Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Листопад 2020

№11_(66)_НГУ_(Листопад)_UA

 

23-29.11.2020

Генеральний директор ДТЕК Нафтогаз Ігор Щуров увійшов в топ-25 кращих топ-менеджерів України за версією журналу «ТОП-100. Рейтинги найбільших» і був удостоєний нагороди в номінації «Стратег».

Ігор Щуров очолює нафтогазовий бізнес ДТЕК починаючи з 2011 року. Під його керівництвом компанія наростила видобуток газу більш ніж в три рази і щорічно демонструє рекордні для галузі виробничі показники. Також за цей час ДТЕК Нафтогаз став лідером з глибокого буріння, однією з найбільш інноваційних і високотехнологічних компаній газодобувного сектору України.
«ДТЕК забезпечує істотний внесок в енергонезалежність України. Кожна нагорода і оцінка громадськості підтверджує правильність обраної нами стратегії. Тому що видобуток газу життєво важливий для країни, як з точки зору наповнення бюджету, так і в питанні енергетичної безпеки», - зазначив генеральний директор ДТЕК Нафтогаз Ігор Щуров.
Academy DTEK в партнерстві з компанією ДТЕК Нафтогаз розробили першу в Україні освітню програму для керівників середньої ланки в нафтогазовій індустрії «Ефективний керівник: Pre-MBA».
Проект створений за форматом кращих міжнародних галузевих навчальних програм з метою розвитку кадрового резерву ДТЕК Нафтогаз і створення можливості для навчання галузевих фахівців.
Програма складається з 7 модулів, а також серії відео-курсів, і розрахована на семимісячне навчання. Серед курсів: глобальні тренди в нафтогазовій галузі, основи стратегічного мислення, лідерство і менеджмент, основи управління фінансами, управління операційною ефективністю, основи управління проектами, цифрові технології та клієнтоцентрічность, а також управління людьми. Всі кейси та навчальні завдання програми спрямовані на практику, а також кастомізовані під нафтогазову індустрію.
За оперативними даними, в жовтні 2020 р. ПАТ «Укрнафта» видобуло 125 тис. т нафти і конденсату і 91,5 млн м3 газу, що, відповідно, на 3,4% і 7% менше в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Середньодобові показники видобутку вуглеводнів в жовтні склали 4,03 тис. т нафти і конденсату і 2,95 млн м3 газу, трохи знизившись у порівнянні з показниками минулого року.
Аналітики міжнародних ринків прогнозують пожвавлення попиту на LPG в Азіатському регіоні в 2021 році. За даними трейдерів, сінгапурсько-американські вантажі LPG в Азію в грудні 2020 р. склали приблизно 2,7 млн тонн. Основні азійські покупці, такі як Індія та Індонезія, є ключовими споживачами бутану, що використовується в якості палива для приготування їжі. Японія і Південна Корея купують важкі пропанові вантажі, які використовуються для опалення, а іноді і в якості нафтохімічної сировини, в той час як Китай купує важкі пропанові вантажі в якості сировини для установок дегідрації пропану і для побутового використання. Дані Platts, на думку аналітика ринків Євгена Пущика, свідчать про те, що в Азіатському регіоні в 2021 р. передбачається зростання виробництва продукції олефінів (поліетилен, поліпропілен та ін.), тобто ринки починають пожвавлення після Covid 19.

 

16-22.11.2020

Через зниження попиту і падіння цін на енергоносії українські нафтогазодобувні компанії значно скоротили виробництво. Скільки може створити робочих місць нафтогазова галузь після кризи, викликаної пандемією, журналістам ASPI news розповів виконавчий директор "Асоціації Нафта і Газ України" Юрій Нагорняк.

Він зазначив, що за даними Світового банку, після пандемії в світі почнеться стрімке зростання попиту на енергоносії. Нафтогазові ринки будуть рости досить швидко. Юрій Нагорняк припустив, що позитивна динаміка почнеться з 2-го півріччя 2021 року. "На жаль, на законодавчому рівні не відбулося нічого. Не були підписані угоди про розподіл продукції, не була зменшена рента на недіючі свердловини. У парламенті був зареєстрований законопроект про вільну конвертацію ліцензій на надра. Хоча і без надії, однак сподіваємося, що Верховна Рада прийме його до кінця 2020 року, "- каже Юрій Нагорняк.
Крім того, Юрій Нагорняк відзначив, що одне робоче місце в нафтогазовій галузі створює близько 20 вакансій в різних сферах. Таким чином, наприклад, на 20 тис. осіб, зайнятих у державній компанії "Укргазвидобування" в 2018-2019 роках, приходилося до 200-300 тис. працівників з різних галузей. Це величезний драйвер для розвитку економіки країни в цілому.
НАК Нафтогаз України успішно пройшов повторний аудит на відповідність чотирьом міжнародним стандартам ISO. Аудитори перевіряли наші процеси з охорони праці, екології, енергоменеджменту та управління якістю. Сьогодні на підтвердження отримали сертифікати від компанії TÜV SÜD Management Service GmbH, яку акредитовано в Німеччині.
Команду НАК Нафтогаз України посилив ще один фахівець світового рівня - Агостіно Маккейн в якості головного експерта з пошуку та розвідки вуглеводнів (Chief Explorer).
У фахівця майже 40-річний досвід роботи в розвідці і видобутку вуглеводнів в Італії, Єгипті, США, Норвегії, Казахстані, Великобританії, Чорногорії. З них 35 років - це робота в підрозділах найбільшої італійської нафтогазової компанії Eni.
Агостіно, на посаді головного експерта з пошуку та розвідки вуглеводнів (Chief Explorer) дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобуток», зараз бере участь в розробці стратегії розвитку ресурсної бази Нафтогазу, а в подальшому буде задіяний в процесі її впровадження, відзначається в інформаційному повідомленні групи.

 

09-15.11.2020

V Київська конференція Ньюфолк НКЦ відбулася 10 листопада 2020 року в Міжнародному виставковому центрі

Тема конференції - Буріння. Інтенсифікація. Екологія та охорона праці.
Конференція розпочалася зі вступного слова спонсорів і партнерів заходу. Щорічний галузевий захід традиційно підтримали такі компаніїї як NOV Fidmash, Weatherford, Західнадрасервіс, БК Горизонти, ДТЕК Нафтогаз, Denimex, Група Нафтогаз.
Генеральний директор NOV Fidmash Олександр Райхліна зокрема зазначив, що компанія готова і надалі надавати найсучасніше обладнання для ГРП і колтюбінга, в тому числі і для робіт на шельфі. Зараз більше половини всіх установок з інтенсифікації видобутку в Україні виготовлені NOV Fidmash.
Цього року захід пройшов з усіма карантинними обмеженнями. У той же час організатори зробили усе, щоб якомога більше людей, зацікавлених в питаннях видобутку нафти і газу, змогли приєднатися до учасників конференції. Зробити це вдалося завдяки прямій трансляції на платформах Youtube і Facebook. За день прямий ефір конференції переглянули понад 10 000 чоловік.
Виступи доповідачів традиційно були насичені корисною для галузі інформацією.
Директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобуток» Олександр Романюк у своєму виступі заявив, що Група Нафтогаз Розвідка та Видобуток відкрита для партнерства, яке дозволить залучити додатковий ресурс для реалізації стратегічних проектів у сфері видобутку газу в Україні. Він зазначив, що Нафтогаз бачить можливість приросту 30-50 млрд кубометрів економічно доцільних для видобутку запасів газу до кінця 2024 року. За словами Олександра Романюка, для досягнення цієї мети необхідно інвестувати від 3 до 5 млрд доларів. Так як такого значного ресурсу немає ні в Нафтогазі, ні в країні, компанія готова розглядати партнерства з компаніями, які здатні забезпечити додаткові інвестиції, технології, досвід. У свою чергу, виробничі плани компанії включають в себе збільшення обсягів пошуково-розвідувального буріння і зменшення кількості операцій з капітального ремонту свердловин.
Також в ході конференції стало відомо, що Олександра Романюка обрано головою правління Асоціації газодобувних компаній України.
Питанням пошуку шляхів швидкого нарощування видобутку вуглеводнів в Україні була присвячена доповідь Івана Гафича, директора з розвідки і перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз. Серед таких напрямків роботи він, зокрема, виділив глибоке буріння і розробку ущільнених пісковиків діючих родовищ.

 

02-08.11.2020

Минулого тижня в тренінг-центрі Wellsite Digital, який діє на базі Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" було успішно проведено навчання першої групи за програмою IWCF Drilling Well Control 3-4 Level

Процес навчання проходив із суворим дотриманням карантинних вимог, що відповідають МОЗ України. Wellsite Digital вітає всіх кандидатів, які отримали сертифікати IWCF і бажає професійних досягнень і зростання.
Рік роботи голови Державної служби геології та надр України був сконцентрований на відновленні довіри, залученні інвестицій, створенні прозорих і ефективних механізмів взаємодії з надрокористувачами.
Роман Опімах відзвітував про результати роботи за рік. Серед основних досягнень - надання спецдозволів на нові ділянки надр виключно за результатами прозорих електронних торгів, які відбуваються онлайн в системі ProZorro. Вперше за всю історію існування Держгеонадр запустили Інвестиційний атлас - постійно діючу платформу, яка є своєрідним путівником для інвестора і зараз налічує більше 300 інвестиційних пропозицій. Також Служба розробила ряд проектів нормативно-правових актів, прийнятих Урядом, а також два закони, які сприяють спрощенню видобутку бурштину та інших корисних копалин.
ДТЕК Нафтогаз передав автомобіль-самоскид вартістю 1,2 млн. грн для обслуговування жителів Мачухівської ОТГ в рамках Програми соціального партнерства на 2020 рік. Це вже четверта одиниця техніки, яку компанія передає Мачухівській об'єднаній територіальній громаді в рамках Програми соціального партнерства. Так, в 2014 і 2019 роках були придбані два сміттєзбиральних автомобіля, а в 2016 - трактор і санітарний автомобіль.
Всього починаючи з 2014 року ДТЕК Нафтогаз спрямував 19 млн грн на реалізацію соціальних проектів в Мачухівській громаді, які допомагають суттєво поліпшити рівень життя людей.
Зменшився розмір податкових платежів групи Smart Energy за 9 місяців 2020 року.
Всього за цей період компанії спільно заплатили 691,5 млн грн, що на 36% менше аналогічного показника минулого року. З цієї суми 302,6 млн грн становлять рентні платежі до бюджетів усіх рівнів. У той же час 15,1 млн грн з них було перераховано до місцевих бюджетів.
У компанії відзначають, що основною причиною зменшення податкових платежів компаній залишається падіння ціни на газ - основний продукт, який реалізує Smart Energy. Нарощування видобутку на 11% в звітний період лише частково нівелювало вплив цього фактора. У той же час, економічна криза і падіння цін змусило групу компаній переглянути інвестиційну програму на 2020 рік у бік її зменшення, що може негативно відбитися на виробничих показниках вже в наступному році.

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com