Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Грудень 2020

№12_(67)_НГУ_(Грудень)_UA

28.12.2020-03.01.2021

Для нафтогазової галузі рік закінчився довгоочікуваним підписанням семи угод про розподіл продукції, конкурси на які були проведені ще в 2019 році. Йдеться про Бузівську, Берестянську, Балаклійську, Іванівську, Софіївську, Зеньківську та Угнівську площі.

Нагадаємо, що переможцями конкурсів стали Укргазвидобування (Бузівська, Балаклійська, Берестянська та Іванівська площі), ДТЕК Нафтогаз (Зіньківська площа), Geo Alliance Group (Софіївська площа), Західнадрасервіс (Угнівська ділянка). Доопрацювання тексту угоди по Варвинській ділянці з Ukrainian Energy L.L.C триває.
На першому етапі компанії взяли на себе обов'язок пробурити понад 30 свердловин, а гарантований обсяг інвестицій за даними проектами складе не менше 355 млн доларів США. Зокрема, компанії групи ДТЕК Нафтогаз підписали угоду про розподіл продукції (УРП) по Зіньківської площі. Інвестиції компанії в розвідку і розробку цієї ділянки складуть більше 1 млрд грн.
В цілому ж за прогнозами МЕА попит на газ в 2021 році істотно відновиться і практично досягне докризових рівнів. Завдяки цьому ціни на газ зростуть на всіх великих регіональних ринках. Відносній стабільності може зашкодити тільки невизначеність, пов'язана з пандемією, відзначають експерти.
Група Smart Energy повідомила про продовження спецдозволу на ще одне родовище - Свиридівське. Термін дії спеціального дозволу на користування надрами продовжено ще на 20 років. Таким чином, в компанії відзначили, що Представництво "Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед" ще 20 років буде інвестувати в ці території, нарощуючи видобуток газу.
За листопад 2020 р. ПАТ «Укрнафта» сплатило до бюджетів усіх рівнів податків на суму 846, 9 млн. грн.
Сума сплачених податків за 11 місяців 2020 р. досягла 11,25 млрд. грн.
ПАТ «Укрнафта» сплатило 432,7 млн грн рентної плати до державного та місцевих бюджетів різних рівнів за користування надрами за листопад 2020 року. З них 21,63 млн грн надійшли до місцевих бюджетів.
Івано-Франківська область традиційно серед лідерів надходження рентної плати від «Укрнафти» -5,02 млн. грн. Львівська область отримала 1,89 млн грн.

 

21-27.12.2020

ДТЕК Нафтогаз завершив буріння свердловини №57 глибиною 5270 м на Мачухському родовищі. Дебіт свердловини становить 300 тис. куб. м на добу. Свердловина бурилася в умовах надвисоких пластових тисків, однак завдяки інтегрованому підходу до всіх процесів будівництва вона була пробурена за 136 діб, на 32 дні раніше проектного терміну.

Буровим підрядником виступила компанія «Сервіс-Ойл». Буріння похило-спрямованої ділянки свердловини було виконано з використанням роторно-керованих систем Schlumberger і LWD модулів каротажу. Під час буріння був реалізований комплексний підхід до застосування новітніх методів досліджень, запропонований компанією Weatherford. Розкриття продуктивної частині розрізу здійснювалося з використанням інвертованої вуглеводневої емульсії WITER II компанії «Геосінтез Інженірінг».
Доброю новиною завершується рік для групи Нафтогаз. Відкрито нове родовище в Полтавській області. Характеристики Перлинового родовища: + 2 млрд м³ перспективних запасів і ресурсів газу для України, а також + 200 млн м³ газу розвіданих запасів. Загальна площа нового родовища становить 213 км².
22 грудня, на території виробничої бази (Прилуки) УНПС ПАТ «Укрнафта» урочисто відкрили цех з ремонту установок електроотцентрованих насосів. Зараз він єдиний в Україні, де буде проводитися ремонт установок електроотцентрованих насосів з оформленням протоколу комп'ютерної перевірки частин УЕВН після ремонту.
Сучасні технології ремонту дозволять збільшити міжремонтний період свердловин і зменшити витрати на тонну видобутої нафти. Це один з основних показників для компанії, який визначає ефективність роботи і собівартість продукції: чим він більший, тим ефективніше працює компанія - відзначають в Укрнафті.
ПАТ «Укрнафта» повідомляє про повне погашення «історичної» податкової заборгованості. Компанія перерахувала до спеціального фонду державного бюджету 28,9 млрд грн. Ця сума включає борг зі сплати ПДВ, податку на прибуток та рентної плати, нарахованихі штрафів та пені за несвоєчасну сплату грошових зобов'язань.

 

14-20.12.2020

Реалізація проекту УРП на Юзівській площі отримала новий старт. Ліцензія на Юзівську площу перебувала в статусі "сплячої" вже багато років.

Минулого тижня група НАК «Нафтогаз України» отримує право на входження в проект в якості повноцінного власника ТОВ «Надра Юзівська», яка є стороною-інвестором Угоди.
Союз Геологів України повідомив про пробурення глибокої пошукової свердловині № 1 Кубашевська компанії ТОВ "ЕНЕРГО-СЕРВІСНА КОМПАНІЯ "ЕСКО-ПІВНІЧ". Забій свердловини знаходиться на глибині 6620 м. Геофізичні дослідження виконано можливостями компанії ТОВ «Надра Сервіс». Геофізичні дослідження проведені в інтервалі 0 - 6620 м методами загальних і детальних досліджень. Геолого-технічна служба компанії ТОВ «Надра Сервіс» раніше вже мала досвід дослідження свердловин на глибинах понад 6000 м.
За 11 місяців 2020 року ДТЕК Нафтогаз сплатив 38,6 млн грн ренти за користування надрами до бюджетів всіх рівнів Полтавської області.
Також за підтримки ДТЕК Нафтогаз проведено реконструкцію у Великосорочинській школі. В рамках програми соціального партнерства ДТЕК Нафтогаз з Миргородським районом було відремонтовано приміщення і замінено обладнання їдальні Великосорочинської загальноосвітньої школи. Компанія направила на реконструкцію 650 тис. грн.

 

07-13.12.2020

З моменту призначення Тараса Кузьмича головою правління "НАК "Надра України" пройшов рік. За цей час на балансі України було відновлено більше 10 раніше ліквідованих свердловин на вуглеводні, які передані в оренду надрокористувачів. Також підписано договори на виконання робіт з первинної геолого-економічної оцінки запасів, а також інших видів робіт загальною вартістю майже 10 млн. грн. Значні зусилля були спрямовані на ліквідацію фінансових заборгованостей підприємства.

На цьому тижні стало відомо, що Державна служба геології та надр України продовжила термін дії спеціальних дозволів АТ «Укртрансгаз» на користування надрами Більче-Волицько-Угерського, Угерського, Дашавського, Богородчанського, Пролетарського і Солохівського підземних сховищ газу. Термін дії дозволів продовжено на 50 років.
Інженери-технологи ТОВ "Катт Україна" в дводенний термін завершили монтаж, спуск і установку технологічного оснащення для 473мм. ОК на свердловині Семиренківського ГКР в Полтавській області.
Denimex Inc. перемогла в тендері АТ «Укргазвидобування» на закупівлю бурового обладнання, в тому числі 11 сервісних пакерів HD в асортименті і 81 ремонтного комплекту до них. Про це стало відомо 9 грудня 2020 р. в системі Prozorro.
Сервісний пакер HD використовується для всіх типів цементування, розриву пласта, кислотної обробки свердловини під високим тиском тощо. Пакер такого типу витримує високий тиск як зверху, так і знизу, і використовує 3-елементну систему ущільнення, J-подібний паз і механізм блокування для зручності установки.
ТОВ «Сімойл ЮА», що входить до міжнародної групи компаній «SYMOIL GROUP», в рамках проведення капітального ремонту на черговій свердловині постійного Замовника - ЗАТ «УК «Укрнафтобуріння», в черговий раз успішно виконало роботи з установки пакерного обладнання на свердловині з високим тиском і температурою .
Особливість робіт полягала в спуску і встановленні експлуатаційного пакера на НКТ з подальшим його вилученням і повторним встановленням на інший об'єкт експлуатації. Для досягнення мети були використані гідравлічно активований пакер Rhino Grip для 127 мм експлуатаційної колони. Глибина проведення робіт склала 4930 м. Вилучення пакера було проведено методом прикладання зусилля вгору.

 

30.11-06.12.2020

Минулого тижня ВРУ 300 голосами «за» прийняла в другому читанні і в цілому проект закону про внесення змін до Закону України "Про державні закупівлі" із закупівлі природного газу №3176. Закон дозволяє Оператору ГТС вийти на біржу і закуповувати газ для потреб балансування системи. Цей закон відповідає регламенту ЄС №312, що встановлює правила балансування газу в транспортних мережах.

За 11 місяців 2020 року на Українській енергетичній біржі реалізовано 2,1 млрд. куб м. природного газу, що в 6 разів більше показника за результатами 11 місяців минулого року, про це повідомили в прес-службі УЕБ. Всього у 2020 році було проведено 235 торгових сесій, на яких природний газ на покупку або продаж пропонували 75 компаній - ініціаторів торгів. У 2020 році зросла популярність торгівлі ресурсом ПСГ. За результатами 11 місяців обсяг продажів даного ресурсу склав 298 млн. куб. м. проти 33 млн. куб. м. в 2019 році.
За повідомленням Укрнафти, на початку листопада Полтавський воєнізований загін Бази протифонтанної безпеки УНПС провів аварійно-ремонтні роботи зі свердління колони з наступним стравлюванням надлишкового тиску. Це все відбувалося під час капітального ремонту свердловини ТОВ «ДЕНІМЕКС ВОРКОВЕР СОЛЮШІОНС».
Як результат - стало можливе подальше безпечне проведення ремонту свердловини і вилучення раніше встановлених спеціальних пробок в колоні НКТ.
У групі компаній Smart Energy повідомили про продовження терміну дії спеціального дозволу на користування надрами (видобуток вуглеводнів) Мехедівсько-Голотовщинського родовища на Полтавщині. Дійсний дозвіл компанія отримала ще в липні 2004 року. Термін дії продовжений на 20 років. Щоденний видобуток на родовищі становить 300 тис. м. куб. газу і 55 т конденсату.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com