Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Лютий 2021

№2_69

 

22-28.02.2021

Smart Energy почала буріння нової свердловини на Свиридівському родовищі. 23 лютого британська компанія Enwell Energy, яка входить до групи компаній Smart Energy, почала буріння свердловини №29 на Свиридівському родовищі (Полтавська обл.). Буріння нової свердловини, проектна глибина якої складає 5 450 м, заплановано завершити в 3 кварталі цього року. За умови подальших успішних випробувань введення в роботу очікується протягом 4 кварталу 2021 року.

Також Smart Energy запустила свердловину №25 на Свиридівському родовищі. Свердловина №25 є розвідувальною.
"Під час випробування ми провели дослідження на різних режимах роботи нової свердловини. Поточний режим був визначений як оптимальний і вже сьогодні дебет цієї свердловини допомагає нам підтримувати позитивну динаміку видобутку", - прокоментував Віктор Дудзіч, технічний директор групи компаній Smart Energy.
Фактична глибина нової свердловини, буріння якої почалося в липні 2020 року, склала 5 320 м. Вона була введена в роботу з випередженням запланованого терміну.
За оперативними даними, в січні 2021 р. ПАТ «Укрнафта» видобуло 123,6 тис. т нафти і конденсату і 91,2 млн м3 газу, що, відповідно, на 4,6% і 10,1% менше в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Середньодобові показники видобутку вуглеводнів в січні склали 3,99 тис. т нафти і конденсату і 2,94 млн м3 газу, трохи знизившись у порівнянні з показниками минулого року.
Зниження видобутку в компанії пов'язують в першу чергу з високим ступенем виснаженості основних родовищ компанії і обмеженою інвестиційною програмою. Крім того, негативний вплив справила пандемія COVID-19 і падіння цін на вуглеводні, що вплинуло на інвестиційні плани всіх компаній без винятку.

 

15-21.02.2021

Олег Толмачов призначений заступником директора дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобуток» з питань видобутку. Олег Толмачов має більше 20 років досвіду у видобутку вуглеводнів в Північній Америці. Здобув вищу освіту в США за фахом нафтова інженерія, а потім працював у газодобувних компаніях: BP America, Chesapeake Energy, EnCana Oil&Gas USA, Eclipse Resources і Montage Resources. Очолював високотехнологічні проекти з розробки великих родовищ в Північній Америці з покладами газу і газоконденсату як в традиційних колекторах (East Texas Deep Bossier), так і щільних породах (Utica, Haynesville, Barnett, Marcellus, Granite Wash).

Головне завдання на посаді - "Впровадити в Україні практики і технології, які дозволять підвищити ефективність видобутку на діючих родовищах з оптимальними фінансовими показниками", - повідомив Олександр Романюк, Директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобуток».
Група Нафтогаз повідомляє, що дебіт відновленої свердловини на Комишнянському родовищі в Миргородському районі Полтавської області становить понад 320 тис. м. куб. на добу.
У компанії відзначають, що відновлення свердловини було технічно непростим завданням, адже це родовище глибоке і складне за своєю будовою. Повноцінний запуск став можливим після серії складних ремонтних робіт і операції з інтенсифікації видобутку на глибині понад 6000 метрів. Зокрема, це була перша операція з гідророзриву пласта (ГРП), яку фахівці Нафтогазу виконували на такій значній глибині.
НКРЕКУ і Українська енергетична біржа підписали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво. Сторони домовляються об'єднати зусилля з питань сприяння ефективному розвитку і прозорості ринків електричної енергії та природного газу в інтересах учасників ринку щодо побудови цілісного та прозорого енергетичного ринку в Україні.

Naftogaz_Tolmachev

08-14.02.2021

Верховний Суд України підтвердив законність видачі спеціального дозволу на видобуток вуглеводнів на Свістунківсько-Червонолуцькому родовищі, Полтавська обл., ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яке з березня 2020 року входить до групи компаній Smart Energy і є українським активом британської публічної компанії Enwell Energy. Таке рішення суду відкриває компанії можливість здійснювати повноцінну розробку родовища і остаточно зупиняє цей судовий процес проти неї.

Про завершення судового процесу в свою користь заявила і Укргазвидобування. АТ «Укргазвидобування» отримало повний контроль над газовими свердловинами і компресорними станціями, які перебували в спільній діяльності (СД) з ТОВ «Карпатигаз» і Misen Enterprises AB. Активи перейшли у власність Укргазвидобування на умовах компанії, які вона відстояла в Стокгольмському арбітражі.
Також Група Нафтогаз повідомляє про сплату за січень 2021 року до держбюджету більш ніж 7 млрд грн податків. Це близько 10% загальних доходів державного бюджету за цей період.
Нафтогаз запрошує потенційних підрядників на обговорення питання щодо поводження з відходами буріння. Захід з перспектив співробітництва між спеціалізованими компаніями і Укргазвидобуванням щодо раціонального поводження з відходами буріння відбудеться 17.02.2021 року о 13.00. Для отримання докладної інформації про проведення заходу, будь ласка, телефонуйте 098 558 99 99 (Юрій Божок).

 

01-07.02.2021

Оператор газосховищ України і Українська енергетична біржа підписали договір про взаємодію, який передбачає забезпечення замовників послуг зберігання (закачування, відбору) газу біржовими стандартизованими продуктами для торгівлі природним газом, який зберігається в підземних сховищах України.

Співпраця між Оператором газосховищ і Українською енергетичною біржею буде реалізована в два етапи.
На першому етапі учасники газового ринку України зможуть здійснювати торгові операції з розмитненим природним газом, який зберігається в сховищах, через платформу Української енергетичної біржі.
На другому етапі реалізації домовленостей між Оператором ПСГ і УЕБ можливість торгівлі газом через торговельну платформу УЕБ пошириться на клієнтів, які зберігають газ в українських підземних сховищах в режимі «митний склад» та «митний склад + Short haul». Таким чином, новий функціонал буде доступний і для компаній-нерезидентів, які зберігають свій газ в Україні. Зараз ця послуга знаходиться на етапі розробки і технічної реалізації і стане доступною для учасників ринку орієнтовно з кінця квітня 2021 року.
Оператор газосховищ України завершив січень 2021 з найбільшими запасами газу за минулі 10 років. Станом на 1 лютого в підземних сховищах зберігалося 20,9 * млрд куб. м газу. При цьому обсяги відбору газу з вітчизняних ПСГ в січні +2021-го перевищили показники за аналогічний період минулого року на 33%, досягнувши позначки в 2,6 млрд. куб. м.
До ювілею Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрита інноваційна лабораторія інтегрованого моделювання з програмним забезпеченням від британської компанії Petroleum Experts Limited.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com