Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Грудень 2019

№12 (55)_НГУ_(грудень )_УКР-1_page-0001

23-29.12.2019

На цьому тижні в НАК Нафтогаз повідомили про отримання від Газпрому залишку за рішенням арбітражу в розмірі 2,9 млрд. дол. Всього по зазначеним рішенням Нафтогаз отримав 5 млрд. доларів. Платіж також включає в себе відсотки, накопичені від дати оголошення результату Стокгольмського арбітражу.

Переговори сторін про уточнення умов продовження транзитного контракту тривають.
НКРЕКУ прийняла рішення про сертифікацію, видачу ліцензії та встановлення тарифів на послуги транспортування новому Оператору ГТС України.
Тарифи встановлені на 2020-2024 роки. Відповідно до прийнятої Постанови, тариф за вхід в ГТС для вітчизняних підприємств складе 101.93 грн за 1000 кубометрів на добу, тариф для точок виходу - 124.16 грн за 1000 кубометрів на добу.
Артем Петренко призначений виконавчим директором Асоціації газодобувних компаній.
Раніше Артем протягом трьох років відповідав за юридичний напрям в АГКУ, координував розробку і здійснення важливих ініціатив газодобувного сектору з фіскальної політики, прозорого доступу до надр і дозвільної системи.

 

16-22.12.2019

21 грудня представники Європейської комісії, України і Російської Федерації досягли домовленості щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій. За словами міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексія Оржеля новий контракт передбачає гарантовані мінімальні обсяги транзиту блакитного палива в 2020 році на рівні 65 млрд куб. м. газу, а в 2021-2024 роках - по 40 млрд куб. м.

Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook також зазначив, що Україна отримає 3 млрд. доларів, передбачених рішенням Стокгольмського арбітражу.
Згідно опублікованого протоколу зустрічі сторони також до 29 грудня 2019 року підпишуть мирові угоди, що передбачають відкликання всіх нових і недавніх судових позовів (в тому числі що стосуються України, відповідно до яких Газпром був оштрафований за порушення закону про конкуренцію) і зняття всіх арештів активів на підприємствах Газпрому.
Ще однією важливою новиною тижня стало підписання оператором ГТС України і румунським оператором TRANSGAZ міжоператорської технічної угоди, згідно з якою Україна зможе імпортувати газ по Трансбалканському газопроводу вже з 1 січня 2020 року. За даними прес-служби ОГТСУ переговори за посередництва Єврокомісії тривали більше трьох років, до них також були залучені оператори Болгарії, Греції та Молдови. Таким чином, з 1 січня в міждержавної точці "Ісакча1-Орловка1" буде доступна потужність по маршруту Україна-Румунія в розмірі 17,8 млн. куб. м на добу, а також у зворотному напрямку - 15,8 млн. куб.м на добу.
На цьому тижні також вступили в силу американські санкції щодо газопроводів «Північний потік - 2» і «Турецький потік», передбачені оборонним бюджетом США на 2020 фінансовий рік.
За оперативними даними, в листопаді 2019 р. «Укрнафта» здобула 125,2 тис. т. нафти і конденсату і 95,5 млн. м3 газу, що, відповідно, на 2,9% і 2,6% більше в порівнянні з листопадом 2018 року. Середньодобові показники видобутку вуглеводнів в листопаді склали 4,17 тис. т. нафти і конденсату і 3,18 млн. м. куб. газу, дещо збільшившись в порівнянні з попереднім місяцем.

 

09-15.12.2019

Укргазвидобування фіналізуює проект РЕС. У компанії повідомили, що серед заявок відібрали дві компанії: румунську ExpertPetroleum і китайський консорціум компаній XinjiangBeiken і Shengli.

Ці компанії стануть учасниками комерційних переговорів щодо укладення договорів із збільшення видобутку в двох групах (кластерах) газових родовищ в Західному регіоні.
УГВ і фіналістам належить обговорити майбутні виробничі та інвестиційні програми, після чого УГВ визначить переможця для кожної групи родовищ. Початок робіт планується в першій половині 2020 року.
Weatherford International plc оголосила, що завершила фінансову реструктуризацію. У повідомленні говориться, що на даний момент компанія має більш міцну фінансову основу: вона скоротила непогашений накопичувальний борг приблизно на 6,2 млрд доларів, отримала 2,6 млрд доларів у вигляді коштів для фінансування, включаючи поновлювану кредитну лінію на 450 млн доларів, отримала акредитив на суму 195 млн доларів і забезпечила ліквідність на суму понад 900 млн доларів.

«Це чудовий день для Weatherford, оскільки ми стали більш сильною і більш цілеспрямованою організацією», - сказав Марк А. Макколлум, президент і головний виконавчий директор Weatherford.
Weatherford очікує, що її нові випущені звичайні акції спочатку відновлять торги на позабіржових ринках, і, в кінцевому підсумку, компанія планує перейти на Нью-Йоркську фондову біржу за умови отримання відповідних дозволів.
В Охтирському нафтопромисловому регіоні виконано річний план з видобутку. Про це повідомили в ПАТ «Укрнафта». Станом на 12 грудня видобуто 260, 6 млн. м куб. природного і попутного газу. 13 грудня було закінчено річний план видобутку нафти і конденсату - 665,5 тис. тонн.
Польська PGNiG спільно з ERU ManagementServices (американська материнська компанія групи ERU) планують співпрацю з розвідки та експлуатації вуглеводнів.
Йдеться про спільну діяльність за ліцензією на вуглеводневій ділянці, розташованій у Львівській області поряд з польським кордоном.

 

 

02-08.12.2019

У п'ятницю новий глава Держгеонадр Роман Опімах представив «Інвестиційний атлас надрокористувача» - путівник для інвестора, на якому нанесені готові до надрокористування об'єкти, а інформація доповнюється і оновлюється безперервно.

На наступний тиждень заплановано візит робочої групи Держгеонадр в Лондон для презентації інвестиційних можливостей за трьома ділянками УРП.
Sela Energy XXI підготувала попередній аналіз Ічнянського, Охтирського та Грунівского блоків, які пропонуються на аукціони СРП. 11 грудня результати аналізу будуть представлені потенційним інвесторам в Лондоні. У складі української делегації - голова Державної служби геології і надр Роман Опімах, заступник Міністра енергетики Сергій Масліченко, член правління Sela Energy XXI Міленко Чіміч, голова енергетичних проектів CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Віталій Радченко.
Боротьба зі «сплячими ліцензіями» почнеться найближчим часом. Уряд встановить щомісячну рентну плату за ділянки, на які дозволи були видані більше трьох років тому. Про це повідомили на офіційній сторінці Прем'єр-Міністра України. У повідомленні говориться, що нарахували 80 таких ділянок, які придатні до видобутку нафти і газу, але діяльність на яких не ведеться.
«Ми розробили законопроект, який буде стимулювати повернути ліцензії... або ведеш видобуток на тій ділянці, який отримав від держави, або платиш податки від газовидобутку, але без прибутку», - говорить Олексій Гончарук. У тому випадку, якщо власники не зможуть платити встановлену ренту, ліцензії доведеться повернути державі.
За підсумками 2018 року діяльність ГК «ГЕО АЛЬЯНС» в черговий раз була відзначена в рейтингу «Сумлінні платники податків».
ПрАТ «Природні ресурси» з групи компаній «ГЕО АЛЬЯНС» удостоєно нагороди в категорії «Видобувна промисловість і розробка кар'єрів». Нагороду отримав фінансовий директор "ГЕО АЛЬЯНС" Максим Квасоля.
ПрАТ «ДК «Укрнафтобуріння» успішно освоїло свердловину №42. Початковий добовий дебіт газу склав 158 тис. м куб, а конденсату - 19,4 т. Глибина свердловини склала 4868 м. Буріння і обсадка колоною виконані за 132 дня, що на 10 днів менше запланованих термінів. У компанії відзначають, що в процесі буріння і кріплення задіяна продукція і послуги ряду зарубіжних компаній: Voestalpine Tubulars GmbH & Co KG, Smith Bits, Weatherford Ukraine, LGH Inc, Exlalo Drilling Ukraine, New Tech Ukraine, Denimex Ukraine.
NewTechUkraine в п'ятницю повідомили про успішне виконання інженерного супроводу спуску і кріплення 244,5мм обсадної колони на свердловині Свиридівського родовища Regal Petroleum. Компанія висловлює подяку буровому підряднику ТОВ «Енергофінанс» і підряднику з цементування ТОВ «Шлюмберже сервісез Україна» за взаємодію високого рівня.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com