Новини
Одкровення нафтового гіганта щодо зміни клімату

bpoilspill98606587

Повільний перехід BP до чистої енергії, розпочатий з часів вибуху на нафтовій платформі Deepwater Horizon, набирає обертів, що, можливо, стане прикладом для нафтової галузі

Одним з економічних наслідків пандемії стало падіння попиту на нафту. Чи відновиться попит на нафту після відновлення світової економіки? Деякі експерти стверджують, що ні, враховуючи відхід від викопного палива. Можливо, людство нарешті досягло «піку споживання нафти» через півтора століття після пробурення першої нафтової свердловини.

Нафта і газ все ще відіграватимуть важливу роль протягом десятиліть. На сьогодні викопне паливо, включаючи вугілля, становить близько 85% світового енергоспоживання. Але в міру того, як все більше споживачів, підприємств та урядів боротимуться зі зміною клімату, альтернативні джерела енергії - вітрової, сонячної, геотермальної, ядерної - продовжуватимуть набирати поширення.

Одним з ключових гравців цієї енергетичної трансформації є BP, шоста за величиною нафтова компанія у світі. За останнє десятиліття, з тих пір, як з її бурової установки Deepwater Horizon стався розлив нафти в Мексиканській затоці, BP переглянула комерційну доцільність покладання на вуглецеве паливо. Колись відома як British Petroleum, тепер компанія, схоже, готова стати компанією Beyond Petroleum.

У серпні виконавчий директор Бернард Луні заявив, що BP планує збільшити свої витрати на низьковуглецеві проєкти з 500 мільйонів доларів на рік до 5 мільярдів доларів на рік протягом десятиліття. "Ми перетворюємо BP на зовсім інший тип компанії", - сказав пан Луні. "Не за ніч, але швидко".
За словами Дева Саньяла, виконавчого віце-президента BP з питань газу та низьковуглецевої енергії, протягом наступних п’яти років BP ініціюватиме понад 20 гігават проєктів з відновлюваної енергетики порівняно з 2,5 гігават наразі. Компанія також припинить пошук нових джерел нафти та газу і скоротить видобуток нафти та газу на 40%.
Натомість компанія буде інвестувати у гігантські офшорні вітрові, а також сонячні проєкти, можливо, трансформувавши свої тисячі АЗС у зручні магазини з підзарядними станціями для електромобілів. BP прагне стати вуглецево- нейтральною компанією до середини століття.

План полягає в тому, щоб тривало зберігати прибуток від реалізації викопного палива, аби мати змогу перевести BP на щось більше на зразок електричної мережі, яка могла б запропонувати інвесторам солідні, хоча і не вражаючі, дивіденди в діапазоні від 8% до 10%.

Альтернатива, сказав пан Луні, полягала в тому, щоб не діяти і чекати, доки "не врегулюють діяльність" за допомогою заходів, спрямованих на зупинення кліматичних змін.
В останньому виданні World Energy Outlook викладено три сценарії розвитку нафтового ринку. Один демонструє швидкі кроки щодо захисту навколишнього середовища та клімату, що призведуть до різкого зниження споживання нафти. Другий - менш агресивний, але все одно призводить до значно нижчого споживання нафти. І навіть теперішній стан справ демонструє, що споживання залишається на нинішньому рівні, а потім поступово іде вниз.

Інші нафтові гіганти зіткнулися з тією ж дилемою, що і BP: змінюватися або ставати все менш актуальними. ExxonMobil нещодавно була виключена з індексу Dow Jones Industrial Average.
Для нарощування чистої енергії можуть знадобитися компанії, здатні будувати гігантську інфраструктуру, але водночас достатньо гнучкі, щоб трансформуватися. BP демонструє новий курс на використання чистих джерел енергії .

https://www.csmonitor.com/Commentary/the-monitors-view/2020/0918/An-oil-giant-s-epiphany-on-climate-change

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com