Новини
Обсяги імпорту газу в Україну 2021

Обсяги імпорту газу в Україну, млн куб. м

В межах підготовки України до опалювального сезону для забезпечення безпеки постачання Групою Нафтогаз був здійснений фізичний імпорт природного газу в період червня-жовтня 2021 року в розмірі 1,96 млрд куб. м, що складає 98% від усього імпорту в Україну, здійсненого в цей період. В результаті цих дій Україна увійшла в опалювальний сезон з залишком газу в ПСГ на рівні 18,9 млрд куб. м, з яких 12,8 млрд куб. м належали Групі Нафтогаз.
Восени 2021 року також з’явилась гостра потреба в забезпеченні додаткових обсягів газу для потреб генерації електроенергії, що було пов’язано із недостатніми запасами вугілля на електростанціях на початок опалювального сезону В результаті регулярного моніторингу цінової кон’юнктури газового ринку, динаміки споживання, обсягів газу в ПСГ та в цілому енергетичного балансу в країні, Нафтогаз забезпечив необхідні обсяги газу як для потреб базового портфелю споживачів, так і для енергетики. При цьому, завдяки закупівлі більшої частини імпортного ресурсу у 3 кварталі 2021 року, до різкого підвищення цін у наступні місяці, вдалось досягти суттєвої оптимізації витрат. Зокрема, середньозважена ціна імпортного ресурсу, закупленого Нафтогазом у червні-грудні 2021 року, була майже на 25% нижчою за середню ціну на європейському ринку в тому ж періоді.

Середньозважена ціна імпорту Нафтогазом та ринкові ціни,

Група Нафтогаз ефективно керує портфелем ресурсу і реалізації для досягнення двох важливих цілей: забезпечення безперебійного задоволення потреб своїх споживачів в газовому ресурсі та мінімізації витрат на закупівлю ресурсів в умовах історично високих цін.
Опалювальний сезон 2021/2022 рр., незважаючи на важкі умови, з якими зіткнулась Україна, був успішно пройдений. Група Нафтогаз докладає максимум зусиль для підготовки до наступного опалювального сезону в кризових умовах військових дій в Україні.

Залишок газу в ПСГ станом на 1 число місяця, з порівнянням з середніми за 2014-2018 роки

Слід наголосити, що Компанія закуповувала імпортний газ не за бюджетні кошти, а повністю за рахунок власних коштів. Такі закупки призвели до поповнення бюджету України податками у подвійному розмірі, коли Компанія сплатила і податок на прибуток, і митний збір за розмитнення імпортного газу для майбутньої реалізації.
Обсягів закачаного газу в ПСГ виявилось більш ніж достатньо для забезпечення всіх категорій споживачів: населення безпосередньо, ТКЕ, бюджетних та релігійних організацій.

https://www.naftogaz.com/news/naftogaz-annual-report-2021

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com