Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Серпень 2019

Tutyl_UA_51

26.08-01.09.2019

Останній тиждень літа запам'ятався новими призначеннями на ключові для енергетичного сектору посади. Олексій Гончарук очолив уряд, а переформованим Міністерством енергетики та захисту навколишнього середовища буде керувати Олексій Оржель. Законодавчі ініціативи будуть обговорюватися новим складом профільного комітету ВРУ під керівництвом Андрія Геруса.

Ще однією знаковою подією тижня стало підписання тристоронньої угоди між США, Польщею та Україною. Ця угода за даними польського видання BiznesAlert може передбачати поставки скрапленого газу, а також використання ПСГ України. Раніше повідомлялося, що польська PGNiG закупить у США зріджений газ, який буде проданий компанії «Енергетичні Ресурси України» і, як наслідок, за словами директора ТОВ «ЕРУ ТРЕЙДІНГ» Ярослава Мудрого, американський СПГ може бути перепроданий споживачам Угорщини, Румунії та Молдови.
В рамках підготовки до можливої зупинки Газпромом транзиту газу через Україну, Нафтогаз і Укртрансгаз відпрацювали порядок дій диспетчерів Оператора ГТС. Були змодельовані ситуації і дії, які дозволять Україні пройти опалювальний сезон і виконати міжнародні зобов'язання.
Укргазвидобування відзвітувало про свій пілотний проект з буріння з використанням розчину на вуглеводневій основі. Компанією M-I SWACO, Schlumberger Company було виконано буріння інтервалу хвостовика з використанням розчину на вуглеводневій основі VERSACLEAN. Перевагами такого підходу в УГВ називають зниження забруднення продуктивних пластів, зниження витрат за рахунок повторного використання більше половини бурового розчину, а також зниження аварійності при спорудженні свердловин.

 

19-25.08.2019

Укргазвидобування підрахувало виробничий ефект від проведених в період з вересня 2016 року по серпень 2019 року операцій ГРП. Всього за вказаний період було проведено 384 операції ГРП, що дозволило сумарно збільшити видобуток на 4 млрд. куб. м. Чинниками успіху в розвитку цього напрямку стало придбання УГВ власного флоту ГРП, залучення до виконання робіт досвідчених професіоналів з Бєлоруснєфть і TacromServices S.R.L., що також дозволило підвищити кваліфікацію власних фахівців УГВ-СЕРВІС.

Regal Petroleum провела переоцінку запасів Васищевського газоконденсатного родовища. За його підсумками запаси категорії 1Р і 2Р значно збільшилися. Оцінка проводилася за системою PRMS. Таким чином, отримані дані дозволили компанії підтвердити плани щодо продовження видобутку з чотирьох вже пробурених свердловин, а також запланувати буріння трьох нових свердловин.
Європейський банк реконструкції і розвитку надасть Укргазвидобуванню кредит в розмірі 52 млн. доларів. Заплановано, що кошти будуть спрямовані на покупку 10 верстатів для капітального ремонту і модернізацію газових турбін.
Компанії ТОВ «Гео-Дельта-КБ" і ТОВ «Везерфорд Україна» провели геофізичні дослідження для НГВУ «Долинанафтогаз» ПАТ «Укрнафта» сучасним обладнанням Квад-Нейтрон і Рапто. В Укрнафті відзначають, що це пілотний проект, мета якого визначити найбільш точний спосіб визначення характеру насичення і фільтраційно-ємнісних характеристик продуктивних горизонтів Долинського родовища.

 

12-18.08.2019

На свердловині «303-Опішня» АТ «Укргазвидобування» після проведення ГРП збільшений добовий дебіт. Цей показник орієнтовно складе 150 тис. кубометрів газу на добу. Свердловина була пробурена власними силами бурового підрозділу УГВ до глибини 4500 м. Її початковий приплив становив 15 тис. кубічних метрів газу на добу. Після випробування п'яти об'єктів було прийнято рішення про проведення ГРП одного з трьох перспективних горизонтів на глибині 3550 метрів. Роботи по ГРП виконав білоруський підрядник УГВ - Бєлоруснєфть. Після гідророзриву, завдяки використанню технології колтюбінга, свердловина була очищена від відходів буріння та пропанту фахівцями компанії Schlumberger.
За підсумками липня ПАТ «Укрнафта» збільшило обсяги видобутку нафти і газового конденсату на 0,5% - до 125,9 тис. т. На 7,5% збільшився обсяг видобутку природного газу - до 97,1 млн. куб. м. У той же час в компанії відзначають зниження добових показників видобутку в порівнянні з червнем. Причинами цього в компанії вважають обмеження грошового потоку через податковий борг та припинення видобутку НГВУ «Надвірнафтогаз» через перекриття дороги жителями сусіднього села.
Кількість природного газу в ПСГ України продовжує збільшуватися. Станом на 10 серпня 2019 року в ПСГ зберігається 16 млрд 619,36 млн куб. м природного газу. Цей показник більш ніж на 20% перевищує цифри аналогічного періоду минулого року. Середньодобовий обсяг закачування також збільшується в порівнянні з попередніми місяцями. Зокрема, 10 серпня цього року ПСГ України поповнилися на 77,48 млн. куб. м.
В Укртрансгазі також повідомили про завершення модернізації п'яти компресорних станцій для роботи в реверсному режимі. Таким чином, в компанії відзначають, що це дозволить забезпечити безперебійне газопостачання східних і південних регіонів України шляхом транспортування блакитного палива з європейських країн і з підземних газосховищ на заході України в разі часткової чи повної зупинки транзиту.

 

05-11.08.2019

ГК «ГЕО-АЛЬЯНС» готується до буріння нової пошукової свердловини в Харківській області. Проектна глибина свердловини №11 на Миролюбівській площі становить 3630 метрів. На даний момент виконується монтаж бурової установки. Бурові роботи виконуватиме ТОВ «СК Укрбурсервіс», завершення буріння заплановано на кінець поточного року.
«Західнадрасервіс» повідомляє про активну фазу будівництва УПГ «Рудніківське», а також про прокладенн 4 км шлейфу для підключення свердловини 3-Рудніківська. Компанія «Нордік-Строй» планує завершити всі роботи в вересні 2019 року.
ПрАТ «ДК «Укрнафтобуріння» за перше півріччя 2019 року видобуло 353 млн. м. куб природного газу і 44 тис. тонн нафти і газового конденсату. Таким чином, в компанії підрахували, що показник з видобутку природного газу збільшився на 51%, а нафти і газового конденсату - на 47% в порівнянні з першим півріччям минулого року.
Кабінет Міністрів України оголосив конкурс на нові УРП. Пропонуються наступні ділянки:
Грунівський площею 1108,4 кв. км, Охтирський - 717,3 кв. км, Ічнянський - 2477,7 кв. км.
Для оцінки складних технологічних і геологічних кейсів і підвищення ефективності технологічних і бізнес-процесів компанії в ДТЕК Нафтогаз створили Експертну раду з провідних міжнародних фахівців.
Вивченню сучасних технологій був присвячений і візит фахівців Укргазвидобування в американський Х'юстон. Співробітники департаменту внутрішньосвердловинних робіт і відділу забезпечення проектів відвідали Weatherford, Halliburton і Baker Hughes.

 

29.07-04.08.2019

За наявною у Ньюфолк інформацією АТ «Укргазвидобування» розпочало процес запуску робіт з буріння свердловин, який був припинений вночі 28 липня. Наразі з робочими бурових підрозділів проводяться інструктажі з техніки безпеки. Інструмент готується стати на забій, йде підготовка стовбура свердловин після вимушеного простою.

На Яблунівському родовищі в Полтаві запрацював завод з переробки бурового шламу. За добу завод перероблятиме шлам з трьох свердловин. З переробленого шламу будуть виробляти матеріали для будівництва доріг і будинків.
ПрАТ «БК «Укрнафтобуріння» оголосило конкурс на послуги ГРП на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі. Глибина двох свердловин, на яких компанія планує збільшити видобуток, не перевищує 5500 м. Заявки приймаються до 13 серпня.
Бурова компанія «Горизонти» провела капітальний ремонт свердловини 5-Чайковичі, що дозволило отримати промисловий приплив газу на родовищі.
На цьому тижні Івано-Франківська секція SPE була удостоєна нагороди Section Excelence Award 2019. Серед всіх офіційних секцій SPE тільки 20% організацій можуть похвалитися визнанням високого рівня своєї роботи з розвитку професійної спільноти.
Ще однією новиною міжнародної професійної організації стало обрання Ріхарда Білого в DeGolyer, Randel and McConnel Award Committee 2020. Конкурсний комітет обере трьох переможців в професійних номінаціях за досягнення в нафтогазовій інженерії, геології та адмініструванні.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com