Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Травень 2020

№5 (60)_НГУ_(Травень)_УКР.-1_page-0001

25-31.05.2020

Regal Petroleum plc стало Enwell Energy plc. Про новий бренд британської компанії повідомили в Групі Smart Energy. На даний момент новий сайт компанії має тільки англомовну версію, але вже до липня буде доступна українська версія.
Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища знову розділили на два окремих відомства. 27 травня Кабмін створив Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив представник уряду Василь Мокан. Він також повідомив, що тією ж постановою запропоновано перейменувати Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України в Міністерство енергетики України. Обидва міністерства є правонаступником Мінекоенерго, створеного в 2019 році шляхом об'єднання двох міністерств.
Державна служба геології та надр України продовжує знайомити зі спеціалістами, які будуть працювати над поліпшенням сервісу ключового для видобувної промисловості держпідприємства.
У новому інтерв'ю начальник Відділу використання надр та забезпечення виконання процедур надання спеціальних дозволів та міжнародного співробітництва Анна Хтема розповіла про пріоритетні завдання.
Зокрема, вона зазначила, що протягом року планується введення регулярної роботи Робочих груп з питань надрокористування, без затримки терміну розгляду заяв. Це пріоритет, оскільки Держгеонадра працюють над забезпеченням оперативного і якісного сервісу для учасників видобувної галузі. Ще одним вкрай важливим напрямком роботи, на думку Анни Хтеми, є забезпечення зрозумілої, прозорої і доступної процедури надання спеціальних дозволів на користування надрами.

 

18-24.05.2020

Успішно виконаний багатоступінчастий ГРП дозволив ДТЕК Нафтогаз отримати промисловий приплив газу і конденсату і повернути свердловину в видобувний фонд. Також в результаті ГРП компанія довела наявність запасів вуглеводнів в горизонті, який раніше не розроблявся на промисловому рівні. ГРП проводився на глибині понад 5000 м в низькопроникному пласті в умовах високих тисків і температур. У ДТЕК Нафтогаз відзначають, що залучення до розробки нових важковидобувних запасів - це стратегічна мета не тільки для компанії, але і для країни в цілому.

Ще одним технологічним досягненням ДТЕК Нафтогаз стало створення віртуального сервера - спеціалізованих графічних станцій. Віртуальний сервер створювався, в першу чергу, для фахівців з геології і розробки ДТЕК Нафтогаз, які будують 3D-моделі родовищ в програмному комплексі Petrel і працюють з даними обсягом понад сотні гігабайт. Віртуальний сервер значно підвищує ефективність і безпеку процесу моделювання родовищ.
У свою чергу, Regal Petroleum, яка входить до складу групи компаній Smart Energy, повідомляє про отримання промислового припливу вуглеводнів з нової розвідувальної свердловини на Свиридівському родовищі в Полтавській області. Буріння свердловини було розпочато в жовтні 2019 р. Промисловий приплив природного газу та газового конденсату отримано на рівні 80 тис. м3/добу і 5 т/добу відповідно. Зараз проводяться дослідження роботи свердловини з подачею газу на установку збору і підготовки вуглеводнів.
Фактична глибина свердловини становить 5 322 м. Промисловий приплив вуглеводнів компанія отримала з перспективного горизонту B-23 Візейського ярусу.
Український державний геологорозвідувальний інститут завершив роботи з формування "Фонду нафтогазоперспективних об'єктів" (пояснювальної записки) і комплекту карт фонду структур нафтогазоносних регіонів України (Східного, Західного, Південного) (М 1: 500 000) станом на 01.01.2020, які вже доступні для придбання.
Пояснювальна записка містить основну інформацію про нафтогазоперспективні об'єкти з ресурсною базою і родовища нерозподіленого фонду надр нафтогазоносних регіонів України, а також інформацію про розподіл об'єктів в межах спеціальних дозволів і компанію-власника спецдозволу (державну або комерційну), номер спецдозволу, його тривалість.

 

11-17.05.2020

Сервісний флот АТ «Укргазвидобування» поповнився 5 верстатами КРС вантажопідйомністю 125 т виробництва китайської компанії ZPEC. У компанії відзначають, що нові верстати будуть відновлювати складні і глибокі свердловини «Нафтогазу» в Східному регіоні. Інвестиції в нове обладнання склали $ 10,5 млн.
Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» призначила Отто А. Ватерландера головним виконавчим директором Групи Нафтогаз. Ватерландер також зберігає за собою посаду виконавчого директора із трансформації Групи.
Основні завдання Отто Ватерландера - операційні і трансформаційні процеси в Групі, зокрема впровадження нової операційної моделі і дивізіональної структури управління, реалізація крос-функціональних процесів і розробка баз даних процесів.
Група Нафтогаз також призначила заступника керівника дивізіону «Розвідка та видобуток». Ним став Санжар Жаркешов.
За словами Отто Ватерландера, це призначення сприятиме тому, щоб виведена на рівень Групи функція розвідки і розробки газових родовищ досягла світового класу.
У п'ятницю Федеральне мережеве агентство Німеччини (Bnetza) відхилило заявку оператора Nord Stream 2 AG про надання «Північному потоку - 2» винятків з Газової директиви ЄС. У зв'язку з цим Олена Зеркаль, радник глави Нафтогазу на своїй сторінці в Фейсбук зазначила, що компанія Nord Stream 2 AG, ймовірно, скористається своїм правом подати апеляцію на це рішення регулятора протягом найближчого місяця. За її словами, збереження транзитної ролі України все ще під питанням і якщо газопровід буде побудований, то транзит може дорівнювати нулю. На даний момент фактором, що стримує будівництво, можуть бути санкції США.
Підбито підсумки конкурсу освітньої онлайн платформи IPL.
За результатами суддівського оцінювання переможцями конкурсу стали:
• в категорії «GEOLOGY AND EXPLORATION» - студентка Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету імені Юрія Кондратюка Таміла Ширай;
• в категорії «RESERVOIR MANAGEMENT» - студент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дмитро Ключка;
• в категорії «DRILLING» - студент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дмитро Дерев'янко;
• в категорії «ENGINEERING» - студентка Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Анна Карман;
• в категорії «PRODUCTION» - студент ІФНТУНГ Тарас Шумілан;
• в категорії «INDUSTRY IMPROVEMENT» - студентка Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Мікійчук.
Переможці отримали подарунки від Schlumberger Ukraine, Weatherford Ukraine і головного партнера конкурсу - АТ «Укргазвидобування», а також консультацію у кращих HR-фахівців галузі з підготовки резюме.
Робота студентів групи 501-ГО спеціальності «Нафтогазова інженерія та технології» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вадима Ковтуна і Костянтина Дуванова стала кращою на думку компанії Ньюфолк НКЦ і буде відзначена нагородою - безкоштовною участю в нафтогазовій конференції в м Львів.

 

04-10.05.2020

ТОВ «Денімекс Ворковер Солюшіонс» провело ремонт свердловини Сахалінського родовища без глушіння за допомогою нової снаббінгової установки. Замовником послуг виступило ПрАТ «ДК «Укрнафтобуріння». У УНБ повідомили, що ремонт був проведений з використанням новітньої гідравлічної установки для снаббінгу компанії ТОВ «Денімекс Ворковер Солюшіонс» - RDE-340K 2019 го року випуску вантажопідйомністю 180 тонн. Серед переваг установки - можливість роботи на гирлі свердловин при статичному тиску понад 350 атм. В свердловині проведені роботи із заміни ліфта НКТ на газогерметичні хромовані труби, що дозволить продовжити безаварійну експлуатацію свердловини мінімум на 4 роки.
Відповідно до даних Єдиного реєстру юросіб Мін'юсту, АТ "Укргазвидобування", що входить до групи НАК "Нафтогаз України", заснувало ТОВ "Нафтогаз Дриллінг", основним видом діяльності якого стане буріння. Новую компанію очолив Андрій Делітканіч.
В рамках трансформації корпоративної структури "Нафтогазу" в компанії також відбулися і кадрові перестановки. Так, Генеральним директором АТ «Укргазвидобування», ключового видобувного активу Нафтогазу, призначено Олену Кобець. До цього вона протягом майже п'яти років очолювала юридичний напрямок товариства як директор з правових питань та член правління.
У свою чергу, Олександр Романюк очолив новий підрозділ «Розвідка та видобуток». Раніше він обіймав посаду першого заступника генерального директора АТ "Укргазвидобування".
На новій посаді він відповідатиме за розробку стратегії і бізнес-плану підрозділу, затвердження інвестиційних проєктів і бюджетів, управління операційною діяльністю видобувних підрозділів в рамках узгодженої стратегії, бюджету та інвестиційного плану, призначення і звільнення працівників і питання охорони праці.

 

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com