Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Січень 2021

№1_(68)_НГУ_(Січень)_UA

25-31.01.2021

Свердловина № 203 Березівського родовища після проведеного ремонту дає більше 100 тис. м³ газу на добу, повідомляють в групі Нафтогаз. На початку осені минулого року в свердловині виснажився продуктивний пласт і через деякий час видобуток газу припинився. Щоб відновити видобуток зі свердловини, в компанії прийняли рішення провести її капітальний ремонт і перевести її на вищезалягаючий продуктивний горизонт. Операція виявилася успішною. Роботи провели фахівці філії УГВ-СЕРВІС, які виконали операції із застосуванням верстата для капітального ремонту і власної колтюбінгової установки.

У групі Нафтогаз повідомили про збільшення видобутку на свердловині №8 Валюхівського родовища в Полтавській області. Приріст склав: на 30% більше газу щодоби і на 40% більше конденсату щодоби. Такий результат став можливим завдяки тому, що на глибині 5148 м було встановлено обладнання для механізованого видобутку - плунжерний ліфт. Такий показник глибини, за даними Нафтогазу, є рекордним для Європи.
Подібне обладнання вже використовується на свердловині № 211 Опішнянського родовища, де продуктивність свердловини завдяки цій технології підвищилася на 50%. Окупаються подібні проекти досить швидко - від 6 до 12 місяців, зазначають в компанії.
За підсумками 2020 року «Укрнафта» зберегла показники видобутку нафти і конденсату на рівні 2019 року. Обсяг видобутку рідких вуглеводнів становив 1,5 млн тонн, середньодобовий видобуток нафти і конденсату - 4,1 тис. т/добу. Обсяг видобутку природного газу склав 1,13 млрд м3, скоротившись на 3% в порівнянні з 2019 роком, при цьому показник середньодобового видобутку газу склав 3,1 млн м3/добу. Виробництво скрапленого газу збільшилося на 4,5% до 117 тис. тонн.
Маврикій Калугін, Заступник Голови Правління, Виконавчий віце-президент з видобутку і переробки:
«Минулий рік був складним для більшості підприємств, і «Укрнафта» не стала винятком. За останні п'ять років мої колеги в «Укрнафті» багато зробили для того, щоб зупинити скорочення видобутку на виснажених родовищах. Нам вдалося не тільки зупинити падіння, але і збільшити видобуток, причому з мінімальними інвестиційними ресурсами».

 

18-24.01.2021

Державна служба геології та надр анонсувала п'ять електронних торгів по нафтогазовим ділянкам, які пройдуть 21 квітня 2021 року. Початкова вартість 4 лотів-90 млн грн. Зацікавлені інвестори вже можуть вивчити пропозиції на сайті Служби.

Президент підписав законопроект №3176, який дозволить Оператору ГТС України закуповувати газ на біржі.
Асоціація газовидобувних компаній України зазначає, що це важливий крок до створення ліквідного газового ринку в Україні відповідно до стандартів ЄС. Документ створить законодавчі механізми для швидкого і оперативного врегулювання питання балансування газу.
Група компаній ГЕО АЛЬЯНС підвела підсумки роботи в 2020 році. За вказаний період у групі видобули 203 млн. куб. м газу, 32 тис. тонн нафти і газового конденсату, виробили 19 тис. тонн скрапленого газу і сплатили 660 млн. грн податків.
Також у групі повідомили, що протягом року були успішно виконані три капітальні ремонти на свердловинах Луценківського родовища, що дозволило збільшити видобуток вуглеводнів, і ряд оновлень як на діючих свердловинах, так і на установці підготовки газу.
У 2021 році група планує повернутися до ряду перспективних проектів.
Група Нафтогаз оновлює інфраструктуру. У січні компанія запустила в роботу новий газопровід, що з'єднує два родовища-Чутівське і Розпашнівське.
Це дозволило отримати 150 тис.м куб додаткового видобутку газу на добу.
Такого показника вдалося досягти в результаті перенаправлення потоку газу у внутрішні мережі компанії, що дозволило знизити робочий тиск на виснаженому родовищі.
Для будівництва об'єкта застосували інноваційний підхід і оптимальну стратегію контрактування, тому газопровід протяжністю 18,8 км і всю необхідну інфраструктуру побудували за 8 місяців. Загальна пропускна спроможність нового газопроводу-500 тис. м куб. на добу. Він забезпечить подачу газу на компримування і комплексну підготовку на вузлову Хрестищенську дотискну компресорну станцію.

 

04-17.01.2021

13 січня на засіданні уряду було затверджено постанову про підписання восьми угод про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Варвинської ділянки. Розробкою займеться іноземний інвестор-американська компанія Aspect Energy. Варвинська ділянка знаходиться в Полтавській і Чернігівській областях, займає площу 3471 кв.км. За даними НАК «Надра України» в межах ділянки знаходяться 79 ліквідованих свердловин, пробурених на нафту і газ. Мінімальний обсяг інвестицій, які повинні бути здійснені протягом першого етапу геологорозвідувальних робіт, становить 1 млрд грн.

Група компаній Smart Energy оприлюднила виробничі результати за 2020 рік. Так, за минулий рік група наростила загальний обсяг видобутку газу на 8,6%, конденсату – на 4,8%. За 2020 рік загальний обсяг природного газу, видобутого компаніями групи, зріс до 400,6 млн м3 (368,8 млн м3 за 2019 рік). Smart Energy також збільшила сумарний обсяг видобутку газового конденсату - 34,7 тис.т (33,1 тис. т. за 2019 рік). Протягом минулого року була пробурена одна нова свердловина і завершені два капітальні ремонти свердловин. Також група встановила два нових компресори, отримала продовження дії двох спеціальних дозволів і стала власником нового спецдозволу на розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища шляхом придбання ТОВ "Аркона Газ-Енергія".
Також на цьому тижні група Нафтогаз запустила в дослідно-промислову розробку перше родовище газу щільних порід (центрально-басейнового типу) - Святогірськ. А ДТЕК Нафтогаз повідомили про новий рекорд у газовидобутку – 1,84 млрд. куб. м природного газу за 2020 рік, що на 11% перевищило показник попереднього року і стало новим рекордом як для компанії, так і для всього сектора приватного газовидобутку України.
Експерти нафтогазового ринку відзначили зростання цін на газ. Зокрема, 13 січня ціна на LNG в Європі склала 9,6 дол. США/MMBtu, що вище ціни на LNG Азії, яка склала 8,6 дол. США/MMBtu. Таке співвідношення зафіксували вперше за останні шість років.
Також фіксується зростання цін на нафту. Так, 12 січня барель нафти коштував $56.

 

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com