Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Березень 2021

№3_(70)_НГУ_(Березень)_UA

22-28.03.2021

Оксфордський інститут енергетичних досліджень зазначив досягнення Української енергетичної біржі на оптовому ринку природного газу.

Нещодавно Оксфордський інститут енергетичних досліджень опублікував звіт «Ukraine-EU Gas Market Integration», в якому розглянуто розвиток українського ринку газу у взаємозв'язку з країнами ЄС. У звіті велика увага приділена ролі українських сховищ, які забезпечили потужності зберігання для іноземних компаній в минулому році.
Також автори дослідження звернули увагу на динамічне зростання обсягів торгівлі природним газом на УЕБ, запуск торгівлі короткостроковими стандартизованими продуктами на внутрішньодобовому ринку і ринку «на добу вперед», впровадження продажів природного газу за післяплатою, які здійснює компанія з групи Нафтогаз.
Голова Біржового комітету УЕБ Інна Щербина зазначила, що УЕБ активно інвестує в розробку біржових продуктів для максимального забезпечення учасників ринку зручними і ефективними торговими інструментами з огляду на кращий європейський досвід.
У Полтавській політехніці відкрили нову лабораторію IТ-технологій і робототехніки - Cyber Robo Lab. Навчально-наукова лабораторія також стане тренувальною базою для команди учасників WRO (Всесвітньої олімпіади з робототехніки).
Лабораторія оснащена новими меблями, лептопами, мобільною дошкою і окремим столом для роботи з конкурсним набором деталей TETRIX - розширеної під вимоги змагань версії комплекту TETRIX MAX.
До 90-річчя Полтавської політехніки керівник компанії ТОВ «Укрнафтагазсервіс» Ігор Вітрик подарував конкурсний набір TETRIX MAX. Набір додаткових деталей TETRIX MAX налічує 637 деталей для створення більших роботів, рішення більш складних інженерних завдань. Він дозволяє розробляти складні механізми і багатофункціональних роботів на радіокеруванні.
За оперативними даними, в лютому 2021 р. ПАТ «Укрнафта» видобуло 112,5 тис. т нафти і конденсату і 81,6 млн м3 газу. Середньодобовий видобуток нафти і конденсату склав 4,02 тис. т, а газу - 2,91 млн м3. У порівнянні з січнем 2021 р. ці показники зросли на 0,8% по нафті і конденсату і скоротилися на 1% по газу. По відношенню до показників лютого 2020 р. середньодобовий видобуток нафти знизився на 5,4%, а видобуток природного газу - на 10,5%.

 

15-21.03.2021

Ефективна співпраця бізнесу і освіти триває. Під час VII Міжнародного галузевого форуму «Підвищення ефективності видобутку вуглеводнів на нафтогазових родовищах України» ДТЕК Нафтогаз передав Національному університету «Полтавська політехніка ім. Ю. Кондратюка» сертифікат на придбання нового LED-екрану. Сприяння оновленню матеріально-технічної бази університету проходить в рамках Меморандуму про співпрацю ДТЕК і «Полтавської політехніки» та є стратегічно важливим для якісної підготовки фахівців нафтогазової галузі України.

Оператор ПСГ України починає реконструкцію центрального блоку підключення свердловин газозбірного пункту Червонопартизанського ПСГ. Загальна вартість робіт - 83,7 млн грн. Очікувані результати: безпечніше і надійніше функціонування газосховища, більш високі екологічні стандарти, менший час для зміни режимів роботи.
Цей проект - лише невелика частина Плану розвитку газосховищ Оператора газосховищ. До 2029 року компанія планує інвестувати в модернізацію ПСГ понад 13,5 млрд грн.
АТ «Укргазвидобування», що входить до Групи Нафтогаз, за січень і лютий 2021 направило до місцевих бюджетів, на території яких компанія здійснює видобуток вуглеводнів, 214,9 млн грн рентних платежів.
Відразу після VII Міжнародного галузевого форуму ми отримали багато запитів з проханням викласти доповідь Юрія Нагорняка, виконавчого директора Асоціації «Нафта і газ України», у вільний доступ. Ми пропонуємо ознайомитися із записом доповіді за посиланням - https://youtu.be/00XfUcmgrsE
Серед питань, обговорюваних в доповіді, можна виділити наступні:
- Що допоможе зробити національну нафтогазову галузь конкурентоспроможною?
- Декарбонізація, децентралізація і цифровізація - яке майбутнє?
- Перспективи використання водню.

 

08-14.03.2021

10 березня інженірінговий Центр Полтава в тісній співпраці з Національним університетом "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" успішно організував VII Міжнародний галузевий форум «Підвищення ефективності видобутку вуглеводнів на нафтогазових родовищах України». Форум відбувся в сучасному Центрі культури та студентської творчості Національного університету імені Юрія Кондратюка, обладнаному за останнім словом техніки, що дозволило на високому рівні і з дотриманням всіх протиепідемічних вимог розмістити майже 200 учасників Форуму.

Серед гостей Форуму - представники українських і міжнародних видобувних, бурових і сервісних компаній і галузевих установ, органів влади, профільних асоціацій та громадських об'єднань, викладачі та студенти університету та Полтавського професійного коледжу нафти і газу.
Форум складався з трьох сесій, присвячених питанням видобутку, розвитку ресурсної бази та інтенсифікації. Всього прозвучало 15 доповідей від провідних українських та зарубіжних фахівців галузі.
В рамках Форуму відбулося засідання круглого столу, що об'єднало фахівців навколо двох тем: «Геологічна освіта XXI століття» і «Удосконалення освітніх програм за спеціальністю «Буріння свердловин».
Інженірінговий Центр Полтава висловлює щиру подяку компаніям-партнерам форуму - DTEK Oil & Gas - ДТЕК Нафтогаз Wellsite Digital, GEO ALLIANCE GROUP, Fidmash NOV, FID group і сподівається й надалі підтримувати хорошу традицію - щороку в березні і вересні створювати в Полтаві майданчик для ефективного професійного спілкування.

 

01-07.03.2021

ОГТСУ планує реконструкцію десяти компресорних станцій. Відповідно до Плану розвитку газотранспортної системи на 2020-2029 роки інвестиції в інфраструктуру ГТС складуть 1,5 млрд. євро.

Найбільшими проектами стануть реконструкції десяти компресорних станцій (КС). Вони були побудовані в 70-80-х роках, але після модернізації стануть основними КС, що забезпечуватимуть транспортування газу ще десятиліття.

За підсумками лютого транзит газу територією України знизився на чверть. Про це повідомляє Оператор ГТС України.
Транзит газу в Європу в лютому 2021 склав 2906 млн куб. м. Це на 25% менше, ніж в січні. На динаміку вплинула ринкова кон'юнктура в країнах ЄС: в зв'язку з підвищеним попитом і волатильністю цін трейдери почали активний відбір газу з підземних сховищ.
Сумарно в січні-лютому 2021 обсяги транзиту становили 6769 млн куб. м газу. З них в західному напрямку ОГТСУ протранзитував 6111 млн куб. м газу: в Польщу - 684 млн куб. м, в Словаччину - 3811 млн куб. м, в Угорщину - 1617 млн куб. м.
Відбір газу з українських підземних сховищ (ПСГ) в лютому склав 2,9 млрд кубометрів, що в 2,5 рази більше, ніж в лютому 2019 року, і є найвищим показником за останні 8 років. Про це повідомляє прес-служба АТ «Укртрансгаз».
У той же час в компанії відзначають, що Оператор газосховищ України розпочинає весну з рекордними запасами газу в ПСГ. Станом на 1 березня в сховищах зберігається більш 18 млрд куб. м газу - це на 13% перевищує показники минулого року і становить найвищий рівень наповнення за минулі десять років.
В цілому з початку опалювального сезону з газосховищ відібрали (за оперативними даними) 10,23 млрд кубометрів газу.
В «Укртрансгазі» уточнили, що станом на 1 березня іноземні трейдери зберігають в режимі «Митний склад» 5,6 млрд кубометрів газу, що в 6,3 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. З них в режимі «short haul» накопичено 4,1 млрд куб. м.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com