарифу з початку року 1,6 млрд куб. м., з них лише за червень – 0,8 млрд куб. м.
«Ми очікуємо, що до початку сезону відбору українські ПГС будуть наповнені приблизно на 25,5– 26,5 млрд куб. м. При цьому у 2020 році активний обсяг газу в ПСГ збільшиться до 20% порівняно з найвищим показником за останні десять років 2019 року – 21,8 млрд куб. м. Якщо це завдання буде виконано, цей сезон закачування стане найпродуктивнішим за всю історію українських газосховищ», – зауважив Сергій Олексієнко, генеральний директор Укртрансгазу.
В свою чергу, Дивізіон «Нафтогаз Розвідка і Видобування» продовжує втримувати показники видобутку вуглеводнів навіть за умов обмеженого фінансового ресурсу через падіння ціни на газ і пандемію коронавірусу. В I півріччі 2020 року компанія забезпечила видобуток 6,76 млрд м³ газу, який було поставлено населенню і ТКЕ.
Відхилення від аналогічних показників минулого року становить мінус 0,8% або 53 млн м3 блакитного палива, у той час як середня ціна реалізації газу компанією зменшилася на 47% порівняно з І півріччям 2019 року.
«Ми змінюємо підходи до управління проєктами у сфері розвідки та видобування газу. І завдяки цьому, фактично, нам вдалося утримати виробничі показники у скрутний час, коли інші видобувні компанії кардинально скорочують операційні плани і програми. Наша команда запустила в роботу 9 високопродуктивних свердловин впродовж І півріччя 2020 року. За деякими напрямами, де ми впевнені в отриманні максимального результату, кількість виробничих операцій навіть збільшено, – зазначив Олександр Романюк, директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка і Видобування». – Ми думаємо не лише про сьогоднішній день, але й на перспективу. Тому розробляємо середньострокову стратегію розвідки та видобування газу з урахуванням нових ринкових факторів. Серед її головних цілей – наростити ресурсну базу вуглеводнів. Фактично – створити новий фундамент для розвитку галузі».

Показників видобутку товарного газу було досягнуто завдяки виконанню виробничої програми:
• • завершено буріння 20-ти свердловин;
• • виконано 347 операцій колтюбінговими установками;
• • здійснено 53 операції з ГРП;
• • проведено 62 операції з капітального ремонту свердловин;
• • побудовано 118 км нових шлейфів та 36 км газопроводів;
• • введено в експлуатацію 3 дотискних компресорні станції;
• • реконструйовано 2 установки комплексної підготовки газу.

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com