Новини
ОПЕК погодилася збільшити видобуток нафти в серпні на підставі компромісу з Саудівською Аравією

Manifa%20Field

ОПЕК та її союзники домовились поступово збільшувати поставки нафти на ринок після закінчення двотижневого розбрату між Саудівською Аравією та Об'єднаними Арабськими Еміратами.

Публічна суперечка, яка перевіряла єдність картелю, була вирішена класичним компромісом - Ер-Ріяд пішов назустріч Абу-Дабі у вимозі останнього збільшити обсяги видобутку.

"Досягнення консенсусу - це мистецтво, - сказав міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бен Салман журналістам після зустрічі. - Угода є свідченням міцних зв’язків між членами ОПЕК +".

Угода передбачає, що картель буде збільшувати видобуток на 400 000 барелів на день щомісяця, починаючи з серпня і доти, доки не відновить попередній обсяг видобутку. Угода також надасть ОАЕ та кільком іншим країнам вищі базові показники, за якими вимірюється скорочення видобутку цими країнами, починаючи з травня 2022 року.

Рівень для ОАЕ був збільшений до 3,5 мільйона барелів на день, що нижче початково затребуваних 3,8 мільйонів, але вище попереднього базового рівня в 3,17 мільйона.

Перемир'я між двома давніми союзниками полегшить наслідки від очікуваного скорочення пропозиції та зменшить ризик інфляційного стрибка цін на нафту. Це також припиняє дипломатичну суперечку між двома давніми союзниками, яка могла призвести до анулювання більш значущої угоди між Організацією країн-експортерів нафти та її союзниками, в результаті якої було відновлено ціни на нафту.

Мультицільова угода дає споживачам більш чітке уявлення про те, як швидко OPEC+ відновить видобуток 5,8 мільйона барелів на добу, який було скорочено минулого року на початкових стадіях пандемії.

З наступного року темпи збільшення щомісячного видобутку складатимуть 400 000 барелів на день, сказав принц Абдулазіз. Група продовжуватиме проводити засідання щомісяця і може скоригувати графік видобутку за необхідності, додав він.

Внутрішній конфлікт

Угода також сприятиме вирішенню давніх конфліктних ситуацій, які спричинили напруженість серед членів ОПЕК+ в кінці 2020 року. Раніше ОАЕ заблокували угоду, аргументуючи це тим, що спосіб обчислення квоти для країни був несправедливим, оскільки не відображав високої вартості розвитку промисловості країни.

Напруженість вишла за межі "нафтової" дипломатії на тлі зростаючого економічного суперництва між Абу-Дабі та Ер-Ріядом. З метою захисту своїх інтересів міністри кожної країни дали інтерв'ю для засобів масової інформації, згадавши саудівсько-російську цінову війну 2020 року, а також минулі погрози з боку ОАЕ залишити картель.

Після підписання успішної угоди обидві країни наголосили на міцності та доброзичливості своїх відносин.

"ОАЕ висловлює свою відданість OPEC+ і готовність співпрацювати з нею на постійній основі", - сказав міністр енергетики ОАЕ Сухаїл Аль-Мазруї журналістам після зустрічі. Він подякував Саудівській Аравії та Росії за підтримку OPEC+ та сприяння конструктивному діалогу, що дозволило укласти угоду.

https://www.worldoil.com/news/2021/7/16/opec-agrees-to-boost-oil-output-in-august-on-saudi-uae-compromise

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com