Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Листопад 2021

№11_(78)_НГУ_(Листопад)_UA

 

22-28.11.2021

Нафтогаз розпочав нові масштабні проекти з видобутку, потенціал яких сягає 600 млрд куб. м запасів газу. Міжнародна експертиза дуже доречна для реалізації таких планів. Маврикій Калугін, член правління Нафтогазу, в рамках проведення Східноєвропейської конференції з геології та розробки, що відбулася 23-24 листопада у Києві (SPE Eastern Europe Subsurface Conference), розповів, чому саме SPE є флагманом міжнародної професійної експертизи та чому досвід членів спілки корисний вітчизняним кейсам. Зокрема, він зазначив, що для нафтогазових компаній це джерело ідей та рішень актуальних виробничих кейсів. Для молодих фахівців це можливість реалізувати свої амбіції та бути на одній хвилі з досвідченими професіоналами.
ДТЕК Нафтогаз вперше в Україні застосував глибинні відеокамери для обстеження стовбурів свердловин чинного фонду в режимі реального часу. Пілотний проект реалізується спільно з міжнародним підрядником Weatherford.
Нафтогазовий бізнес ДТЕК у рамках пілотного проекту провів апробацію глибинних камер на Семиренківському родовищі для визначення причин виникнення непрохідності у свердловинах під час проведення геофізичних досліджень. ДТЕК Нафтогаз реалізує проект спільно з міжнародною сервісною компанією Weatherford, яка виступає у ролі підрядника зі спуску камер у свердловини. Постачальником відеокамер виробництва DHVI є компанія Symoil. Камери можуть використовуватися в екстремальних умовах при тиску до 1000 атмосфер та температурі до 150-160°С. Це дозволяє застосовувати їх для обстеження свердловин завглибшки понад 5000 м у режимі реального часу.
Роман Опімах, голова Держгеонедр, на своїй сторінці у Фейсбуці зазначив, що потреба в оновленні кадрового потенціалу галузі зараз стоїть дуже гостро. З метою залучення молодих спеціалістів Держгеонадра запрошують студентів до проходження практики.
24 листопада 2021 р. Роман Опімах разом із виконавчим директором ДНВП «Геоінформ України» Павлом Бовсуновським та завідувачем сектору по роботі з персоналом та державними підприємствами Костянтином Ткаченком провели лекцію для студентів та викладачів геологічних спеціальностей провідних навчальних закладів України.
Під час свого виступу голова Держгеонадр розповів про основні вектори діяльності сучасної геологічної служби. Це робота над реалізацією проектів з розробки стратегічних корисних копалин, видобуток та використання яких сприятиме зміцненню національної безпеки України, надання спеціальних дозволів на використання надр шляхом проведення електронних торгів та робота над імплементацією угод про розподіл вуглеводневої продукції.

 

15-21.11.2021

У листопаді цього року UNGS відзначили 7-у річницю від дня урочистого відкриття сервісного цеху. Сервісний цех компанії розташований у центрі провідного нафтогазовидобувного регіону України в м. Полтава та оснащений сучасним обладнанням. Він побудований за аналогом цеху в Канаді з дотриманням усіх вимог та стандартів компанії-виробника Wenzel Downhole Tools ULC. Загальна площа цеху 2000 м2. За час роботи було здійснено сервіс забійних інструментів Wenzel різних діаметрів: 788 ГВД, 230 ясів HJDA, 82 ясів HMJ, 108 одиниць компаній-партнерів. Тобто більш ніж 1100 одиниць обладнання.
16 листопада компанія "Укргазвидобування", яка входить до групи компаній Smart Energy, розпочала буріння свердловини №29 на Островерхівському родовищі (Харківська обл.).
Буріння нової свердловини, проектна глибина якої становить 4650 м, заплановано завершити у 2 кварталі 2022 року. За умови подальших успішних випробувань введення в роботу очікується у 3 кварталі наступного року.
Свердловина №29 є розвідувальною. Вона націлена на розвідку покладів вуглеводнів візейського ярусу нижнього карбону та верхньої розущільненої частини кристалічного фундаменту, а також уточнення положення газоводяних контактів покладів серпухівського ярусу Островерхівського родовища.
13 листопада 2021 року на установці первинної переробки нафти АТ-2 комплексу ДК-3/1 паливного виробництва №1 ПАТ «Укртатнафта» сталася розгерметизація труби, що призвело до займання нафтової сировини.
Завдяки злагодженим діям підрозділів ДСНС та служб заводу спалах вдалося оперативно ліквідувати. Постраждалих немає.
Наразі ведуться ремонтні роботи з метою якнайшвидшого запуску установки первинної переробки нафти, які планується завершити протягом кількох днів.
Компанія докладає всіх зусиль щодо відновлення відвантаження нафтопродуктів та виконання зобов'язань перед своїми контрагентами та покупцями. Щодо термінів початку відвантаження нафтопродуктів у повному асортименті буде повідомлено найближчим часом.

 

08-14.11.2021

Група компаній Smart Energy успішно провела капітальний ремонт та відновила роботу свердловини №62 на Островерхівському родовищі у Харківській області. Завдяки виконаним роботам отримано промисловий приплив газу на рівні 75 тис. м3/добу.

У ході капітального ремонту свердловини було виконано геологорозвідувальні роботи з оцінки потенціалу горизонту С-22 та поточного гідродинамічного стану покладів горизонту С-5с, проведено заміну глибинного обладнання, а свердловину переведено на вищезалягаючий горизонт – С-4в. Приєднання свердловини №62 до розробки горизонту С-4в дозволить оптимізувати систему розробки покладів та прискорити вилучення його запасів.
Група компаній "Західнадрасервіс" планує у 2021 році збільшити видобуток природного газу на 27,5% (на 56 млн куб. м) порівняно з 2020 роком – до 260 млн куб. м.
"У 2021 році плануємо збільшити видобуток до 260 млн. кубометрів. У 2021 році пробуримо 15 свердловин, у 2020 році пробурили 14", - сказав Зіновій Козицький в інтерв'ю виданню "Економічна правда", передає Енергореформа.
У свою чергу ДТЕК розглядає можливість збільшити інвестиції у видобуток природного газу у 2022 році майже в 1,9 раза порівняно з поточним роком – до 186 млн. дол., повідомив генеральний директор головної компанії Максим Тимченко на прес-конференції в Києві.
"Ми робимо величезні інвестиції у видобуток газу. Цього року ми інвестували 100 млн. доларів у газовидобуток. Зараз обговорюється на наступний рік обсяг інвестицій в розмірі 186 млн. доларів", - сказав він, передає Енергореформа.
Як повідомлялося, у 2016-2020 роках обсяг інвестицій ДТЕК у розвиток газовидобування склав 350 млн. доларів.
Україна та ЕР Ukraine B.V. (засновники чеська EP Power Europe та словацька NAFTA) підписали угоди про розподіл продукції (УРП) у межах Грунєвської та Охтирської вуглеводневих ділянок на 50 років, передає Енергореформа.
Згідно з повідомленням Міністерства енергетики, від України угоду підписав перший заступник міністра Юрій Власенко, від компанії-інвестора – Любомир Копчик.
Церемонія підписання відбулася у присутності міністра енергетики Германа Галущенка, посла Словаччини Марека Шафіна та посла Чехії Радека Матули.
За оцінкою Міненерго, інвестиції за цими двома операціями становитимуть близько 1,5 млрд грн.

 

01-07.11.2021

Wellsite Digital підписала контракт із всесвітньо відомою Академією буріння Well Academy (м. Апельдорн, Нідерланди) на використання ліцензійних навчальних матеріалів, які відповідають вимогам IWCF. Важливою перевагою є те, що програма для навчання та сертифікації IWCF, розроблена Well Academy, постійно оновлюється відповідно до найновіших міжнародних стандартів.

В рамках розширення напрямів навчання, Wellsite Digital директор тренінг-центру Ігор Вітрик разом з ректором Полтавської політехніки, Володимиром Онищенком, зробили робочий візит до нідерландської компанії-партнера Well Academy.
Під час зустрічі з директором з розвитку навчання Jan Willem Flamma і регіональним директором George Galloway детально обговорили нові напрямки професійного навчання і умови більш тісної співпраці між Wellsite Digital, Національним університетом "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" і Академією буріння Well Academy, підписавши тристоронній Меморандум про співпрацю.
Компанія «СистемОйлІнженерінг» завершує будівництво турбодетандерної установки на газорозподільній станції Водянівського родовища.
Компанія «СистемОйлІнженерінг» спільно з українськими та американськими партнерами реалізує великий інвестиційний проект – будівництво турбодетандерної установки на газорозподільній станції Водянівського родовища (Харківська область).
Поки що компанія отримала з США необхідне обладнання компанії QB.Jones для будівництва вищезгаданої установки, на яке чекала майже дев'ять місяців. Замовлення американським виробником було виконано в рекордні терміни, адже на обладнання такого рівня, як правило, замовники очікують не менше року.
Вищезгадана установка дозволить «СистемОйлІнженерінг» удосконалити процес переробки видобутого газу, збільшити рентабельність його видобутку та знизити собівартість робіт. Також відбудеться значне скорочення викидів парникових газів. Крім того, проект створить нові робочі місця.
Потужність установки перевищує 1,5 млн. кубометрів газу/добу. Будівництво проекту знаходиться на етапі завершення, він вводитиметься в експлуатацію поступово до кінця 2021 року.
Оператор газосховищ України – Укртрансгаз - відкрив публічний доступ до оперативних та архівних даних про роботу ПСГ України на сайті компанії. Створені аналітичні панелі містять низку фізичних та комерційних показників діяльності вітчизняної системи підземного зберігання газу. Більшість із них раніше не була доступна широкому загалу. Таким чином, Оператор газосховищ суттєво підвищує рівень прозорості своєї роботи відповідно до найкращих світових стандартів.

 

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com