Новини
ПОДІЇ МІСЯЦЯ: Червень 2019

Tutyl_UA_49

24-30.06.2019

З початку року ПрАТ «ПК «Укрнафтобуріння» освоїло третю свердловину. Її глибина 5 520 м, а добовий дебіт свердловини №32 склав 140 тис. м. куб. природного газу і 8 тонн конденсату. У компанії відзначають, що ця свердловина складної конструкції і пробурена за допомогою роздільних сервісів.
Як варіант врегулювання ситуації, що утворилася в Укртрансгазі з фінансовим дефіцитом для закупівлі газу для виробничих потреб, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв запропонував «заморозити» певні обсяги газу в ПСГ і зняти таким чином навантаження на оборотний капітал. За словами Андрія Коболєва, на таку схему врегулювання вже погодився один постачальник.
ТОВ «Еру Трейдінг» і УТГ уклали договір про реструктуризацію заборгованості на загальну суму 14,7млрд. грн, списання нарахованих штрафних санкцій та врегулювання інших взаємних претензій. Такий крок для «Еру Трейдінг» багато в чому став можливим завдяки покриттю ризиків поставок газу Укртрансгазу американською інвестиційною компанією OPIC.
Аналітики відзначають, що зараз найбільш сприятливий період для накопичення газу в ПСГ України. За даними УТГ, на ранок 24 червня в підземних сховищах було накопичено 13,07 млрд. кубометрів природного газу, що на 20% більше, ніж в минулому році.
Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США схвалив законопроект, який може ввести цільові санкції проти компаній, що беруть участь в будівництві Північного потоку - 2. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив Андрій Коболєв.

 

17-23.06.2019

АТ «Укргазвидобування» придбало 7 нових нафтогазових ділянок на третьому раунді електронних аукціонів Державної служби геології та надр України. Торги відбулися 18 червня.
Три площі розташовані на території Івано-Франківської області. Це Ясенська, Гошівська і Болехівсько-Смолянська площі. Ще чотири - Коховська, Орільсько-Брусівська, Роздолівсько-Успенівська-1 і Роздолівсько-Успенівська-2 - знаходяться на перетині Харківської та Дніпропетровської областей. Спецдозволи на зазначені вище ділянки обійшлися держкомпанії в 89,2 млн грн.
Активізація онлайн аукціонів дозволила Україні увійти в топ-10 країн, які проводять раунди торгів по нафтогазовим ділянкам. Про це повідомляє Асоціація газодобувних компаній України.
На цьому тижні під час зустрічі з газовими трейдерами Андрій Фаворов заявив про готовність НАК «Нафтогаз» вийти на ТБ «Українська енергетична біржа» для торгівлі газом. За словами Андрія Фаворова стартова ціна лотів буде приблизно дорівнювати закупівельній ціні НАКу.
За оголошеними раніше РЕС контрактами Укргазвидобування кваліфікувало чотири компанії - Baker Hughes GE, Expert Petroleum, Beiken Energy, ПГНК - гідні претенденти на розробку виснажених родовищ.
У Укртрансгазі поінформували про загрозу надзвичайної ситуації у зв'язку з відсутністю паливного газу на період червень-серпень через тендери із закупівлі 880 млн куб. м. газу, які не відбулися. В УТГ вважають, що причиною цього можуть служити несвоєчасні розрахунки з контрагентами. На даний момент сума боргу становить 4,1 млрд. грн.
У той же час позитивною новиною стало повідомлення представника уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Польщі Петра Наїмські про готовність Польщі запустити газопровід на 2 млрд кубометрів, який з'єднає польську газотранспортну систему з українською в Германовіцах.
У свою чергу, Андрій Коболєв на своїй сторінці в Facebook додав: «Зараз ми ведемо переговори про те, щоб, по-перше, потужності для імпорту стали гарантованими. По-друге, домовляємося про повне розблокування переходу Дроздовиця - зараз він заблокований Газпромом, який не дозволяє використовувати його іншим постачальникам. Для цього необхідно підписати пряму угоду між українським і польським операторами ГТС і запровадити європейські правила співпраці. Це в рази збільшить можливості для імпорту газу в Україну».

 

10-16.06.2019

Дочірнє підприємство «Бєлоруснєфть» ТОВ «Сервіс Ойл» пробурило для ДТЕК «Нафтогаз» нову свердловину в рекордно короткий для України термін - 3,5 місяця. Замість запланованих 175,6 діб на буріння свердловини пішло всього 109,9 діб. Глибина 72-ї Семиренківської свердловини - 5500 м. При бурінні застосовувався долотний сервіс Smith Bits, який спрямований на досягнення максимальних швидкостей. При первинному розкритті продуктивних горизонтів використовували високоефективний вуглеводневий буровий розчин, який вже показав свою ефективність на інших свердловинах компанії.
Про буріння нової свердловини повідомили і в Полтавській газонафтовій компанії. Буріння свердловини №81 Новомиколаївського родовища глибиною 1975 метрів зайняло 24 дня, що також є високим для України показником. Середньодобовий дебіт на сьогодні становить 21 тонну нафти і 4 тис. м3 газу.
Всього тиждень тому ми обговорювали включення України в звіт BackerHughesGERigCount і лідерство за кількістю працюючих бурових верстатів в Європі. Новим досягненням в позиціонуванні українського нафтогазового ринку на міжнародній арені стало включення України в «Європейську енергетичну сім'ю» в статистичному звіті British Petroleum Statistical Review of World Energy. Таким чином, у зазначеному звіті Україна більше не входить в регіон СНД, і аналітика даних по країні проводиться в порівнянні з європейськими показниками. Такий результат став можливим завдяки ініціативі Асоціації газодобувних компаній України і підтримці Посольства Великої Британії в Україні та Міністерства закордонних справ.
На цьому тижні були оприлюднені назви компаній, які подали заявки на участь в УРП по шельфовій ділянці «Дельфін». Всього надійшло чотири заявки. Серед них: CaspianDrillingInternationalLtd. (Socar), ПрАТ ДК Укрнафтобуріння, Frontera Resources, Trident acquisitions.
У свою чергу, в Держгеонадр повідомили, що інтерес до вторинної геоінформації по п'яти ділянках проявила грецька енергетична компанія Flow Energy & Environmental Operations S.A. Торги по цим лотам намічені на 18 червня.

 

03-09.06.2019

7 червня 2019 року Україну включили в індекс BakerHughesGERigCount. Ініціатива Асоціації газодобувних компаній України знайшла підтримку всесвітньо відомої міжнародної системи обліку працюючих бурових установок. За словами виконавчого директора АГКУ Романа Опімаха, включення України в індекс BHGE RigCount показує пожвавлення на вітчизняному ринку і служить гарним індикатором для приходу в Україну провідних газовидобувних і сервісних компаній.
За розрахунками BHGE RigCount станом на травень, в Європі працювали 186 бурових верстати (44 - морської платформи), з них майже половина - 84 - бурили в Україні. Таким чином, за кількістю працюючих бурових установок Україна очолює список, слідом за нашою країною в рейтингу йдуть Туреччина (20 працюючих верстатів) і Великобританія (16).
ПАТ «Укртрансгаз» опублікувало результати роботи ГТС за п'ять місяців поточного року. За вказаний період транзит природного газу з РФ в країни ЄС і Молдови збільшився на 8% і склав 37,6 млрд. куб. м.
На кінець травня в ПСГ України - 11,4 млрд куб.м. природного газу, що більше показника аналогічного періоду минулого року на 19%.
Видобуток газу за січень-травень 2019 року зріс майже на 3,5%. Так, АТ «Укргазвидобування» наростило видобуток на 2,4%, до 6,44 млрд. куб. м., ПАТ «Укрнафта» - на 10,1%, до 481,5 млн. куб. м. Приватні видобувні компанії збільшили показник видобутку природного газу на 5,2%, видобувши 383,2 млн. куб. м.
При цьому, за даними «Укртрансгаз» показник споживання природного газу продовжує знижуватися і за вказаний період склав 13,6 млрд куб. м, що на 12% менше, ніж в минулому році.
На цьому тижні Група компаній «ГЕО АЛЬЯНС» повідомила про початок капітального ремонту свердловини №42 Луценківського родовища методом буріння бічного стовбура.
Свердловина розташована в Полтавській області і була пробурена в 2014 році. Її проектна глибина становить 5400 м.
Роботи здійснюватимуться за технологічною схемою вирізання "вікна" в експлуатаційній колоні з подальшою врізкою бічного стовбура зі стаціонарного або зйомного клина-відхилювача.
Для виконання зазначених робіт застосовується сучасний верстат бурового підрядника компанії «Укрбурсервіс». Серед інших сервісних підрядників в «ГЕО АЛЬЯНС» також називають WEATHERFORD, «УКРНАФТАГАЗСЕРВІС», EXALO, SCHLUMBERGER, «ДІ ПІ СЕРВІС».

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com