Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Жовтень 2020

№10_(65)_НГУ_(Жовтень)_UA

 

26.10-01.11.2020

24 вересня Українська енергетична біржа запустила роботу Торгової платформи на короткостроковому ринку природного газу. Учасники ринку отримають можливість врегулювати свої небаланси в межах однієї доби з метою добового балансування своїх портфоліо.

Торгова платформа працює відповідно до вимог Кодексу ГТС і надає можливість торгівлі короткостроковими стандартизованими продуктами для врегулювання короткострокових коливань попиту/пропозиції і з метою балансування. Торгова платформа працює в режимі continuous trading на внутрішньодобовому ринку. Розрахунки за укладеними угодами відбуваються з використанням рахунків ескроу для управління ризиком несплати.
За оперативними даними ПАТ "Укрнафта", у вересні 2020 року компанія видобула 119,7 тис. т нафти і конденсату і 89,3 млн м³ газу, що, відповідно, на 3,2% і 5,9% менше в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Середньодобові показники видобутку вуглеводнів у вересні склали 3,99 тис. т нафти і конденсату і 2,98 млн м³ газу, трохи знизившись у порівнянні з показниками минулого року.
Минулого тижня Нафтогаз розвідка і видобуток винесли на обговорення Експертної ради останні напрацювання зі стратегії збільшення ресурсної бази.
Це такі напрямки як дорозвідка діючих і нових (Грінфілд) родовищ; освоєння покладів газу в щільних породах, дослідження Чорноморського шельфу; інтенсифікація робіт на великих глибинах; дослідження перспектив Карпатського регіону; розробка перспективних ділянок в рамках угод про розподіл продукції (УРП).

 

19-25.10.2020

БК "Горизонти" пробурила свердловину глибиною 1400 м. Термін буріння склав 17 діб, а добовий дебіт - 55 тис. м. куб.

ДТЕК Нафтогаз завершив будівництво глибокої свердловини №59 глибиною 5245 м на Мачухському газоконденсатному родовищі. Це одне з найскладніших газових родовищ України.
За рахунок використання передових технологій термін буріння був скорочений до 141 діб. Раніше такі свердловини на родовищі будувалися до року і більше. Буровим підрядником виступило ТОВ «Сервіс-Ойл» з установкою Drillmec-350, оснащеною системою верхнього приводу Top Drive. Долотний сервіс забезпечила компанія NOV. Традиційно бурові розчини, включаючи вуглеводневі інвертні емульсії, були надані компанією «Геосінтез-Інженіринг». Управління траєкторією стовбура свердловини, автоматичний контроль вертикальності, оптимізацію забійних параметрів і буріння здійснила Schlumberger із застосуванням RSS, LWD і системи технологічних датчиків на забої.
Генеральним підрядником з цементування свердловини виступило ТОВ «ССК», субпідрядник - ТОВ «Дрілінг Едвайзер» (розробка та впровадження тампонажних систем).
За дев'ять місяців поточного року ДТЕК Нафтогаз сплатив 29 млн грн ренти до бюджетів Полтавщини. Завдяки цим коштам громади покращать інфраструктуру, реалізують проекти в області охорони здоров'я, освіти, культури та енергоефективності.
В.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома розповів, як працює Укртрансгаз після однієї з важливих змін на газовому ринку України - анбандлінга Оператора ГТС України.
Під час онлайн-дискусії, що відбулася 19 жовтня, Сергій Перелома зазначив, що основні напрямки подальшого розвитку Оператора газосховищ найближчим часом це модернізація ПСГ, розвиток комерційної функції і розвиток Оператора підземних газосховищ за високими європейськими стандартами. Це сукупність багатьох факторів, але результат говорить сам за себе.

 

12-18.10.2020

Підписання УРП по нафтогазовим ділянкам принесе Україні до 40 млрд гривень. Про це заявила Юлія Боржемська, менеджер з регуляторної політики ДТЕК Нафтогаз, під час I Конференції з енергетичного права, організованої Ukrainian Bar Association.

«Сподіваємося, що за результатами проведених в 2019 році конкурсів будуть укладені УРП і вперше за всю історію УРП в Україні ці угоди будуть реалізовані, що стане яскравою історією успіху української нафтогазової галузі. Це приверне увагу ширшого кола іноземних інвесторів і сервісних підрядників в Україні. Реалізація угод може стати значним джерелом поповнення державного бюджету. Міжнародне співтовариство уважно спостерігає за ходом підписання УРП, адже це - індикатор інвестиційного клімату в Україні», - зазначила Юлія Боржемська.
PGNiG підписала інвестиційну угоду з Групою компаній «Енергетичні ресурси України» про спільний проект розвідки та видобутку природного газу в Україні.
Угода встановлює загальні рамки співробітництва та визначає графік подальшої роботи на ділянці, розташованій поблизу польського кордону в Україні. Значний виробничий потенціал проекту підтверджується результатами геологічних досліджень, проведених PGNiG, які показують схожість геологічних структур ділянки з Перемишлем, найбільшим родовищем природного газу в Польщі. Угода є важливим кроком до початку спільної діяльності в цьому районі.
Група компаній Smart Energy оголосила виробничі результати за 9 місяців 2020 року.

Загальний обсяг видобутку природного газу компаніями групи склав 301,1 млн м3, перевищивши на 11,1% видобуток за 9 місяців минулого року (271,0 млн м3). Група також збільшила сумарний обсяг видобутку газового конденсату на 10,9%. Цей показник склав 26,4 тис. т (23,8 тис. т за 9 місяців 2019 року).

 

05-11.10.2020

ДТЕК Нафтогаз підтвердив відповідність міжнародним стандартам промислової безпеки та охорони навколишнього середовища. Прес-служба компанії повідомляє, що ПрАТ «Нафтогазвидобування», видобувний актив ДТЕК Нафтогаз, успішно пройшло наглядовий аудит і підтвердило відповідність своєї газовидобувної діяльності міжнародним стандартам в сфері промислової безпеки та охорони навколишнього середовища OHSAS: 18001 (ISO 45001: 2018), ISO 14001: 2015. Оцінку проводили представники англійської сертифікаційного органу Certification International (UK) Ltd. Компанія отримає сертифікат за стандартом ISO 45001: 2018 до 11 березня 2021 року.

За даними Укргазвидобування, три українських газосховища - Дашавське, Богородчанське і Кегичівське - вже завершили сезон закачування 2020 року з рівнем наповнення близько 99%. Це найбільший показник за останні 10 років. На початку жовтня обсяг природного газу у вітчизняних сховищах досяг позначки в 27,9 млрд. куб. м.
Обсяг закачування природного газу в ПСГ України за дев'ять місяців поточного року становить 15,9 млрд. куб. м, що на 6,3% більше, ніж в 2019-му. З них резиденти закачали 7,5 млрд. куб. м газу, в порівнянні з минулим роком менше на 42,8%. При цьому вітчизняні газосховища активно поповнюються нерезидентами. З початку 2020 року в них закачали 8,4 млрд. куб. м газу, що в 4,4 рази перевищує торішні показники.
Україна стала членом CEEC Scout group. Про це повідомляють в Державній службі геології та надр України.
З 9 жовтня 2020 року Служба є повноправним членом об'єднання провідних нафтогазових компаній і державних геологічних служб Центральної і Східної Європи і Каспійського регіону - Central-Eastern Europe & Caspian (CEEC) Scout Group.
«Це позитивний сигнал від міжнародної спільноти, і я пишаюся тим, що результати нашої роботи сприяють зростанню довіри до України і її інвестиційної привабливості,» - зазначив Роман Опімах, керівник Державної служби геології та надр України.
ТОВ УКР СКС привітало Роджера Пенроуза з отриманням Нобелівської премії за відкриття в галузі фізики. У 2012 році за сприяння УКР СКС і особисто Павла Мазурка українські студенти КНУ та КПІ змогли безкоштовно побувати на лекціях видатного фізика.

 

28.09-04.10.2020

Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції про визнання недійсним спеціального дозволу на видобуток вуглеводнів ТОВ "Аркона Газ-Енергія". Про це повідомляють в Smart Energy.

Так, 29 вересня відбулося засідання Шостого апеляційного адміністративного суду з розгляду апеляції ТОВ «Аркона Газ-Енергія» (далі - Аркона), що входить до групи компаній Smart Energy і є українським активом британської публічної компанії Enwell Energy. Компанія звернулася до Апеляційного суду з метою скасування липневого рішення Окружного адміністративного суду м.Києва за позовом ПАТ «Укрнафта» про визнання недійсним спеціального дозволу «Аркони» на видобуток вуглеводнів на Свістунківсько-Червонолуцькому родовищі.
Укргазвидобування не може почати буріння 11-ти нових свердловин через відсутність офіційних погоджень з боку держави, необхідних для виконання виробничих планів компанії в умовах пандемії коронавіруса. З цієї причини щодоби Укргазвидобування потенційно втрачає близько 1 млн куб. м газу і недоотримує прибуток, який є джерелом для сплати податків і дивідендів до бюджету України, заявляють в УГВ.
У компанії також відзначили, що в кінці червня Верховна Рада прийняла законопроект №3438, який повинен врегулювати ситуацію. З прийняттям і підписанням документа повинна була відновитися заблокована з початку карантину процедура оцінки впливу на навколишнє середовище. Але на практиці, згідно з новим законом, Укргазвидобування вимушене повторно подавати оголошення про початок громадських обговорень в рамках раніше підготовлених і опублікованих звітів, що призведе до істотного збільшення термінів відстрочки початку робіт. Отримання висновків потребує ще як мінімум 75 днів.
Таким чином, в УГВ допускають, що з урахуванням вже втраченого часу, сумарні потенційні втрати газу компанії через неможливість почати буріння досягнуть 200 млн куб. м.
У бюджеті виділять кошти на електронну систему подачі звіту ІПВГ. Пропонується передбачити 1,26 млн грн для електронної системи подачі і аналізу звітності ІПВГ (ініціатива прозорості видобувних галузей), створену в рамках міжнародної технічної допомоги і співробітництва з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ).
НКРЕКУ відклала на рік введення плати за нейтральність балансування. Першу плату за нейтральність балансування замовникам послуг з транспортування необхідно буде внести до 1 січня 2023 року - за газовий рік 2021-2022. Відповідне рішення прийнято на засіданні комісії 30 вересня.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com